bildirgec.org

açık kaynak kodlu hakkında tüm yazılar

Açık Kaynak Kodlu e-ticaret Alışveriş Sepeti: eCart

algoz | 27 May 2010 09:40

Web üzerinden gerçekleşen alışveriş işlemlerinin niceliksel verilerinin devasa boyutlara ulaştığı günümüzde Web alemi, büyüklüğü ve sektörü ne olursa olsun her türden şirketin bulunması mecburi bir hal almış olan bir satış/tanıtım/pazarlama alanı konumunda.

Şirketlerin Bunu gerçekleştirebilmesinin bir yolu, malum popüler alışveriş sitelerinde bir mağaza/dükkan açmaksa, diğer bir yolu da kendi müstakil alışveriş sitelerini hazırlamaktır. Şirketlerin bu ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmış bir uygulama olan eCart, PHP ve MySQL üzerine inşa edilmiş, şık tasarımı ve kullanışlı özellikleri ile dikkat çeken, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir e-ticaret Alışveriş Sepeti uygulaması.

eCart, arama motorları (SEO ) ile kan kardeşliği, gelişmiş kategorilendirme altyapısı, Ajax’lı Yönetim paneli, birden fazla mağazanın yönetilebilmesi ve tüm işlemlerin tek sayfada yapılabilmesi gibi birçok özelliği şirketlere sunmakta.

Ücretsiz ve Açık Kaynak Kodlu Flash Video Player: f4player

algoz | 16 April 2010 17:18

Web kullanıcılarının web’te en çok ilgi gösterdikleri içeriklerin başında videolar geldiğinden dolayı, her şeyi ile bir video gösterim ve paylaşım sitesi olan web siteleriyle beraber, ucundan-kıyısından da olsa içeriğinde video barındırın milyonlarca web sitesi bulunmakta.


Hâl böyle oluca, web sayfalarında video gösterimlerinin yapıldığı Video Player’lar (Video oynatıcıları), hayati derecede önem arz etmekteler. İşte ucundan-kıyısından da olsa web sitelerinizde video gösterimi yapıyor veya yapmayı planlıyorsanız, sırf bu iş için geliştirilmiş, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir eklenti olan f4player, gökte ararken yerde buldum diyebileceğiniz bir eklenti/uygulama/proje.

Web sitesi veya AS3 projelerinizde kullanabileceğiniz Flash video player f4player; .fly, .f4v ve .mp4 formatlarını desteklemesini yanında, şekli ve şemali üzerinde değişiklikler yapabilmeniz için beraberinde birkaç tane kabukla (skin) berbaber gelmekte.

VUE : görsel anlama ortamı

admin | 19 January 2010 11:32

Visual Understanding Environment , VUE ya da türkçe söylemeye çalışırsak ‘görsel anlama ortamı’ amerika’dan Tufts Üniversitesi’nin geliştirdiği açık kaynak kodlu bir yazılım. Öğrenme, anlama, araştırma, akıl haritası gibi kavramları dijital ortamda esnek bir yapıda birleştirmeyi sağlayan bilgi paylaşım ve sunum programı.

Geliştiricileri tarafından VUE ile hazırlanmış iki haritayı (vue map) şu linklerde görebilirsiniz: monet, boston ulaşım haritası

2009 Yılı En İyi İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Ödülleri

drupaloSa | 16 November 2009 12:01

Packt Publishing tarafından her yıl dağıtılan ödüllerde, bu yıl da büyük bir rekabet yaşandı. Halka açık oylama ve jüri seçimleri sonucunda, farklı kategorilerde ödül kazananlar şöyle:

Drupal, Joomla ve WP'yi geride bıraktı.
Drupal, Joomla ve WordPress rekabeti

2009 Yılı En iyi Açık Kaynak CMS ödülü

Drupal ve Joomla’nın geçen yıllarda sürekli olarak ilk 2’yi paylaştıkları büyük ödülde, bu sene farklı bir uygulamaya gidilerek her iki sistem de bu kategoride aday gösterilmedi. Bu uygulamayla diğer sistemlere yer açılmış olurken, Drupal ve Joomla, Hall of Fame adlı eski birincilerin yarıştığı ayrı bir kategoride birbirleriyle yarıştılar. Sonuçta, bu yılki büyük ödülü kazanan ise Wordpress olmuş oldu.

  1. Wordpress
  2. MODx
  3. SilverStripe

2009 Yılı Şeref Kürsüsü (Hall of Fame) Ödülü

Bu yıl ilk kez açılan ve daha önceki yıllarda En İyi Açık Kaynak CMS ödülünü kazanan sistemlerin yarıştığı bu kategoride, Drupal ve Joomla aday gösterilmişti. Geçen yıllarda da olduğu üzere, Drupal, Joomla’yı geride bırakarak ilk kez verilen bu ödülü kazanmayı başardı.

  1. Drupal
  2. Joomla

Bu dalda aday gösterilen sistemlerin her biri için, En İyi Tema ve En İyi Eklenti/Bileşen oylaması da gerçekleştirildi. Drupal’de Zen teması ve Views eklentisi; Joomla’da ise Affinity teması ve noixACL bileşeni bu ödüllere layık görüldüler.

Açık Kaynak Kodlu Java PDF Kütüphanesi : ICEpdf

ErrorLog | 10 September 2009 14:57

Icepdf %100 java kullanılarak kodlanmış açık kaynak kodlu pdf dosyaları oluşturmaya göstermeye ve çıktı almaya yarayan bir Java uygulamasıdır.

