bildirgec.org

algoritma hakkında tüm yazılar

beyaz iphone 4 yıl sonuna kaldı

lazaronnie | 26 July 2010 14:49

apple, basın toplantısında, beyaz modelli iphone 4‘leri bu yıl sonuna dek göremeyeceğimizi bildirdi. şirket “şimdilik orijinal beyaz iphone üretmemiz zor” dedi. siyah cihazların varsayılan model olduğu belirtildi. bu nedenle önceliğin siyah ürünlere verildiğine dikkat çekildi. beyaz ürün üretimine geçildiğinde, siyah iphone üretiminin bu durumdan etkilenmeyeceği de kaydedildi.

firma, neden beyaz kasalı ürünlerin üretiminde bu kadar yavaş kalındığına gerekçe olarak, beyaz ürünlerin siyaha göre üretilmesinin daha zor olduğunu ileri sürüyor.

bu arada apple, iphone 4’ler için online iade servisini devreye soktu. görünüşe göre apple, anten sorunu nedeniyle ürünlerini geri iade etmek isteyen insanların sesine kulak vermiş olmalı.

aşağıdaki resimde görülen, kullanıcılara iletilmiş orijinal e-posta’da cihazların online olarak geri iade sürecinin başlatılabileceği ifade ediliyor.

iphone 4 sinyal çubuğu problemi

lazaronnie | 20 July 2010 14:38

bilindiği gibi daha yeni satışına başlanan iphone 4 büyük bir sinyal problemi yaşatmıştı ve firma sorunun kaynağını bulana kadar ecel terleri döktü. ardından sorunun ekrandaki sinyal çubuğunun yazılımı olduğu tespit edildi. zaten eski iphone sürümlerinde de sinyal çubuğu ölçümleme algoritmasından memnun olunmadığı ifade edildi.

sonunda apple şirketi yeni yazılım güncellemesini yayınladı. bu geliştirme sonucunda artık iphone 4’ün daha iyi durumda olduğu söylenebilir. güncelleme, daha 3 hafta önce duyurulan ios 4.0.1 sürümlü işletim sisteminde etkili olacak. bu işletim sistemi sadece iphone 3g, 3gs ve iphone 4 ile uyumlu.

rekursif fonsiyonlu ve bazı c/c++ ornekleri

admin | 05 May 2010 16:34

  • REKURSİF FONKSİYONLU VE bazı ALGORİTMALAR ***

ASAGİDA DERLENMİŞ KODLARI KULLANARAK C DİLİNİN BAZI İNCELİKLERİ VE GÜZELLİKLERİNİ GÖRMEK İÇİN İNCELEMENİZİ TAVSİYE EDERİM

C de kısa işlevli hesap makinesi
——————————————————————————————-

#include#include //getch için#include //system (pause) için#include //türkçe karakterler için
int a,b,sonuc,c;
int main()
{setlocale(LC_ALL,”Turkish”);

printf(“yapmak istediğiniz işlemi seçinizn1:toplaman2:çıkarman3:çarpman4:bölmen5:kareleri toplamın6:tam karen”);scanf(“%d”,&c);

HAVALI GİYSİYLE MOTORLAR DAHA GÜVENLİ!!!

Beacool | 01 May 2010 10:50

Resimdeki siz olursanız, büyük ihtimalle o sizin son fotoğrafınızdır...
Resimdeki siz olursanız, büyük ihtimalle o sizin son fotoğrafınızdır…

Konsept haberlerini sevmem. Bir çoğu gerçeğe dönüştürülemeyecek genelde sansasyon amaçlı balon haberlerdir. Buna bağlı olarak ne yazık ki ayrım yapmayan (yapamayan) bazı yazarlarımız da dizayn haberlerini bile prototipi üretilebilecek konseptler diye duyurabilmekteler. Sonuç teknoloji sitemizde magazindeki asparagas benzeri haberlerin dolması oluyor. (bkz eleştirisel yazı sonu notu)

Alpinestars Logo
Alpinestars Logo

Ama bazı konsept dizaynlar teknoloji ve mantık kurallarına uygun bir şekilde yaratılarak prototipinin üretilmesine olanak verecek şekle bürünebiliyorlar. Bunlardan biride önceden duyurduğum özel yapıdalı kask haberimdi. Şimdi ise yine aynı yıllarda konseptinin duyurulduğu ve prototipinden önce ülkemizde dahi işe yaramaz versiyonlarının satıldığı (önce çıkarayım parayı ben kapayım mantığı) hava yastıklı koruma giysisi var.

Tech Air Race Motorsiklet Giysisi
Tech Air Race Motorsiklet Giysisi

Alpinestars gibi bir motor devinin destekleriyle üretilen bu prototip Tech Air Race motorcycle suit olarak adlandırılmış. Kendisi daha önce satışa çıkmış işe yaramaz model gibi motora bir iple değil (ip kopmazda sürüklenirseniz giysi bir işe yaramıyordu ya da bağı ayırmayı unutup motordan indiğinizde hava yastığının patlaması ile mahallenin maskarası oluyordunuz) aksine tamamen bağımsız, elektronik bir şekilde (şu yazımda değindiğim giyim ve teknoloji birlikteliğini hatırlatırım) sürekli mikroçiplerin kontrolünde olan bir giysi.

Çevirimiçi Diyagram Araçları

admin | 26 January 2010 15:34

birçok iş dalında işinize yarayabilecek olan diyagramlar, yapacağınız iş ile ilgili bilgileri müşterilerinize aktarmak veya kendi adımlarınızı izleyebilmeniz için olanak sağlamaktadır. eğer bir tasarımcı, öğrenci, ofis çalışanı veya yöneticiyseniz profesyonel bir iş sunumu için akış şemaları, organizasyon şemaları gibi diyagramlar oluşturabileceğiniz kullanışlı birkaç çevirimiçi diyagram aracı:

Creately

Creately, basit ve çabuk bir şekilde diyagram oluşturmanıza olanak sağlamaktadır.

