Bir işletmede kaliteli ürün veya hizmet üretmek için yerine getirilmesi gereken en önemli faaliyetlerden biri, kaliteyi işletmenin temel hedefi olarak gören kalite kültürünü oluşturmaktır.
Kalite kültürü, kaliteyi göz önüne alan insanların alışkanlıkları, inançları, değerleri ve davranışlarının modelidir. Şirket kültürünün bir parçasıdır ve bütün çalışanlaı tarafından benimsenmelidir
Kültür değişebilir. Toplam kalite yönetimi anlayışı ile işletmelerin pozitif kalite kültürü anlayışını benimsemeleri istenir dolayısıyla kültürde değişim söz konusu olur. Kalite kültüründe değişiklik yapmadan önce mevcut kalite kültürü belirlenmelidir sonra pozitif kalite kültürünün oluşturulması için başarı faktörleri olan hedef ve ölçümlerin belirlenmesi, liderlik oluşturma, kendini geliştirme, katılım sağlama, ödül sistemi oluşturma esaslarının yer alması sağlanmalıdır. Bu esaslarla tüm çalışanların tutumlarında değişiklikler gerçekleştirilmek istendiğinden işletmenin bütün organizasyonel seviyelerinde yer almalıdır
toplam kalite hakkında tüm yazılar
Nahıl
pilli pati | 07 April 2008 15:55
Geçen gün Beyoğlu’nda gezerken minik, sevimli bir dükkan gözüme çarptı. Hemen giriverdim.
İçeri girer girmez renklerin cıvıltısı karşıladı sanki beni ve sağ köşede duran, dev bir çam ağacını andıran süslü nesne dikkatimi çekti.
Adı ‘Nahıl‘mış.
Eskiden kullanımı oldukça popülermiş fakat bugün de Anadolu’nun bazı bölgelerinde hala kullanılmakta imiş. Bakıyorum, üzerinde renk renk, desen desen el işi eşyalar asılı. Dükkandaki çalışanlar bu nahılı; paylaşımı, güzelliği, bereketi ve mutluluğu temsil etsin diye dükkana yerleştirmişler. Dükkanda çalışanlar Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı (KEDV) İktisadi İşletmesi’nden güleryüzlü gönüllüler. Dükkanın amacını sorduğumda, bana, Türkiye’nin kalkınmaya öncelik verilen bölgelerindeki ev hanımlarının ve genç kızların el işi göz nuru yaptıkları her türlü eşyayı satarak gelirlerini bahsedilen bölgelerdeki hanımlara ulaştırmak olduğunu kısaca özetliyorlar.
M + İ + T = kalite = başarı
| 23 January 2008 18:13
Bir faytona baktınız.
Ya da bir arabaya.
Bir mp3 oynatıcı.
Eski bir radyo.
Aile yadigarı bir koltuk.
Veya başka bir nesne…
***
Zamanın değişimiyle birlikte
teknoloji de ilerliyor.
Gelişen teknoloji hammadde işlenmesini
ve biçimlendirilmesini de kolaylaştırıyor.
Bu da bize, daha sağlam, daha dayanıklı ve daha
güzel görünen malzeme sağlıyor.
Bununla birlikte, bizlere daha ucuza üretilen ama
oldukça kalitesiz malzeme da sağlayabiliyor
gelişen teknoloji.
Bu da, ucuz ama kalitesiz ürünler olarak
karşımıza çıkıyor.