bildirgec.org

tasarruf önerileri hakkında tüm yazılar

TASARRUF YÖNTEMLERİNDEN BAZILARI İLE BÜYÜME

zarifce | 28 July 2010 09:53

TASARRUF YÖNTEMLERİNDEN BAZILARI İLE BÜYÜME
Vatandaş, elektrikten doğalgaza, akaryakıttan gıdaya kadar her alanda tasarruf yapmanın bir yolunu buluyor. Ucuz yaşam formüllerini uygulayarak şirketler aylık giderlerinde yüzde 50’ye varan oranlarda, vatandaş ise yüzde 20-30 oranında tasarruf sağlıyor.

Vatandaş dünyayı sarsan ekonomik krizi tasarruf yaparak aşmaya çalışıyor. Sadece vatandaşlar değil, büyük şirketler de tasarrufa yönelerek çeşitli önlemlere başvurdular. Küçük şirketlerin sekreter çalıştırma güçleri yok, patronlar sekreterden vazgeçip telefonlara kendi bakıyor, temizlik, çay yada başka işlerini yine patron kendi üstleniyor. Artık devir hesap devri, ev kadınları tasarruf konusunda mucizeler yaratıyor.
Kadınlar, marketlerdeki indirimleri yakından takip ediyor. Son kullanma tarihi yaklaşan tavuk, süt, yoğurt, salça, ketçap, meyve suyu, bisküvi gibi ürünleri yarı fiyatına satan marketlere gidiyor. Markete gittiğinde önce ‘promosyonlu ürünler’, ‘indirimli ürünler’, ‘Ne alırsan 1 lira’ reyonlarına bakıyor. Giysi alışverişini sezon sonuna bırakıyor. Saçını evde kendisi boyuyor ya da komşusundan yardım istiyor. Çamaşır makinasından boşalan deterjanlı suyla önemsiz çamaşırlar ile elde yıkanması gereken çamaşırları ya da balkonu yıkıyor. Durulama suyunu yerleri silmede ya da tuvalet temizliğinde kullanıyor. Şofben veya kombiden sıcak su gelene kadar akan soğuk suyu biriktiriyor. Çamaşır ve bulaşık yıkamak için makinanın tamamen dolmasını bekliyor. Çamaşır makinasını düşük ısıda çalıştırıyor. Çamaşırı nemliyken ütülüyor. Bir poşet çaydan iki bardak çay çıkarıyor. Daha ucuz olduğu için toz şekeri küp şekere tercih ediyor. Daha ucuz olduğu için kırık yumurta, kırık peynir, kırık pirinç alıyor. Sağlığını riske atarak kızartma yağını birkaç kez kullanıyor. Kış yiyeceklerini yazdan hazırlıyor. Kışın pahalı sebze almamak için yazın patlıcan, fasulye, bamya, domates ve biber kurutuyor, donduruyor ya da konserve yapıyor. Salça, turşu, reçel gibi yiyecekleri satın almak yerine evde yaparak ucuza getiriyor. Sütü, kapıdan alıyor. Yoğurdu kendisi yapıyor.Elektrik, su ve yakıt giderleri ailelerin bütçesinde kiradan sonra en önemli yeri tutuyor. Tasarruf yapan aileler, aydınlatmada floresan lamba ya da az enerji tüketen tasarruflu ampullere yöneliyor. Televizyon izlerken ışığı kapatıyor. Beyaz eşya alırken, az enerji ile çalışan ürünleri tercih ediyor. Kimi aileler de günün belli saatlerinde indirim imkanı sağlayan “akıllı sayaç”ları kullanarak aylık elektrik tüketimini aşağıya çekmeye çalışıyor. Çamaşır ve bulaşık makinasını 22.00-06.00 saatleri arasında çalıştırarak yüzde 55 civarında tasarruf sağlıyor. Ütüyü de geç saatlerde yapıyor. Su tüketimini azaltmaya çalışan vatandaş, banyoda sabunlanırken, diş fırçalarken ve traş olurken musluğu kapatıyor. Suyu havayla karıştıran ya da elini altına tuttuğunda açılıp çektiğinde kapanan fotoselli muslukları tercih ediyor. Bu saydıklarım tasarruf yöntemlerinden bazıları. Aslında vatandaş daha önceden yapması gerekenleri krizden sonra yapmaya başladı. Yukarıda saydığımız tasarruf yöntemlerini hemen herkes uygulasa idi herhalde Türkiye bir bu kadar daha büyürdü.

Tasarruflar Konusunda Bir Kac Tavsiye

Ekonomix | 01 January 2010 11:02

2010 yilinin gelmesiyle ekonomistler de tahminlerini yapmaya basladilar. Turk ekonomisinin en onemli ozelliklerinden bir tanesi de cok genc bir nufusa sahip olmasidir. Bu tek basina bir avantaj degildir, eger ekonomi yeterince is yaratabiliyorsa ve yuksek hizlarla buyuyorsa avantajdir. Oysa Turk ekonomisi son uc yilda net olarak kuculdu, bunda tabii ki 2009 yilindaki derin daralmanin payi buyuk. