bildirgec.org

960.gs hakkında tüm yazılar

Web Tasarımında sıkça karşılaşılan hatalar

basarozcan | 09 April 2009 13:06

Bir site tasarlamak sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Tasarımın güzelliği ayrıntılarda gizlidir ve o ayrıntılar web tasarımında o kadar fazladır ki bazen gözümüzden kaçan hatalar başkasının gözüne çok batabilir. Bu makalede sıkça yapılan hatalara dikkat çekilmiş ve tasarımda bize kolaylık sağlayacak öğelere değinilmiştir.

Tipografi
Web sayfalarında en çok göze hitap eden öğeler yazı karakterleridir. Uygun font’ların kullanılması tasarımlarımızı daha da çekici kılar. Fontların değişik işletim sistemlerindeki görünüşüne buradanbakabilirsiniz. Buradaki listede kullanıcı memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak için “yazı tipi ailelerini” (font family) nasıl ayarlamanız gerektiğini bulabilirsiniz.

İkiden fazla Font Kullanmayın!
Tasarımlarda çok fazla sayıda font kullanmak sakıncalı olmaktadır. Eğer farklı font kullanmak istiyorsanız, başlıklar için ayrı düz yazılarınız için ayrı olmak üzere toplam 2 font belirleyin ve kullanın. Örneğin Başlıklar için “IMPACT” yazılar için “ARIAL” kullandıysanız, diğer sayfalarda da bu seçimleri kullanın. Ayrıca her font değişik alt, üst değerler ve satır yüksekliği kullanmaktadır. Bu değerleri karşılaştırmak için TypeTesterprogramını kullanabilirsiniz.

960 css çatısına yakından bakış

pinkfloyd | 15 February 2009 15:13

CSS çatılarının (framework) sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. CSS çatıları özellikle CSS ile kod yazmak konusunda henüz kendisini yeteri kadar geliştirmemiş olanlar için kimi zaman oldukça kullanışlı bir hal alabiliyor. Ancak bazı CSS profesyonellerine ve diğer dillerin programcılarına göre CSS, üzerine bir çatı geliştirilmesi gerekecek kadar zor bir dil değil.

Eğer herhangi bir CSS çatısı üzerine bir rehber okuduysanız, ilgili rehberlere bırakılan pek çok yorum yukarıdakilerle aşağı yukarı aynıdır. Benim görüşüm bu tip yorumların büyük çoğunluğunun bir miktar tatminsizliğe bağlı olduğu yönünde. 960 üzerinde biraz zaman geçirdikten sonra, web uygulamalarınızı geliştirirken size ne kadar zaman kazandırabileceğine inanamayacaksınız. Hiç olmazsa ilgili çatıyı sadece bir 10 dakikalığına inceleyin. Her zaman klavyenizin delete düğmesine basabilirsiniz ancak bunu yapacağınızdan şüpheliyim.

Artıları

  • Geliştirme zamanını önemli ölçüde kısaltıyor.
  • Temiz ızgara yapısına sahip.
  • Farklı tarayıcılar üzerinde problemlerle karşılaşma ihtimaliniz çok düşük. Bulduklarınızı da kolayca düzeltebilirsiniz.
  • Pek çok kişinin söylediğinin aksine “abartılmış” değil. Burada 3-4 KB’den bahsediyoruz arkadaşlar! Bu tip stillemelerinin pek çoğunu zaten neredeyse tüm web uygulamalarında kullanıyorsunuz.
  • Karmaşık anahatları kolayca oluşturun.

Daha Hızlı Şablon Oluşturabilmek İçin Kullanılabilecek 9 CSS çatısı

pinkfloyd | 09 February 2009 09:45

Çatılar (Framework) JavaScript ve PHP geliştirme aşamasında sıklıkla kullanılırlar ve CSS için de gittikçe popüler hale gelmeye başladılar. Çalışma alanınızı iyileştirmeye ve çabucak şablon oluşturabilmenize yarayan bu çatıları kullanarak farklı tarayıcılar üzerinde yaşanabilecek olası problemlerden de korunmuş olursunuz. Özellikle WordPress ve benzer içerik yönetim sistemleri için seri üretim şablon oluşturan kesimler, bu tip çatılara sırtlarını dayamaktadırlar. Neden siz de onlardan biri olmayasınız? İşte bu işlem için kullanabileceğiniz 9 adet CSS çatısını aşağıda sizler için listeledim.

  • BluePrint
    CSS geliştirirken harcanan zamanı azaltmayı hedefleyen bu CSS çatısı, üzerine projenizi inşa edebilmeniz için kolay kullanımlı bir ızgara sistemi, işe yarar bir tipografi ve hatta yazdırma için bir stil şablonunu da beraberinde sunuyor.
  • SenCSs
    Anahat dışındaki her şey için CSS çatısı sloganı ile yola çıkan SenCSs, özellikle kendi anahattını oluşturmak isteyen ancak onun dışındaki herşey için önceden tanımlı bir çatıyı kullanmak isteyenler için geliştirilmiş bir CSS çatısı.

Web Tasarımcıları İçin Kullanışlı 12 CSS Framework’ü, Şablonu ve Kod Sitesi

pinkfloyd | 23 January 2009 11:33

“Eğer düzenli olarak web siteleri oluşturan ve geliştiren kişilerden biriyseniz, o zaman şablon (template) oluşturma, kullanışlı kodları arşivleme ve bunun gibi diğer şeyler hakkında düşünmeye başlamalısınız. Özellikle bu gibi şeyleri geliştirme işlemi süresini kısaltmak için yapmalısınız, bu sayede her yeni bir proje başlangıcında bu şablon üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak aynı şeyleri tekrar tekrar yazmak zorunda kalmazsınız. Ancak bu tip kod parçacıklarını ya da başkaları tarafından hazırlanmış eserleri projenizde kullanmaya başlamadan önce mutlaka ama mutlaka indirdiğiniz ürünün lisans sözleşmelerini okuyun… Pek çok geliştirici ve tasarımcı, Internet üzerinden ücretsiz olarak dağıttıkları içeriği çoğunlukla bireysel kullanımlar için ücretsiz, kurumsal kullanımlar için ücretli olarak yayımlarlar.

Yazımın devamında kendimce en iyilerin en iyilerini derlediğim ve web tasarımcıları için gerçekten kullanışlı 12 css framework’ünü, şablonunu ve kod sitesini bulacaksınız.

1. CSSTidy

“CSSTidy açık kaynaklı bir CSS bölümleyicisi ve optimize edicisidir. Komut satırı üzerinden kontrol edilebilen ve Windows, Linux ve Mac için ayrı ayrı sürümleri bulunan bu uygulamanın ayrıca bir PHP betiği de bulunuyor. Gerek masaüstü yazılımı gerekse de PHP betiği aşağı yukarı aynı özelliklere sahip.

Pek çok diğer CSS bölümleyicisinin aksine herhangi bir kurallı ifadenin kullanılmamış olması, tam CSS2 desteği ve yüksek kararlılığı ile CSSTidy, benzerlerinden ayrılıyor.”

Bu bilgiyi kendi siteleri üzerinden çevirdim, zira her şeyi benim açıklayabileceğimden çok daha iyi özetlemiş.

Bazı insanlar derhal şu soruyu sorabilirler: Neden CSS kodumu optimize etmeliyim? Sadece kodunuzun daha temiz olmasının yanısıra ilgili kodları yüklediğiniz sayfaların daha hızlı açılması gibi nedenler hem ziyaretçilerinizi hem de sizi memnun edeceğinden, kodunuzu optimize etmemeniz için herhangi bir sebep bulunmamaktadır.