bildirgec.org

tekish

11 yıl önce üye olmuş, 4 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

“Dur” işaretini tekrardan tasarlamak

tekish | 21 July 2008 02:44

Hazır görmeye çok alıştığımız ve olduğu halde kabul ettiğimiz şeylerden biri de trafik işaretleri. Tasarımın ve kullanılabilirliğin son derece moda olduğu günümüzde trafik işaretleri tekrardan tasarlanmak istense peki nasıl bir sonuç ortaya çkardı acaba? Günümüz reklamcılık sektörüne çok hoş bir dille eleştiren cevap videoda

Amerikan Sansürü

tekish | 20 July 2008 21:46

Amerikan Hükümeti’nin Google Maps‘de sansürlettirdiği 5 yer (haberin ingilizcesi de burda):

  1. Beyaz Saray’ın çatısındaki uçaksavar sistemleri montajlanıp silinmiş.
  2. Hükümet tarafından desteklenen ve ulusal güvenlik alanında araştırmalar yapan Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratuvarı tamamen sansürlenmiş.
  3. Teröristlerin google earth‘ü kullanarak bir saldırı planı hazırladıkları söylenilen Basra’daki Shatt-Al-Arab Oteli de sansürlenenler arasında
  4. Dick Cheney’nin evi de yasaklı bulunmuş.
  5. New York’taki Knolls Atom Enerjisi Laboratuvarları da sansürlü. (bkz. amerika’nın ırak’a nükleer silahlarını saklıyor bahanesiyle saldırması)

Hız cezası mı yediniz? Bir de gps’den kontrol edin

tekish | 19 July 2008 21:48

Amerika’da 18 yaşında bir genç, azami hızın saatte 45mil olduğu bir yolda saatte 62mille gidiyor ve radara yakalanıyor. Polisler cezasını bir güzel kesip (190 dolar) olayı hallediyorlar. Fakat bu gencimizin aşırı meraklı ebeveynleri arabasına öyle bir gps takmışlar ki, bu gps her 30 saniyede bir nerede olduğuna dair haber verip, oğulları saatte 70mil hızı aştığı takdirde de kendilerini uyarıyormuş. Cezayı yedikten sonra anne babası oğullarının gps kaydını kontrol edip de görüyorlar ki oğulları aslında hız yapmamış. Olay daha sonra mahkemeye gidiyor ceza geri çekiliyor. (daha detaylı bir şekilde burdan okuyabilirsiniz)

ReCaptcha: Vaktimiz boşa harcanmasın

tekish | 18 July 2008 16:48

Günümüz internetinde servislerinden faydalanmak için kayıt olmamızı gerektiren onlarca site var. Bunların çoğunda da spam robotların siteyi sömürmesini engellemek üzere bir captcha sistemi mevcut. Üye olabilmek için bu captchaları çözmemiz en fazla bir 5 saniyemizi alsa da, her gün bu 5 saniyeyi harcayan 10 binlerce kullanıcı olduğunu düşündüğümüzde “boşa” harcanan toplam zaman bol sıfırlı rakamlara ulaşıyor. İşte bu boşa harcanan vakti geri kazandırıp insanlığın yararına harcamamızı sağlayacak ufak bir güzellik eklenmiş: ReCaptcha. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Luis von Ahn tarafından geliştirilen bu sistem, bu haberde daha detaylı okuyabileceğiniz gibi, el yazısına benzeyen yazıların insanlar tarafından çözülmesine dayanan captcha sistemine çok hoş bir eklenti yapmış. Scan edilmiş el yazısı materyallerin captcha’lara çevrilmesiyle eski dergiler, kitaplar şirketlerin çalışanlar tarafından değil, biz internet kullanıcıları tarafından dijital formata çevriliyor ve arşivleniyor. Böylece yıllar öncesinin eskimiş yazılı materyalleri çok daha hızlı ve ucuz bir şekilde arşivleniyor. Twitter, LastFM, Ticketmaster gibi servisler ReCaptcha’yı kullanmaya başlamış bile. Sistemi geliştiren von Ahn, bazılarınızın hatırlayacağı gibi bundan bir kaç sene önce ortaya çıkan resim tagleme oyununun da yaratıcısı. Oyunu aynı anda oynayan rastgele iki internet kullanıcısını eşleyen ve resimde gördüklerini tek bir kelimeyle özetlemelerini isteyen bu oyun sayesinde siber alemdeki milyonlarca fotoğraf etiketleniyor ve arşivlenmesi çok daha kolay bir hal alıyor.