bildirgec.org

ud hakkında tüm yazılar

Kaybolan Değerlerimiz, Birer Birer İniyor Sahneden…

| 05 January 2009 10:20

Tüketim toplumu olduk. Tarihte işlenmiş eski değerlerimizin yerine, yeni teknoloji yöntemlerini tercih eder olduk. Öyle bir zaman dilimini yaşıyoruz ki, teknoloji başımızı döndürüyor. Geleneksel yöntemlerle yapılan sanat ve zanaatlara taleplerimiz giderek azalıyor. Bir zamanlar, göz nuru ve alın teri ile harmanlanmış mesleklerimiz ve dünden gelebilmiş zanaatçılarımız vardı; cam, çini, taş, ahşap oymacılığı, telkârî işçiliği, kutnu bezi dokumacılığı ve diğer dokumalar gibi zanaatları yaşatan ustalar ise bugün giderek çekiliyor sahneden…

TAŞA HAYAT VERENLER(Taş İşçiliği): Bir zamanlar, taşa ruh kazandıran, taşı bir dantel gibi işleyen ustalarımız vardı. Zanaatçılar, blok şeklindeki taşları, özel yontma işlemleriyle el emeği, göz nuru ile bezer ve bir eser ortaya çıkarırdı; çeşmeler, şömineler, aynalar, masalar, dış cephe kaplamaları(oymalı sütunlar, nişler, kapı ve pencere söveleri, tavan süslemeleri vs…) ve diğer ürünler…
Günümüzde, tarihin derinliklerinde kaybolan taş ustalarının, ellerinin kıvrımlarını ve alın terlerini, Mimar Sinan imzalı bir caminin duvarlarında ya da başka tarihi yapının içinde hissederiz. Türkiye’nin belli bölgelerinde, özellikle İç Anadolu ve Ege Bölgelerinde az sayıda bu zanaata ve zanaatçılara rastlamak mümkündür.

ÇİNİCİLİK: Çinicilik dendiğinde İznik Çiniciliği akla gelir. İznik çiniciliği, 16.yy’ da en parlak ve en görkemli dönemini yaşamıştır. Bugün ise İznik’te bu geleneğe gönül vermiş az sayıdaki ustalarla, çinicilik devam ettirilmeye çalışılıyor. Atölyelerinde, geleneksel tekniklerle ve butik çalışan çini ustaları, kullandıkları turkuvaz, firuze, yeşil, sarı ve kahve renkleri içeren sırlarla imzalı işler çıkarıyorlar.

Şifa Niyetine…

| 11 December 2007 09:43

http://www.youtube.com/watch?v=9TLsV4dz_pk

Telli Çalgılar Atlası

bakiyyebemolu | 17 February 2007 09:46

1636 rönesans gitarı
1636 rönesans gitarı
günümüzden bir ibanez
günümüzden bir ibanez

Telli enstrumanların tarih içinde geçirdiği evrimi örnek resimler ile anlatan güzel bir site. resimdeki gibi yalnızca gitara değil amatör bir müzisyen olarak benim de şimdiye kadar görmediğim, bilmediğim birçok çalgıya ve onların tarihine ulaşmak mümkün. meraklısı için resimlerden hareketle gitar evrimi hakkında biraz bilgi vereyim.

rönesans gitarı, günümüz gitarından hem daha küçük, hem de daha ince bir yapıya sahipti. gitar biraz daha yuvarlak, bel kısmı daha ince idi. ses deliği ince parşömenden oluyordu. üzerinde Üç çift ve bir tek tel bulunuyordu ve teller sırasıyla sol, do, mi, la şeklinde akortlanıyordu.

“Hastasıyım ve Yaşatıyor”

| 26 December 2006 11:54

müzikle tedavi osmanlı’da “akıl hastalıkları” için kullanılmaktaydı.
ibn-i sina’nın da müziği tedavi amaçlı kullnadığı bilinmekte.
meraklısı ihvan-ı safa’ya bakmalıdır.

“süpper yaa!” diye ünlemi basıp geçilebilecek bir müzikle karşı karşıyayız!
muhteşem, demek yetmiyor. en sert metal şarkılarla coşanların da aynı hislere sahip olduğuna eminim ama
bu öyle bir müzik ki… zaman içinde müzik denen serüvende
herkes konaklayacak bir han bulacaktır kendine.
kimi “hancı”dan kımız, kimi şarap, kimi de sulu bir bira talep edebilir…