oDesk ile iş yap - yaptır
oDesk ile iş yap – yaptır

İnternet üzerinde freelance yani telifli iş bulmanızı sağlayan alt yapılara el atan site sayısı gittikçe artıyor ama içlerinde biri var ki, açık ara önde. oDesk. Daha önce geçen sene Bildirgeç’te bu konu ile ilgili bir tanıtım yazısı yayınlanmış. Aradan geçen 15 aylık sürede oDesk resmen evrim geçirmiş. Şu anda sitede yaklaşık 350.000 sanal işçi yaklaşık 13.000 iş için işverenlerin posta kutularını aşındırıyor, görüşmelere katılıyor ve kabul ederlerse işi kapıyorlar.

oDesk ile iş yap - yaptır
acil işler anında işçi buluyor

Ama ortalık resmen bit pazarı gibi. İngilizce yetenek konusunda ana dili İngilizce olanlardan bile daha yetenkli oldukları var sayılan Hintlilerin burada ciddi bir bolluğu var. Üstelik işçilik ücretleri de çok komik değerlerde. Örneğin 10.000 girişli bir word dosyasını istediğiniz bir formatta başka bir şekilde yeniden düzenlenmesi işini 50 Dolar’a yaptırabilirsiniz. Ya da bir ekip oluşturup, işleri eşit şekilde herkese dağıtabilirsiniz. Ya da saati 2 Dolar’dan web siteniz için saat başına 3-5 haber girişi yapacak birini bulabilirsiniz. Tabii en ucuz işçiliğin İngilizce’de olduğunu belirtmeme gerek yok sanırım. Grafiklere bakalım. Toplam 1000 adetlik bir dizi dekupe yapılacak fotoğrafları yine 50-100 Dolar’a (hatta daha da ucuza) işi bilen birine havale edebilirsiniz. Türkiye’de bu iş size teklif edilse kaça yaparsınız bir düşünün.

