bildirgec.org

2007 seçim sonuçları hakkında tüm yazılar

2007 Seçimlerinin demografik analizi

| 24 July 2007 09:22

CNN Türk websitesinde yer alan Seçim 2007 sayfalarında oyların demografik dağılımları da yapılmış. Oylar Eğitim düzeyi, Cinsiyet, Gelir düzeyi, ve Aile durumu gibi faktörlere göre tekrar değerlendirilmiş. Eğitim düzeyi, Gelir düzeyi ve aile durumu gibi özellikler (ki aslında bu faktörler de birbirlerini doğrudan etkiliyor) seçimlere yönelik ilginç sonuçlar gösterdi.

Eğitime göre
Eğitime göre

Mevcut duruma göre AKP’nin oyu eğitim düzeyinin düşmesiyle beraber artıyor. Aksine CHP’nin oyları ise artan eğitim düzeyiyle beraber artıyor. Demokrat Parti’nin oyu ise ortaokul ve üniversite eğitim düzeyindeki insanlar arasında görece azalmışken, Lise eğitim düzeyinde en yüksek değerine ulaşıyor. DTP destekli bağımsızların oyları ise ortaokul veya üniversite düzeyindeki seçmenlerden desteklenmekte.

Gelire göre
Gelire göre

Eğitim düzeyinin yanısıra, gelir durumuna bakıldığında da benzer bir tablo ortaya çıkıyor. Gelir düzeyi arttıkça CHP’nin oyları artıyor. 1. Dilim yoksul ve 2. dilimde ise AKP açık ara önde. MHP ve DP’nin oyları orta gelir sınıfına yaklaştıkça artarken, DTP destekli bağımsızlarda da 1.dilim (yoksul) kesiminden oyların etkili olduğu görünüyor. (4. kesim hariç, trend 4. kesimde düşme eğilimini bırakmakta).

Eğitim düzeyi ve gelir seviyesi ilintili olabileceğini düşünüyorum. Bu yüzden iki grafikte de benzer trendleri ilgili partilerde gördük. DTP destekli bağımsızların 4. kesim gelir ve üniversite mezunu seviyesinde oy artışının birbiriyle ilintili olduğunu düşünüyorum.

Aile yapısına göre
Aile yapısına göre

Aile yapısına bakıldığında da 9 ve üzeri kişiden oluşan ailelerin oylarının çoğunlukla AKP ve bağımsızlara gittiğini görüyoruz. Aile ferdi sayısı arttıkça CHP’nin oyları azalmakta. MHP’nin oyları 1’den 9 kişiye kadar sabit seyretme iken DP’nin oyları artan fert sayısıyla küçük oranda artmakta.