bildirgec.org

makifcelik

11 yıl önce üye olmuş, 9 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

Sinyal vermeden araç dönüşlerine son!

makifcelik | 25 August 2008 11:59

AVE - Titreşimli Uyarıcı
AVE – Titreşimli Uyarıcı

Vibracoustic tarafından geliştirilen sürücü yardımcısı Active Vibration Exciter – Aktif titreşim uyarıcı sistemi sayesinde artık sinyalsiz araç kullanma sona eriyor. Tekerleğe monte edilen sistem sayesinde, sürücü sinyal vermeden şerit değiştirmeye çalıştığında titreşim oluşturuluyor ve sürücü uyarılıyor. Ayna kısımlarına kurulan bir kamera, bir ECU (elektronik denetim birimi), bir sinyal gönderici ve tekerlek üzerindeki AVE‘den oluşan sistemin yeni nesil bir çok araçta kullanılacağı tahmin ediliyor.

Trafik İşareti Tanıma Sistemi ile yeni Opel Insignia

makifcelik | 22 August 2008 15:31

Opel yeni Insigna‘yı duyurdu. “Opel Eye” denilen ön kamera sistemi ile dikkatleri üzerine çeken Insignia, trafik ve yol güvenliğine ne kadar önem verdiğini gösterdi. Aracın ön camına monte edilmiş olan yüksek çözünürlüklü ve geniş açılı ön kamera sistemi, saniyede 30 resim çekebiliyor.

Yeni Opel Insignia
Yeni Opel Insignia

“Trafik İşareti Tanıma” sistemi ileride yer alan trafik işaret levhalarını okuyor ve sürücü ön panelindeki göstergeye aktarıyor. Ayrıca seyredilen şeridin dışına yanlışlıkla çıkılırsa, sürücü sistem tarafından uyarılıyor.

VMS (DMİ – Değişken Mesaj İşareti) ve VTS (DTİ – Değişken Trafik İşareti)

makifcelik | 13 August 2008 09:51

VMS (Variable Message Sign): DMİ (Değişken Mesaj İşareti) olarak Türkçeleştirilen bu sistemde sürücülere verilmek istenen bilgiler mesaj halinde (harfler ile) sunulabilmektedir. Bu mesaj doğrudan ya da Trafik Kontrol Merkezleri’nden dolaylı olarak değiştirilebilmektedir.

VTS (Variable Traffic Sign): DTİ (Değişken Trafik İşareti) olarak Türkçeleştirilen bu sistemde sürücülere verilmek istenen uyarılar trafik işaretleri şeklinde (Ünlem, çarpı, hız sınırı, gabari-yükseklik gibi) sunulabilmektedir. Bu trafik işaretleri doğrudan ya da Trafik Kontrol Merkezleri’nden dolaylı olarak değiştirilebilmektedir.

“Trafik Yoğunluk Haritası” ile verimli trafik kullanımı

makifcelik | 09 August 2008 13:30

Mevcut yol ağının daha verimli kullanılabilmesi amacı ile trafik durumu bilgisinin en kısa zamanda ve en çok sayıda kullanıcıya sorunsuz bir şekilde iletilebilmesi için “Trafik yoğunluk haritası” kullanılır.

Trafik yoğunluk haritası; trafik yoğunluğu, trafik kameraları, meteoroloji gözlem sensörleri, sensör noktaları ve bazı istatistiki verileri içerir.

İstanbul Trafik Kontrol Merkezi'ne ait Trafik Yoğunluk Haritası
İstanbul Trafik Kontrol Merkezi’ne ait Trafik Yoğunluk Haritası

“Loop detector” ile daha kontrollü bir trafik

makifcelik | 09 August 2008 00:15

Yol sensörleri; trafik akımı bilgilerinin elde edilmesi amacı ile kullanılmaktadır. Bu bilgilerin elde edilmesi, yol ağının belirli kesimlerine yerleştirilen ve birden fazla şerit üzerinde ölçüm yapabilen özel sensörler aracılığı ile sağlanmaktadır.

Yol sensörlerinden
Yol sensörlerinden “Loop Detector”un basit çalışma mantığı

Daha çok kavşaklar, çevre yolları ve ana arterlerde kullanılan sensörler ile; araçların hızları, sayısı, sınıflandırması (otomobil, kamyonet, kamyon vb.), trafik yoğunluğu bilgileri, araç kuyruk uzunluğu verileri elde edilebilmektedir.

“Aşırı Hız” sonucu ölümcül kazalara etkili bir çözüm

makifcelik | 05 August 2008 16:00

Ölümcül kazalar istatistiksel olarak incelendiğinde, bir çoğunun nedeninin “Aşırı Hız”olduğu aşikardır. DSP (Dijital Sinyal Sistemi) Teknolojisiile geliştirilen “Hız Ölçen Radarlar”sayesinde sürücülerin yaptığı hızlar ölçülmekte ve sürücüye LED’li pano ile anlık hızı geri bildirilmektedir. Azami hız sınırının üzerinde seyreden sürücülere, ayrıca “YAVAŞ”, “DİKKAT” vb. uyarılar da bu LED’li panolar aracılığıyla yanıp sönerek bildirilmektedir. Böylece sürücü psikolojik olarak etkilenmekte ve hızını azaltmaktadır.

Radarlı Hız Uyarı Sistemi
Radarlı Hız Uyarı Sistemi

Refüj başı kazalarına SON: “Çakar Buton”

makifcelik | 04 August 2008 14:20

Geçtiğimiz bir kaç sene içerisinde refüj başı kazalarının arttığını üzülerek izlemekteydik. Çoğu zaman ölüm ile sonuçlanan bu refüj kazalarını önlemek için sürücüleri daha etkin uyarabilmek gerekliydi.

Bu etkin uyarma için, “Çakar Buton” diye adlandırılan, refüj önlerine konulan ve sürekli yanıp sönerek sürücüleri uyaran elektronik yol butonları geliştirilmiştir.

Güneş Enerjili LED'li Çakar Buton
Güneş Enerjili LED’li Çakar Buton

LED’li, Güneş Enerjili Trafik Levhaları

makifcelik | 02 August 2008 14:24

Trafik Levhaları
Trafik Levhaları

Trafik levhalarını hepimiz günlük trafik akışında aktif olarak kullanmaktayız. Alışılagelmiş trafik levhaları metal levha üzerine reflektif malzeme yapıştırılmış haldedir. İstenilen sembolü anlatacak şekilde biçimlendirilmiş reflektif malzeme, araçların far ışıklarını yansıtarak sürücünün uyarılmasını sağlar.

Fakat gerek reflektif malzemenin zamanla yıpranması, gerek üzerine dış saha şartlarından dolayı toz, toprak, çamur gibi çeşitli malzemelerin bulaşması trafik levhasının görülebilirliğini ve yansıma gücünü azaltmaktadır. Ayrıca kör noktalarda ya da far ışığının yetersiz olduğu durumlarda levhaların etkinliği düşmektedir.