Haftanın yazısı olarak bunu seçtim bende. Bir portfolyo sitesi hazırlamanız için birden çok nedeniniz olabilir. Peki ya iyi bir portfolyo açmak için..
Logo
Sitenize giren bir ziyaretçinin ilk göreceği şey büyük ihtimal logonuz. Akılda kalıcı, anlaşılır bir logonuzun olması size her zaman +puan kazandırır. Logonuzu nereye koyacağınıza kararsızsanız neredeyse tüm web siteleri gibi sol-üste koyabilirsiniz. Hatta koyabilirsiniz değil koymalısınız. İsterseniz headerin tam ortasınada yerleştirebilirsiniz. Fakat gidip Arapça bir site gibi sağa veya footera koyduğunuz logolar hiç hoş durmaz.
Slogan
Logodan sonra en dikkat çekici unsurdur slogan. Sitenin başlığında da kullanabilirsiniz. İyi bir slogan ne yaptığınızı etkili ve kısa bir şekilde anlatmalıdır. İyi bir slogan için kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
- Ben neyim ? ( tasarımcı, yazar, kodlayıcı, seo uzmanı vs. )
- Neler yapıyorum ? ( web sitesi, blog, seo )
Web,grafik ve tasarımcılık programları üzerine yoğunlaşan kişisel bir web günlüğü._______________________________Hasan Yalçınkaya
İletişim Sayfası
İyi bir portfolyonun değil, en kötü portfolyonun bile ihtiyacı olan bir sayfadır, iletişim sayfası. İletişim bilgileriniz açık ve erişimi kolay olmalı. Örnek bir iletişim sayfası; e-posta, telefon numarası, twitter, facebook gibi sosyal ağlardaki profilleriniz, skype ve en önemlisi bir iletişim formundan oluşabilir. İyi bir iletişim sayfası örneği arıyorsanız Johnston North‘un iletişim sayfasına bakın derim. Birde Türkiye’den örnek verelim. Numan Çebi‘i tek sayfalık bir portfolyo hazırladığından bir iletişim formu kullanmamış fakat yinede iletişim bölümü iyi olmuş.
Hizmetler
Ne yaptığınız portfolyo sayfasında çok önemlidir. Bunu ziyaretçilere kolaylık açısından gruplandırmakta yine bir +puandır. Mesela yukarıdaki örnek resimde Chris Spooner ( SpoonGraphics ) web ve baskı olarak ikiye ayırmış. Neler yaptığınızı karşınızdakine bildirmeniz her ikiniz içinde iyi olucaktır.
Blog ( ve Hakkında sayfası )
Blog her zaman iyi bir fikirdir. Yanlız kendinizi kısıtlarsanız çokta iyi olmaz. Hakim olduğunuz konuda, rahat fakat seviyeli, karşılıklı konuşurmuş gibi yazın. Bir FeedBurner hesabı alın, ziyaretçiler sizi daha kolay takip etsin. Kullanıcılarınız blogunuza yorum eklemek veya geri izleme bırakmak için üye olması gerekmesin, insan olduğunuzu kanıtlayın falanda olmasın. Kimse sitenize yorum eklemek zorunda değil. Tam yorum ekliyecekken üye olmak için tıklayınız yazısını gördüğünüzde eminim ki hepiniz CTRL+W yapmışsınızdır. Ve blogunuzda kesinlikle bir hakkında sayfası olsun. Resim koymaktan utanmayın. Takip ettiğim sitelerden birinin sahibi olan Ejiasi ilginç bir resim, hemen yanında ismi ve parantez içinde isminin okunuşunu yazmış. Çok sıcak birisi olduğunu biliyordum ama bu kadar beklemiyordum.