bildirgec.org

artemis tapınağı hakkında tüm yazılar

Onlar; Dünyanın 7 Harikası

24black mamba24 | 21 July 2009 13:55

Aşağıda okuyacaklarınız M.Ö 2.yy.‘da dünyanın 7 harikası olarak seçildi. Sizleri fazla sıkmadan önemli bilgiler vermeye çalışacağım. İlk olarak;

İskenderiye Feneri;

Büyük İskender’in ölümünden sonra İskenderiye’yi kendine başkent yapan Ptolemy Soter Mısır civarında büyük bir güce sahip oldu. Neden istendiği bilinmez ama Faros adasında bir fener kulesi yaptırmak istedi.

Bu fener kulesini, Sostratus kendi çabaları ile İskenderiye Kütüphanesi’nde tasarladı. Gece yaklaşık 50 metre mesafeden ışık yansıtan dev fener 117 metre boyunda. Araplar Mısır‘ı fethettikten sonra stratejik olarak başkenti Kahire yapmışlardı ama onlar için önemli olan İskenderiye idi.

Depremlerden çok zarar gören dev fener 1480 yılında Memlüklüler tarafından yıkıldı.

Babil’in Asma Bahçeleri;

Strabo tarafından M.Ö. 1.yy.’da tasarlanan bahçeler Nebuchadnezzar’ın sıla hasreti çeken karısı Amyitis’i neşelendirmek için yapılmıştır. Amyitis, o zamanın büyük krallarından Medes’in kızıydı ve Medes iki ülkenin müttefik olması amacıyla Nebuchadnezzar ile evlendirdi (yani kakalanmış oldu).

Amyitis’in geldiği ülke yemyeşil, engebeli ve dağlıktı (Karadeniz gibi) ama Nebuchadnezzar yaşadığı yer dümdüz ve sıcaktı. Amyitis bu duruma dayanamadı ve deprasyona girdi. Nebuchadnezzar karısının haline dayanamadı ve sıla hasretini gidermek için memleketine benzer bir yapı oluşturmak istedi. Yapay dağlar ve suların akacağı büyük teraslar yaptırarak biricik eşini rahatlatmış oldu.

TERMESSOS

admin | 07 July 2009 18:26

Antalya’da en az yarım gününüzü ayırmanız gereken bir günü birlik tur önerim var. Zamanınızı hiç boşa harcamış olmayacak, çok hoşnut kalacaksınız. Antalya merkezden yola çıkıp Kepez üstü’nden Korkuteli yoluna 6,5 km gittikten sonra sağda Karain mağarası yol ayrımı, solda ise Güllük Dağı – Termessos Milli Parkı girişi var. Kapıdan sonra ören yeri park sahasına ulaşmak için biraz dönemeçli dar ama asfalt yolla 8,5 km tırmanmalısınız.

Termessos, Beydağları’nın uzantısı olan Güllük Dağı’nın iki tepesi arasına kurulmuş. Deniz seviyesinden 1050 metre yükseklikte olan ve çok geniş bir alana yayılan kentin Türkiye’nin en eski ve en korunmuş arkeolojik yerleşimlerinden biri olduğu söyleniyor. Kentin ne zaman kurulduğuna ait kesin bir bilgi yok. Ancak eski yazıtlarda Termossos’lular, kendilerinden eski bir Pamphylia kavmi olan Solim’ler diye söz ediyorlar. Bir tür Psidia lehçesi sayılan ve kendine özgü olan bir dil konuşuyorlar. Tarih sahnesine çıkmaları ise Büyük İskender’in kenti kuşatmasıyla, M.Ö. 334 tarihinde oluyor. İskender’in bu cesur halka dokunamadığı, kalelerinde bıraktığı ve Anadolu’nun içlerine doğru yürüdüğü yazıyor. Kuşatıp da alamadığı tek yer olarak biliniyor.