Sisteme yük olmaz, hızlı ve kolay kullanılır. Pdf dosyalarını versiyon 1.6 ya kadar dönüştürebilir (Acrobat 7.0).

ICEpdf
ICEpdf

Sistem PDF dosyalarını resimlere (PNG, JPEG veya GIF) dönüştürebilir sunucunuz üzerinde.

ICEpdf aynı zamanda Adobe Standart Güvenlik yöntemlerini ve parola korumalı dosyaları , interaktif link sunumlu işlemleri çalıştırır ve kaynakları çeker.

Açık Kaynaklı 10 Resim Galerisi

sangarius | 07 September 2009 19:01

Resim galerisi sistemleri, resimlerinizi internette kolayca paylaşmanızı sağlar. Birçok resim galerisinde yorum yapma özelliği mevcuttur. Bu sayede resimlerinizi paylaşırken, yorumlar da alabilirsiniz.

1- 4Images | Demo | İndir

4images
4images

2- Coppermine | Demo | İndir

Coppermine
Coppermine

google’dan i̇şletim sistem

denizen | 13 July 2009 09:58

windows 7’nin rtm sürümlerinin torrentlerde dolaştığı şu günlerde google blog‘da yapılan duyuru internete bomba gibi düştü. habere göre google, google chrome os adında sıfırdan başlayacağı ve 2010’un ikinci yarısında kullanıcılara sunacağı bir işletim sistemi yazmaya başlamış.

google chrome logo
google chrome logo

Web Tasarımcıları İçin 30 Açık Kaynaklı Uygulama

pinkfloyd | 31 March 2009 18:55

Bir web tasarımcısı olarak size yardımcı olabilecek pek çok açık kaynaklı yazılım bulunmaktadır. açık kaynaklı projeler sırf ücretsiz oldukları için mükemmel olmakla kalmaz, ayrıca onlara katkıda bulunan azimli geliştiriciler de ilgili yazılımları mükemmel kılarlar. Günümüzün zor ekonomik koşullarında harcamalarınızı mümkün olduğu kadar kısabilmek her zaman kullanışlıdır ve bu sebeple açık kaynaklı alternatifler de her zaman göz atılmaya değerdir.

Bu yazıda web tasarımcıları için 30 adet son derece kullanışlı uygulamayı bulacaksınız. Listede kaynak kodu düzenleyicilerinden WYSIWYG düzenleyicilerine, grafik tasarım yazılımlarından görev yönetim yazılımlarına kadar pek çok faydalı yazılımı bulacaksınız.

Kaynak Kodu ve WYSIWYG Düzenleyicileri

1. KompoZer

KompoZer
KompoZer

KompoZer tam özellikli bir web yayımlama uygulaması olup bütünleşik FTP istemcisi, sekmeli kullanıcı tasarımı ve tüm önemli işletim sistemleri için destek barındırmaktadır.

2. Bluefish Editor

Bluefish
Bluefish

Bluefish Editor, web tasarımcıları ve programcıları için geliştirilen hafif ve hızlı bir düzenleyicidir. Uygulamanın HTML belgeleri için sunduğu sihirbazlar, mükemmel proje yönetim özellikleri ve kaynak kodlarını yenileri ile değiştirmek için güçlü ara ve değiştir seçeneği gerçekten kullanışlı.

faydalı ve açık kaynaklı 19 yazılım

pinkfloyd | 30 March 2009 16:46

Bugünkü yazımızda günlük işlerinizi kolaylaştıracak ve tümüyle açık kaynaklı olan uygulamaları listeleyeceğiz. Bunların pek çoğu alanlarında lider konumunda olan uygulamalar olup kategorilerine öncülük etmektedirler. Her ne kadar günümüzde çok sayıda başarılı ve açık kaynaklı yazılım bulunmasına rağmen bu yazımızda bunların sadece bir kısmına yer vereceğiz. Listedeki uygulamalardan birkaçı oldukça popüler ve muhtemelen birçoğunuz bu uygulamaları kullanmışsınızdır. Eğer kullanmayanlarınız var ise deneyin ve uygulama ile ilgili görüşlerinizi bizlerle paylaşın.

Eğer sizin de bildiğiniz ve beğenerek kullandığınız açık kaynaklı uygulamalar var ise yorumlarınızda belirtmeyi ihmal etmeyin.

1. WordPress – Blog Aracı ve Weblog Platformu

WordPress
WordPress

WordPress günümüzün en başarılı ve popüler bloglama platformu olup estetiğe, web standartlarına ve kullanılırlığa odaklanmıştır. WordPress hem ücretsiz hem de paha biçilmez bir uygulamadır.

2. ModSecurity – Açık Kaynaklı Web Uygulama Firewall’u

ModSecurity
ModSecurity

ModSecurity web uygulamaları için geliştirilmiş, açık kaynaklı bir güvenlik duvarı olup hem uygulamalara gömülebilir hem de proxy üzerinden kullanılabilir. Web uygulamalarına yapılabilecek pek çok saldırılara karşı uygulamanızı koruyabilecek ve bunun yanısıra HTTP trafiğini izlemenize, kaydetmenize ve gerçek zamanlı analiz yapabilmenize yardımcı olabilecek bir uygulamadır. Uygulama aynı zamanda açık kaynaklı olarak yayımlanmakta olup web uygulaması firewall teknolojisini herkes tarafından erişilebilir kılmayı amaçlar.