Mockingbird

Mockingbird, oluşturduğunuz diyagramları önizleme veya sitenizde paylaşma olanağı sunmakta.

T.C. Kimlik No Algoritması

admin | 12 September 2009 10:30

Bir müşteriden inatla gelen doğrulama isteği üzerine T.C. kimlik no’sunun rakamsal olarak “kesinlikle” doğru olmadan formun validate etmemesi için ufak bir araştıma sonucunda şunu buldum.

TC Kimlik numaraları 11 basamaktan oluşmaktadır. İlk 9 basamak arasında kurulan bir algoritma bize 10. basmağı, ilk 10 basamak arasında kurulan algoritma ise bize 11. basamağı verir.
* 11 hanelidir.
* Her hanesi rakamsal değer içerir.
* İlk hane 0 olamaz.
* 1. 3. 5. 7. ve 9. hanelerin toplamının 7 katından, 2. 4. 6. ve 8. hanelerin toplamı çıkartıldığında, elde edilen sonucun 10’a bölümünden kalan, yani Mod10’u bize 10. haneyi verir.
* 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. ve 10. hanelerin toplamından elde edilen sonucun 10’a bölümünden kalan, yani Mod10’u bize 11. haneyi verir.

Kaynak

platonik katılar

schizophrenia13 | 07 April 2009 12:06

michael hansmeyer
michael hansmeyer

mimar ve programcı olan michael hansmeyer kendisini sayısal mimar olarak tanımlıyor, akedemik kariyerinin yanında mimarlık geçmişi de mevcut.

michael hansmeyer
michael hansmeyer

kullandığı algoritmalarla ortaya çıkardığı işlere de sayısal mimari demeyi uygun görmüş.

michael hansmeyer
michael hansmeyer

2 boyutlu ve 3 boyutlu işleri ise ilgi çekici.

michael hansmeyer
michael hansmeyer

Başucumuzda neler vardı

mhbbslmn | 21 March 2009 12:24

İlime katkıları bakımından dünyada; Türk, Müslüman ve Doğu medeniyetine ait birçok şahsiyetin bulunmasına rağmen, batılı medeniyetler bu kişilerden istifade ederken biz sadece izlemekle yetindik. Yaşadığımız devirde birçok ilmî konuda katkılar sağlayan bu insanlar hakkında da birazcık bilgimiz olsun istedim. Çok detaylı olmasa da bu metni okuyan birkaç kişinin merak edip araştırması, az da olsa bilgi sahibi olması, bir kazançtır.

Ortaçağda, bir yanda dogmatik düzenle insanlık adına buhranlı bir devir geçiren Avrupa varken, bir yanda da; matematik, coğrafya, fizik, astroloji, geometri, kimya, maden ve daha birçok alanda çalışmalara imza atıp kendini geliştiren bir medeniyet vardı. Ne yazık ki zamanla bu yolda geri kaldı… Bilim dünyasına bir şeyler kazandırmış
Roma,
İskenderiye,
Atina vs. gibi merkezlerin yanı sıra Buhara,
Şam,
Semerkant,
Konya,
Bağdat ve
Bursa gibi ilim merkezlerinin payını unutmamalıyız…

Yakın olduğumuz medeniyetin insanlarını yine o kadar uzak olduğumuz garp (batı); bilip, öğretip uygulamakta. Yakınımızdaki birçok kaynağı kullanma konusunda neden bir Avrupalı kadar yetkin olamadık? Bugün Avrupa’daki en ünlü fakültelerde, üniversitelerde, ilim yuvalarında adını bile bilmediğimiz birçok bilimcinin eserleri, araştırmacılar tarafından kendi dillerine çevrilip okutulmaktayken biz çoğunun ismini bile bilmemekteyiz…

  • Mesela bir Ebu Kâmil Şuca; kimbilir bu metni okuyan kaç kişinin aklında ”bu kim ki ?” diye bir soru işareti belirmiştir. Evet bu kişi ”Avrupa’ya matematiği tanıtan insan” diye anılıyor ama kimler anıyor? (Ondan önce Avrupa’da matematik yokmuş diye anlaşılmasın, kazandırdıklarının önemi yüzünden böyle bir şey söylenmiş olabilir.) 2. derecenin üzerinde bilinmeyen denklemleri hassasiyetle çözen ilk kişilerdendir. Bazı terimler koymuştur, sistematik birçok eserinden yararlanılmıştır. Leonardo Fibonacci (orta çağın en yetenekli matematikçisi olduğu söyleniyor), Ebu Kâmil ve daha birçok Müslüman alim ve matematikçinin eserlerinden yararlanarak Avrupa’ya sistematik birçok bilgi aktarmıştır…

Huffman Algoritması

admin | 17 March 2009 11:11

Bilindiği üzere günden güne dijital bir çöplüğe dönüşen yaşantımızda dosyalarımızın sıkıştırılmış olması bile bazen yetersiz gelebiliyor. Terabyte kapasitelerine erişmiş hard disc’ler dijital alan ihtiyacımıza bir nebze de olsa ferahlık sağlamış olsa bile dinmek bilmeyen bu alan ihtiyacımız sürekli artış eğilimi göstererek sınırları zorlar hale geliyor. Üstelik bu kötü duruma dosyalarımızı sıkıştırdığımız halde giriyor olmamız da üzerine ayrıca düşünülesi bir durum.

Ama her şeye rağmen sıkıştırılmış bir dosya hiç sıkışmamış bir dosyadan daha hayırlı olsa gerek.