XoopsXoops, her zaman Joomla‘dan bir adım geride gözükse de aslında ondan farklı işler yapmamaktadır. İçerik yönetim sistemleri arasında kolay olduğu söylenebilecek başta gelen script’lerdendir.Bu yazımda Xoops‘un kurulumunu anlatacağım. Bundan sonraki yazılarımda (eğer istenirse), Xoops modülleri ve temalardan derleme yaparak devam edeceğim.Başlangıç olarak son sürüm Xoops’umuzu indirelim.Xoops’u zip arşivinden çıkardığınızda bizim işimize yarayacak olan htdocs dizininin ya ismini değiştirerek ya da içine girip dosyaları alarak FTP’nize atmaya başlayabilirsiniz.Dosyalar “upload” edilip, kuruluma geçmeden önce FTP ve site yönetim panelinde yapılacak bazı düzenlemeler olacaktır.1- uploads/, cache/ ve templates_c/ dizinlerini ve mainfile.php dosyasını yazılabilir hale getirin.2- oops_data/ klasörünü yazılabilir hale getirin; xoops_data/configs/, xoops_data/caches/, xoops_data/caches/xoops_cache/, xoops_data/caches/smarty_cache/ ve xoops_data/caches/smarty_compile/ klasörlerini oluşturun ve yazılabilir hale getirin.3- Cpanel, Plesk ya da DirectAdmin hangi yönetim panelini kullanıyorsanız orada bir database oluşturmamız gerekmektedir. Bunun için oluşturacağınız Database Kullanıcı adı, şifresi ve isme ileride ihtiyaç duyacağız.Database oluşturduktan sonra bilgileri not edip Xoops kurulumuna başlayabiliriz.Browser‘a http://www.siteadiniz.com yazarak ya da bir klasör halinde dosyaları attıysanız, http://www.siteadiniz.com/klasoradi yazarak Install penceresiyle karşılaşabilirsiniz.

Dil Seçimi
Dil Seçimi

İlk adım olarak bizden kurulumda devam etmemiz gereken dili seçmemizi isteyecektir. Kurulumumuzda sorun yapma olasılığını azaltmak için Türkçe’yi seçerek next’e basıyoruz.

Kurulum Sihirbazı
Kurulum Sihirbazı

Türkçe olarak karşımıza gelen sayfada kurulum öncesi ayarlar ve sistem gereksinimleri hakkında kısa bilgiler vermektedir. Hiçbir işlem yapmadan ileri butonuna basabilirsiniz.

Sunucu Kontrol
Sunucu Kontrol

Bu adımda server üzerindeki bileşen ve modüller test edilip kurulum aşamasında sorun çıkartabilecek eksiklikler belirtilmektedir. Sunucunuz PHP ve MYSQL destekli olduğu sürece sorun yaşamanız pek muhtemel değildir. Bu adımı da geçebiliriz.

Dizin Yolları
Dizin Yolları

Bu adımda dizin, dosya yolları ve site adresiniz belirtilmektedir. Sorun olmadığı takdirde formların sağ tarafında tik işaretiyle onaylandığını görebilirsiniz. Bu adımı da gönül rahatlığıyla geçebiliriz.

Database User, Password
Database User, Password

Yarattığımız database bilgilerini bu bölümde yazmamız gerekmektedir. Kullanıcı adı ve Şifre bölümünü kendi veritabanınıza göre yazıp ileri diyebilirsiniz.

Database Name
Database Name

Kullanıcı adı ve şifre doğrulandığı takdirde bir sonraki adıma geçecek ve burada sizden oluşturduğunuz veritabanının ismini isteyecektir. İsmi girdikten sonra tablo önekine dokunmadan veritabanı karakter kodlaması bölümü altından latin5’i seçmeniz gerekir. Birçok sunucuda utf-8’de Türkçe karakter problemi yaşamanız olasıdır.

Mainfile.PHP Kayıt
Mainfile.PHP Kayıt

Önceki adımlarda yaptığınız işlemler, bu adımda mainfile.php dosyasına kayıt edilmektedir. Burayı da geçip, ileri diyerek veritabanında tabloların oluşturulduğunu görebilirsiniz.

Xoops Tabloları
Xoops Tabloları

Ek bilgi olarak, tabloların başına gelen ön ek, default olmamakla beraber, tamamen güvenlik açısından koruma sağlaması için farklı karakterler kullanmaktadır.

Admin Bilgileri
Admin Bilgileri

Bunu da anladıysak bir sonraki adıma geçerek yönetici bilgilerini doldurabiliriz. Bu alandaki bilgiler ilk admin olarak atanacak user bilgileridir.

Tablo Kayıt
Tablo Kayıt

Bilgileri unutmayacak şekilde yazdıktan sonra ilerleyip bilgileri tablolara kayıt edebilir ve son adıma geçebilirsiniz.

Welcome Page
Welcome Page

Son adımda da sayfanızın saf haline giriş yapabilirsiniz.

İlk Görünüm
İlk Görünüm