bildirgec.org

arikan

11 yıl önce üye olmuş, 7 yazı yazmış. 1 yorum yazmış.

Rails 2.0 Geldi!

arikan | 26 December 2007 16:02

Rails 2.0
Rails 2.0

Web uygulamaları geliştirme iskeleti Ruby on Rails 2.0 sürümüyle geldi. Uzun zamandır beklenen bu sürüm pek çok yeni özellik içeriyor. Genel olarak kod daha yalınlaşacak gibi gözküyor ve olmazsa olmaz ihtiyaçlara çözümler bulunmuş. Eğer Rails kullanıyorsanız hayatınızı kolaylaştıracak bu yeni özelliklerin bir kaçı şöyle:

  • Temiz RESTful routelar ve path düzenlemesi ile mesela normalde arsiv.pilli.com/uye/arikan;edit olan adres arsiv.pilli.com/uye/arikan/edit oluyor, noktalı virgül kalktı. Daha da önemlisi routing için namespace özelliği geldi, özellikle admin arayüzleri yaparken çok faydalı.
  • Seksi migration denilen yöntemle veritabanı yaratırken çok sık tekrar eden kolonların otomatik girilmesi. Mesela created_at ve updated_at her zaman girilir, tekrar tekrar yazmaya gerek yok.
  • Yeni rake scriptleri ile veritabanı versiyonları içinde ileri geri gitmek daha kolay. Böylece sistemi geliştiriken heykel yapar gibi veritabanını orasından burasından mıncıklayabileceksiniz.

Rails 2.0’da daha pek çok yenilik var. Bu yazıyı haber olarak yazdım, eğer ilgileniyorsanız Düğümküme Rails 2.0 yazısında diğer özelliklerden ve kaynaklardan bahsediyoruz.

Uzaktan Çalışan Takımlar İçin Yazılımlar

arikan | 26 April 2007 07:37

Birbirimizden uzak da olsak beraber yaptığımız işlerde bizi yakınlaştıran bir çok yazılım kullanıyoruz. Ağlı bağlı yaşam şartlarında (Internet yaşamdır!) yeni nesil araçlar iş yapma olanaklarımızı geliştiriyor. Bu araçlar Skype’dan RSS okuyuculara, Subversion‘dan Google Spraedsheet‘e kadar değişiyor.

düğümküme’de Uzaktan beraber çalışan bir takım olarak bu Internet tabanlı yazılımları nasıl kullanıyoruz kısaca sizinle de paylaşmak istedik.

Gelişmekte Olan Ülkelerde Kablosuz Internet ve Yerel Ağ Kurulumu

arikan | 09 February 2007 16:42

kırsal bölgelere Internet sağlamanın en iyi yolu güçlü kablosuz bağlantı noktaları yaratmak olsa gerek. Dünyanın çeşitli kırsal bölgelerinde bilgisayar ağları kurmuş ve işletmiş profesyoneller tarafından hazırlanan Gelişmekte Olan Ülkelerde Kablosuz Yerel Ağ Kurulumu Kitabı CC lisansı ile bedava dağıtılıyor.

Kitabın önemli bir özelliği nasıl birbirine geçmiş ağ (“mesh network”) kurulacağını anlatması. yazarlar uygulaması zor ama çok etkili çalışan mesh ağ tekniğini gerçek hayattan pratik örneklerle anlatıyor.

bilgisayarların yapamadığını insanlara yaptırmak

arikan | 05 February 2007 12:49

CAPTCHA örneği
CAPTCHA örneği

Yahoo, Gmail, Hotmail gibi web sitelerine kayıt olurken genelde sizden zor okunan bir harf dizisini forma girmeniz istenir, bu sayede sizin insan mı bilgisayar mı olduğunuzu anlaşılır. Luis von Ahn tarafından icat edilen CAPTCHA sistemi spamcilere karşı kullanılıyor ancak spamciler bunu bazen mikro ödemeler karşılığı insanlara çözdürürken bazen de söylentilere göre porno sitelerde içerik gösterme karşılığında çözdürüyorlar.

Böylece milyonlarca insan bilgisayarların yapamadığı işi yapıyor. CAPTCHA’nın yol açtığı bilgisayarların yapamadığını insanlara yaptırma olayı aslında dünya genelinde Internet ile giderek yayılan daha büyük bir akımın göstergesi. Luis von Ahn gibi bir çok mucit insanın çözmeye çalıştığı problem şu: bilgisayarlı sistemlerde insan işleme gücünü nasıl otomatik olarak kullanabiliriz?

internet açık kimlik standartları gelişiyor

arikan | 31 January 2007 14:14

Internet servislerini kullanırken her seferinde kullanıcı adı ve şifre girmek yerine OpenID ile sadece blog adresinizi kullanabilirsiniz. Bu açık kimlik sisteminin temel prensibine göre nasıl web sitelerine tek bir adresten ulaşabiliyorsak (örn. http://bildirgec.org) herhangi bir kişi de kimlik bilgilerine aynı şekilde tek bir web adresinden ulaşabilir. web2.0 trendinin en tartışmalı noktası birey hakları ve OpenID bu alanda açık bir standart olma yolunda ilerliyor.

OpenID
OpenID

internet’le küresel ısınma hızlanıyor mu?

arikan | 25 January 2007 16:50

Kış ortasında yaşadığımız dengesiz sıcak günlerin sebebini tam bilemiyoruz ama son zamanlarda küresel ısınma ve elektrik kullanımı hakkında Internet üzerinde tartışmalar büyümeye başladı. Bilgi teknolojileri endüstrisi o kadar da saf değilmiş, fabrika bacası kadar olmasa da sunucu tarlalarının harcadığı elektrikle çıkardığı karbondioksit miktarının çok büyük olduğu hesaplanmış. Dahası sanal dünyada bir avatar fiziksel hayatta bir insan kadar elektrik harcıyormuş.

400 saniyelik tasarım sunumları

arikan | 22 December 2006 10:29

Ondört ayrı tasarımcı buluşuyor… mimarlık, moda, fotoğraf, video, grafik, endüstriyel, medya tasarımından ondört sunum, her biri 400 saniye. Difuzyon.org‘un Pecha Kucha‘dan esinlenerek düzenlediği bu seri etkinliklerde İstanbul’da tasarım adı altında yapılan işlerin görüntülenmesi, sunulması, ve tartışılması amaçlanıyor.