oDesk ile iş yap - yaptır
oDesk testleri cv yerine geçiyor

İşverenlere ucuz iş gücü
Odesk’te iş verenler yeni bir iş ilanı açtıklarında kredi kartlarıyla odeske o işin parasını bloke ettiriyor. Saatlik işlerde geri dönüş yok. Ama fiks ücrete tabi işlerde işveren, yapılan işi beğenmezse ödeme yapmıyor ve parasını sistemden geri alıyor. Anlaşmazlık durumunda fiks ücretlere oDesk karışmıyor. Ama saatli işlerde Odesk yönetimi işverenin itirazı konusunda ikna olmak zorunda. O desk böyle bi durumda mahkeme gibi davranıp, örneğin 20 saatlik bir işin sadece 10 saatinin ödenmesine karar verebiliyor.İşverenler bir iş talebi başlatıp gelen başvurulardan işçilerin geçmiş kayıtlarına bakıp ilgilendiklerini görüşmeye çağırıyor. E-posta ya da msn, yahoo, skype gibi uygulamalarla da görüşmeler yapılabilir. Bunlar iş şartlarında önceden belirtiliyor. İşveren beğendiği bir işçiyi o işe atıyor ve iş başlıyor. İş sonunda da bloke olan para işçilere ödeniyor (Tabii herhangi bir sorun yoksa).Ne tür işler var?
Odesk’te işverenin yanında çalışmayı gerektirmeyecek şekilde aklınıza gelebilecek her türlü iş var. Müşteri temsilciliği, call center gibi hizmetler de dahil. Tabii ki araya uyanık öğrencilerin ev ödevleri de karışıyor ve cep harçlıklarıyla örneğin Kansas’tan Bombay’a nice edebiyat ödevleri havale ediliyor. Kendisine bir blog açmak isteyen birisi, sitesine “özgün içerikli” onlarca yazıyı sadece 50-100 Dolar’a hazırlatabiliyor. Sonra gelsin Google Adsense ve gelsin ziyaretçiler. Web sitesi tasarımından teknik çizimlere, kitap editasyonundan tez hazırlatmaya, muhasebeciden, yazılım geliştirmeye uzanan çok geniş bir yelpazeden bahsediyorum.Yeni bir akım doğmuş bile
Sitenin kurulduğu günden bu yana çalışanlara kazandırdığı gelir ise bu ay itibariyle tam 100.000.000 Dolar (yüz milyon) bariyerini aşmış. oDesk’in gelir modeli tamamen yapılan ödemeler üzerinden net yüzde 10’luk bir kesintiye dayalı. Yani merak edenler için ekleyeyim; bu freelance iş portalı sadece geniş bir platform oluşturarak oturduğu yerden 10 milyon Dolar kazanmış. Tabii buralara gelmek için ne kadar harcanmış onu bilmemize imkan yok. Ama yakında borsaya açılırlarsa, bu rakamları da ilk elden öğrenebiliriz.Bir de işin işçi kısmına bakalım
Odesk’i ayrıcalıklı kılan en önemli özellik işçilere sunulan testlerle yeteneklerini önceden ispat edebilmeleri. Örneğin İngilizce dil bilgisi, gramer, kelime ya da teknik İngilizci üzerine çeşitli testlere girip bir skor elde edip bunu profilinizde yayınlayabiliyorsunuz. Böylece iş veren iş görüşmesine İngilizce notu yüksek olanları çağırabiliyor. Testler belirli aralıklarla alınabiliyor. İlk testten düşük not aldıysanız ikincisi için ortalama 2 hafta beklemeniz gerek. Ne kadar çok iş alıp hakkıyla yaparsanız, repütasyonunuz da o kadar artıyor. Ama bu artış neye yarar bilemem. Zira az önce de dediğim gibi, İngilizce’nin hakim olduğu uzak doğu’dan nice yetenekli işçilerle rekabet etmek zorundasınız. Ama arada çok acil basit dosya upload işlemleri, bir iki poster tasarımı-dönüştürmesi, ya da excel’den bir web sitesindeki veritabanına bilgi girilmesi gibi anlık kapılabilen işler de yok değil.Ödemeler nasıl oluyor?
Ödemeler ise iki türlü temele dayalı. İşler ya saatlik, ya da belirli bir ücretle fikslenmiş oluyor. Saatlik ücretlerde bir işe kabul edildiyseniz ödemenizi almamanız gibi bir sorun yok. Odesk bu konuda garantör oluyor. İşverenle aranızda sorun çıkarsa müdahale ediyor. Eğer fiks bir ücreti olan bir işe kabul edildiyseniz, orada tamamen işverenin insiyatifine kalıyorsunuz. Bu konuda işverenin daha önceki işlerine dikkat etmeniz öneriliyor. Zaten bol iş ilanı yayınlamış ve çoğundan olumlu geri dönüş almış (işçilerin parasını ödemiş) işverenlerin ilanlarına resmen akın oluyor.Ödemelerinizi ise Odesk yapıyor, ki işin parasını zaten işverenden önceden tahsil etmeden iş ilanını yayınlatmıyor. İşverenler bloke paralarını iş sonunda serbest kalması için onaylıyor ya da geri çekiyor. Sistem bu.Saatli çalışma nasıl oluyor?
Odesk’te saatlik ücrete tabi işlerin takibi Odesk’in Team, Share, Minicam ve ScreenSnap isimli programcıklarının bulunduğu Odesk Launcher programıyla oluyor. Bu programı kuruyorsunuz ve saatlik iş almanız durumunda, işvereninize çalışacağınız saatlerde programı çalıştırıp işe koyuluyorsunuz. Arada ekranınızın görüntüsünü almanız, minik notlar tutmanız, eğer bir ekibe üyeyseniz onlarla iletişim kurmanız, sohbet etmeniz, hatta kameranız (varsa tabi ki) ile görüntülü iletişime bile geçmeniz mümkün. Odesk Launcher çalıştırmadan saatlik işlerinizi yapamazsınız. Bu uygulama ile böylece işveren de kimin hangi saatlerde nasıl bir çalışma yaptığını görebiliyor. Bu nedenle eğer olur da Odesk’ten saatlik bir iş almak isterseniz, bilgisayarınızda temiz bir masaüstüne, hatta tercihen yeni bir kullanıcı profiline sahip olmanızı öneririm. Odesk ödemelerinizi herhangi bir minimum limite takılmadan en kolay paypal ile alabilirsiniz.