Formlarımızı kodlarken güvenliği elden bırakmamamız gerekir.. Hele ki form ile direk veritabanına veri girişi sağlanıyorsa daha çok dikkatli olmak lazım. Ayrıca formları flood’dan korumak için de güvenlik kodu uygulaması kullanmak mantıklı. Formumuza güvenlik kodu uygulamasının entegresini basitçe anlatacağım. Geliştirmek ve daha da sağlamlaştırmak sizin elinizde.Öncelikle buradan dosyaları indirin. Arşivden çıkardığınızda 3 tane dosya göreceksiniz.Bunlar;form.php, CaptchaSecurityImages.php ve font dosyamız monofont.ttfform.php tamamen örnek formdur. Onu inceleyerekte entegreyi gerçekleştirebilirsiniz. Amatör olan arkadaşlar için kendim anlatmayı seçtim. Form dosyamızla aynı dizin içerisinde CaptchaSecurityImages.php ve font dosyamız monofont.ttf ‘in olmasına dikkat ediyoruz.Form dosyamızın ilk satırınasession_start(); fonksiyonunu ekliyoruz. Session oturumu başlatıyoruz.Formumuzun içerisine
kodunu ekliyoruz. Bu kod CaptchaSecurityImages.php dosyasından bize 5 karakterlik bir güvenlik numarası oluşturup resim olarak getiriyor.Bu resmimizin altına bir textfield ekliyoruz. Buda güvenlik kodunun girileceği giriş kutusu oluyor. name parametresine guvenlik yazarsanız aşağıdaki kodu uygularken sıkıntı çekmezsiniz.Formumuzu çalıştırdığımızda güvenlik kodumuzun aşağıdaki gibi görünmesi gerekli.

Şimdi geldik kontrolü yapmamıza. Mantıken sessiondan gelen veriyi giriş kutusundan girilen veriyle bir karşılaştırma yapmamız gerekir. Onuda şu şekilde yapabiliriz.if( isset($_POST[‘gonder’])) {if( $_SESSION[‘security_code’] == $_POST[‘guvenlik’] && !empty($_SESSION[‘security_code’] ) ) {//Güvenlik kodu doğru girildiği taktirde yapılacak işlemlerunset($_SESSION[‘security_code’]);} else {// Güvenlik kodu hatalı girildiği taktirde verilecek hata mesajıecho ‘Güvenlik kodu hatalı, geri dönüp tekrar deneyiniz’;}} Bu kodda girilen güvenlik kodu ile oluşturulan güvenlik kodunu kıyasladık aynı zamanda session dan gelen güvenlik kodunun boş olup olmadığına baktık. Şartlar sağlıyorsa işlem uygulanır.