bildirgec.org

arizona üniversitesi hakkında tüm yazılar

Hayatın başlangıcı hava mı yoksa deniz mi?

cavo | 25 November 2010 16:01

Hayatın başlangıcı
Hayatın başlangıcı

Yıllardır en büyük tartışmalardan biri dünyadaki hayatın nerede başladığı… Bugün bilimdamlarınca kesin gözüyle bakılan cevap, hayatın denizlerde başlamış olduğuydu. Astronomi ve biyoloji kitapları bile bunda hemfikir. Ancak son zamanlarda farklı bir teori gündemde. Satürn’ün uydusu olan Titanın atmosfrini inceleyen bazı bilimadamları, simülasyon çalışmları esnasında aminoasitlerin ve nükleotid bazlarının kendiliğinde oluşabileceğine şahit oldular. Bunlar, Aminositler ve proteinlerin, RNA VE DNA’NIN, her iki madde içinde canlıların yapıtaşlarını oluşturur. 179 C olan Titanın yüzey ısısı, Dünya başlangıcı esnasındaki benzerliği ise büyük bir kısmının nitrojen olmasıdır. Dünyanın başangıç esnasındaki atmosferin, Titan atmosferinden daha fazla yaşanır bir yapıda bulunması hayatın hangi noktada başladığı tartışmasını yeniden alevlendirdi. Arizona üniversitesi araştırmacısı Sarah Horst şu açıklamada bulundu. ”Hayatın okyanuslarda başlaması yanjlış bir tabir olmakla birlikte bu bölgede gelişmesi söz konusudur. Yapılan bilimsel araştırmalarımıza göre hayat atmosferde başlamış ve okyanuslara düşmüş, bu noktada evrimini devam ettirmiştir.”42. Amerika astronomi ve gezegen bilimleri kongresinde bu konu tartışılmış, ancak yinede ortak bir karara varılamadan sonuçsuz kalmıştır.
Kaynak

Evrende yalnız değiliz!

makaleci | 19 February 2008 01:41

Evrende yalnız değiliz dediler! Arizona Üniversitesi astronomlarından Michael Meyer, yaptıkları incelemeler sonucu, Güneş’e benzeyen yıldızların yüzde 20 ila 60’ının, Dünya’nın oluşumuna benzer kayalık gezegen oluşumu yolunda kanıtlar sunduğunu söylüyor. Detaylar burada ve şurada

Meyvelere Tazelik Etiketi : RediRipe

zabun | 22 November 2006 23:26

Arizona üniversitesi’nden Prof. Mark R. Riley meyvelerin tazeliğini niteliksel (kalitatif) olarak gösterebilen bir gösterge (indikatör) etiket yaptı. Etiket meyveler üzerine yapıştırılıyor. Meyve tazeyse etiket beyaz rengini koruyor. Meyve bozulmaya başladıkça da etiket mavi renge bürünüyor.

Etiketin çalışması prensibi: Meyvelerin olgunlaşmaya başladıktan sonra etilen maddesi salması ve salınan etilene duyarlı etiketin, miktara göre tepki vermesi.

Mark Riley’in Arizona Üniversitesi’ndeki Sayfası