bildirgec.org

anlamsal ağ hakkında tüm yazılar

Akıl Haritalama ve şemantik web Arasındaki ilişki

mglass | 30 June 2009 13:00

Akıl Haritalama ve Şemantik web (Anlamsal Ağ) Nedir ?

İlk olarak akıl haritalamadan bahsetmek istiyorum , çocukluğumuzdan erişimimize yani yetişkin bir birey olana kadar kişisel gelişimimiz için bir çok eğitimden geçeriz , bunların en bilinenleri ilk ve ortaöğretim sistemidir tabiki… Yıllarca yeteneklerimiz ve algılarımız doğrultusunda eğitimler alır , sınavlara girer başarılı olduğumuz konularda ilerlememiz için tavsiyeler alırız. Hiç kimse ya da hiç bir çocuk diyeyim okul çağklarında başaramadığı bir konuda yönlendirilmemiştir…

akıl haritalama
akıl haritalama

Peki Bunların Akıl Haritalama ile Ne alakası var ?

Web 3.0: İnternetin geleceği

wanadooo | 11 May 2008 09:16

web 2.0 daha yeni yeni rayına oturmaya başlarken bi’de başımıza web 3.0 kavramı çıktı. Web 2.0 ücretsiz bilgi paylaşımının yeni adı. Kullanıcılar yazı, görüntü, video, fotoğraf ve mp3‘lerini dünya çapında yayımlama fırsatı buluyor. İşte bu yüzden myspace, youtube, flickr, facebook gibi siteler çok popüler. Paylaşım grupları web 2.0’ın başarısının sırrı belki de. Kullanıcılar daha fazla içerik göstererek daha fazla popüler olma yoluna gidiyorlar, daha fazla reklâm gösterimi anlamına da geliyor bu. (bkz digg) ayrıca yaratıcı olmak zorundalar çünkü kullanıcılar google aramasında sonuçların ilk sayfada gösterimine dikkat ediyorlar. Hem ikinciyi kim n’apsın?

Hakia artık türkçe

Gigabyte | 15 March 2008 10:21

Bugün favori bloglarımdan Techcrunch‘ta semantic (anlamsal) web standartları ile ilgili bir yazı okurken aklıma birden zaman zaman bildirgeçede haber konusu olan hakia geldi ve ne zamandır girip bakmadığımı farkettim. Ne olup ne bitiyor diye bir göz atayım dedim ve ne göreyim! Hakia türkçe hizmet vermeye başlamış. Siteye girdiğinizde “Türküz, doğruyuz, çalışkanız ve google’a rakibiz” diye bir yazı karşılıyor sizi. bu bana bir türk olarak gerçekten gurur verdi. Neden diye soranlarınız olabilir. hakia‘yı takip edenler bilir ancak tekrar ifade etmekte yarar görüyorum. hakia web’in ilk semantic (anlamsal) arama motoru ve başında rıza can berkan adında nükleer fizikçi bir türk var. ekibinde yabancıların yanısıra yetenekli türk yazılımcılarda var. hakia son gördüğümden bu yana türkçe hizmet vermeye başlaması dışında h-club adında bir hizmeti de devreye sokmuş. burada ilk gözüme çarpan şey hakia’yı google, yahoo ve msn gibi arama motorları ile kıyaslayıp (sayfayı iki ayrı arama motoru sonuçlarını karşılaştırmak üzere ikiye bölüyor.) hakia için iyi, eşit veya kötü gibi değerlendirme sonuçları girebiliyor olmanız oldu. Ben bir kaç deneme yaptım. Bazen iyi bazen de kötü sonuçlar verdi. Aranan kelimeye göre değişiyor sanırım. Bunun dışında web sitenizi semantic arama sonuçları için kayıt edebileceğiniz bir dizin hizmeti ile beraber web sitenize ekleyebileceğiniz bir semantic arama barı da mevcut h-club‘da. Elbette hakia webdeki tek yenilikçi arama motoru değil. exalead.com, quintura.com, powerset.com, twine.com, tafiti.com, lexxe.com, cognitionsearch.com, trueknowledge.com, searchme.com ve son zamanlarda oldukça popüler olan mahalo bunlardan bazıları. Hepsinde de hedef aynı. Google‘a rakip olmak. Bugün avrupa birliğinin de quaero ile google’a rakip proje kervanına resmi olarak katıldığını öğrendim. Tabii google bir dev ve google‘a rakip olmak öyle her baba yiğidin harcı değil. Ancak şurası da bir gerçek ki birilerininde google‘ı zorlaması rekabet ve kalite açısından iyi bir şey. Google‘ı alt edebilmenin en iyi yoluda bence hakia‘nın yaptığı gibi semantic teknoloji odaklı bir arama motoru olmak. Artık webin bir sonraki aşamasının kişi odaklı olması öngörülmekte. arama motorlarınında kişiye özel olması gerekiyor tabii ki. Örneğin arama çubuğuna “Ankara’ya taşınıyorum” yazdığınızda size ait verileri çok iyi bilen kişiye özel semantic webiniz ankara’da mesleğiniz ile ilgili iş imkanlarını, açık pozisyonları, gelir durumunuza ve potansiyel iş yerlerine yakınlığına, uzaklığına göre oturabileceğiniz evleri, çocuğunuzun okulu için alternatifleri, ailenizde herhangi bir sağlık problemi nedeni ile tedavisi devam eden biri varsa size uygun hastane ve konusunda uzman doktor isimlerini ve hatta yemek yeme ve alışveriş alışkanlıklarınıza göre restoran ve alışveriş merkezlerinin isimlerini, adreslerini ve daha buna benzer sayısız bilgiyi anında size getirebilmeli. Bunu ilk başaran google‘ıda alt etmiş olacak. Tabii ilkönce google yapmaz ise…