Sahtekarlığın her mecrada kendini göstermesinin son kanıtı da “fakebook çılgınlığıdır.

Bir “facebook” tutkunluğudur aldı başını gidiyor. Bu toplulukta yer almayanlar sanki toplumun bir şartını yerine getirmemiş gibi neredeyse dışlanır oldu. Sosyalleşme adına bulunduğumuz çağda birçok aktivite yapılıyor. Bunun da en yaygın şekli sanal ortamda oluyor.İşte facebook bu sanal ortamın rakipsiz lideri durumunda. 300 milyonu aşkın üye sayısıyla 6 Milyar dolarlık bir kuruluş olan bu sitenin aylık reklam geliri ise 6 Milyon doların üzerinde.

Böylesine büyük, geniş bir kitleye sahip bir ortamda elbette ki her türlü insana rastlamak mümkündür. Böyle olunca da niyetleri belli olmayan insanlar da diğer insanların ortamına rahatça katılabiliyor. Hesaplara göre her 20 facebook kullanıcısından üçünün bir “fake” adresi var.

Her face kullanıcısının kesinlikle en az bir kere rastladığı bir durumdur hiç tanımadığı biri tarafından eklenmek. Öyle kişiler ki bunlar insan şüpheye düşüyor “ya gerçekse?” diye. Çünkü inanılmaz güzellikte resimler seçilip hazırlanıyor. Bu duruma face hayatı boyunca çok fazla rastlamış bir sosyolog tarafından yapılan analizlerde bu hesaplarda verilen fireler açıklanmıştır.

Ona göre bir fake hesabın olmazsa olmaz fireleri şöyledir:* Genelde seksi ya da bu tarz hisleri uyandıran bir profil fotoğrafı* Kişisel bilgi bölümünde az sayıda bilgi* Yine bu bölümde okul bölümlerinin boş olması* Çok sık paylaşım yapılmaması* Toplam resim sayısının genelde beşi geçmemesi* Kişisel hiçbir yorum olmaması* “Ne düşünüyorsunuz” bölümündeki tutarsız yazılar. Bu yazıların arasındaki üslup uyumsuzluğu* Fotoğraf altlarında kişiyi tanıyan kimsenin yorumunun olmaması ve yapılan ahlaksız yorumların günlerce öylece durması* Yine fotoğraflarda hiçbir etiket olmaması* Arkadaş listesindeki hiçbir kullanıcının hesabın sahibiyle bir fotoğrafının olmaması* Genelde sohbetlerde ahlaksız konuşma üslubu ya da kişisel bozukluk uyandıran ifadeler kullanılması* Görününde hiçkimseyle karşılıklı bir muhattabiyetin olmaması ( video vb. şeylerin altındaki yorum diylogları.)* Çok fazla online olmama.* Çevre edinmeye yönelik samimi hiçbir eylemin olmaması gibi daha birçok yönden eksiği olan bu hesaplar çok kişinin aldanıp kimliği belirsiz insanlar tarafından emelleri için kullanılmasını sağlıyor.Facebook kuruluşunun bu konudaki kimlik belirleme çalışmaları yeterli olmadığı için kendi çabalarımızla bu kişilerin çoğalmasını önleyip üzerimizden rant sağlamasını engelleyebiliriz.