uzaktan eğitim deyince akılımza hemen açıköğretim fakültesi gelir. yıllardır ülkemizde, çalışmak zorunda olan üniversiteye gitme imkanı olmayan gençler açıköğretim fakültesi sayesinde eğitm alabilmektedirler. malumunuz, açıköğretim fakültesi bu eğitimleri yıllardan beri radyo ve tv yayınları aracılığıyla öğrencilerine ulaştırmaktaydı. internet kullanımının ülkemizde yaygınlaşması ile paralel olarak üniversiteler de sanal ortama taşındı. her üniversitenin bir web sayfası oldu.internetin insanlara sunduğu iletişim imkanı, yıllardır tüm dünyada ve ülkemizde yapılagelen uzaktan eğitim çalışmalarının sanal ortama taşınması için uygun altyapıyı teşkil etmektedir. bu altyapının temelini eğitim yayının yapıldığı web sayfaları sağlar. günümüzde herhangi bir üniversiteden uzaktan eğitim hizmeti alan bir kullanıcı; öğrenci işleri, sınavlar, eğitimler, dersler, konferanslar v.b. gibi tüm hizmetleri o kuruma ait web sayfası aracılığıyla temin eder.uzaktan eğitim veren kurumlar, sanal ortamda bu eğitim hizmetini verebilmek için lmslearning management system diye adlandırılan özel yazılımlar kullanırlar.
bu yazılımlar web portalı mantığıyla çalışırlar. lms yazılımları, sisteme kaydolanların(öğrencilerin), yöneticilerin,eğitmenlerin, ders içeriklerinin ve bunun gibi pek çok önemli bilginin saklandığı bir veri tabanı, kullanıcıların (eğitmenler, yöneticiler, öğrenciler, öğrenci işleri memurları, diğer görevliler v.s.) sisteme girdiği ve hizmet aldığı-hizmet verdiği kullanıcı arayüzleri ile web bir sayfasından farksızdır. burdan da görüldüğü gibi lms programları sanal bir okul gibi çalışır. normal eğitimde bir üniversitede bulunan tüm departmanlar bu programlar sayesinde sanal ortama taşınabilir. rol tabanlı çalışırlar. her kullanıcının sahip olduğu konuma göre bir rolü olur ve kendine ait şifre ile sisteme girer. her rolün yetkilendirmesi de farklıdır(öğrenci, eğitmen, müdür, memur, v.b. aynı gerçek hayatta olduğu gibi).yani lms sanal ortamda bir okul açma imkanı sunmaktadır.lms türleri
iki çeşit lms türü bulunmaktadır:1.açık kaynak kodlu ücretsiz lms yazılımları
2.lisanslı (ticari) lms yazılımları
1.açık kaynak kodlu ücretsiz lms yazılımları
bu tip lms yazılımlarında kullanıcı sistemin kaynak kodlarına müdahele edebilir. sistem gnu lisanslıdır. bu da yazılımı kendi bilgi ve becerinizdoğrultusunda değiştirebilmenize; kendi ihtiyaçlarınıza göre evirebilmenize olanak sağlar. bu tür yazılımların oldukça geniş bir gönüllü geliştirici kitlesi vardır. bu tip programla ilgili gelişmeleri ve güncellemeleri geliştiren grupların forum sayfalarından ücretsiz olarak temin edebilir yeni özellikleri sisteminize ekleyebilirsiniz. yani sürekli gelişim ve ilerleme, hata ayıklama, güncelleme gibi hizmetlerden yararlanmak bedava. günümüzde açık kaynak kodlu lms programlarının başında moodlegelmektedir. gerçek bir okul sistemini sanal ortama başarıyla taşıyan bu program, en geniş kitleye sahip açık kaynaklı lms yazılımıdır. tek başına ticari yazılımlarla rekabet edebilecek düzeydedir.

bazı açık kaynak kodlu lms’ler:# moodle# dokeos
# olat
# atutor
# tinylms
# exe
2.lisanslı (ticari) lms yazılımları
adından da anlaşılacağı gibi profesyonel yazılım firmalarınca üretilen ve lisans ücretini ödemek suretiyle kullanabildiğmiz yazılımlardır. bu tip yazılımlarda gelişim ve güncellemeler firmanın izin verdiği ölçüde yapılabilir. ekstra özellik firmanın tutumuna göre ücrete tabi olabilir. ayrıca sistem için bakım ve onarım hizmetleri firma tarafından sağlanır ve genelde ücrete tabidir. ticari lms yazılımlarının başında blackboard gelmektedir. piyasada bu gibi pek çok ticari yazılım bulunmaktadır. isteğe bağlı olarak ücreti mukabilinde temin edilebilir.