Bu yazıda web tasarımındaki başlıkların (site başlıkları ve içerik başlıkları) verimliliğini arttırmak için uygulanabilecek bazı kolay ve hızlı tekniklerden bahsedeceğim. Verimli başlıklar kullanıcılar ile daha hızlı iletişim kurdukları gibi onların fazla düşünmesine gerek kalmadan sitenizin içeriği hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar. Bu kurallar uygulamanız gereken kuralların tamamını içermemesine rağmen tasarım aşamasında göz önünde bulundurmanız gerektiren kurallardır.
1. Başlıklarınızın İçerikten Gözle Görülür Bir Biçimde Ayrı Olmasına Özen Gösterin
Başlıklarınız içeriğinizden farklı ve ayrı bir şekilde görünmelidir. Tıpkı site içi bağlantılarınızın rengini değiştirip altını çizili görüntülediğiniz gibi, başlıklarınızın görünümü de sitenin geri kalanına kıyasla daha özgün olmalıdır. Renkler, yazıtipi boyutu ve farklı yazıtipleri kullanarak başlıklarınıza kontrast uygulayın. Altı çizili elementlerin bağlantılarla sınırlı kalması sitenin genel uyumluluğu açısından önemli olduğunu unutmayın.
2. Daha Sıcak Renkler Kullanın
Sıcak renkler, soğuk renklere oranla daha dikkat çekicidirler. Sıcak renkler aktiftir, dikkat çekerler ve sayfanın geri kalanından daha ön planda görünürler. Soğuk renkler ise sayfayla bütünleşir. Mümkün olduğu kadar sıcak renkler kullanarak okurlarınızın dikkatini daha çabuk çekereken onları içeriğin kendisine odaklanmalarına yardımcı olmaya çalışın.
3. Belirginlik: Bşalıklarınız Büyük Olmalı
Başlıklarınız büyük boyutlu olsun. Kullanıclarınız bir şey daha büyük olduğunda onun daha önemli olduğunu anlayacaklardır. Başlıkların nasıl görünmesi gerekiğini anlamak için bir gazeteye bakın. Gazetenin başlığı sayfanın genelindeki en belirgin elementtir ve siz sayfanın alt kısımlarına indikçe, başlıkların boyutu küçülmeye başlar. Web tasrımında <h1>’den <h6>’ya kadar olan kodları kullanarak hem sayfamızın semantik yapısını korumuş oluruz, hem de benzer efekti yakalarız.
NTVMSNBC başlıklarında kullanılan sıcak renkler, büyük yazıtipi boyutu ve farklı yazıtipi ile sitenin geri kalanı ile kontrast oluşturulmuş.
4. Uygun Başlıklar Kullanın
Eğer sitenizin bir bölümünü başlık kullanarak tanımlıyorsanız, onun doğru ve uygun bir içeriğe sahip olmasına özen gösterin. Kafa karıştırıcı, trendlere uygun ya da insanları yanlış yönlendirecek başlıklar kullanmayın. Başlığınız içeriğin tanımladığı kim/ne/nerede/ne zaman olgusunu desteklemelidir. İçerik ise bunun nedenini açıklar.
5. Az ve Öz Olun
Başlıklarınız kısa olsun. Başlıklarınızın içeriğin en önemli kısımlarının altını çizmesine özen gösterin. Yine bu içeriğinizdeki kim/ne/nerede/ne zaman olgusunu desteklemelidir.
Sizin bu listeye ekleyeceğiniz ipuçları nelerdir? Sitenizdeki başlıkları ya da benzer elementlerin verimliliğini geliştirmek için sizin uyguladığınız taktikler neler? Yorumlarınızla paylaşın.
* Kaynak:Kullanılırlık ve Tutarlılık Hakkında Yazdığım Diğer Yazılar
* Web Site Ziyaretçilerinizin İlk İzlenimini Etkileyen 21 Faktör* İyi Bir Web Sitesinin Sahibi Olması Gereken 15 Anahtar Element* Web Tasarımında Boşlukları Verimli Olarak Kullanmak* 10 Kullanışlı Web Uygulaması Arayüzü Tekniği* Kullanıcı Geribildirimleri İle Sitenizin Kullanılırlığını Arttırmak* Web Tasarımcıları İçin 10 Kullanılırlık İpucu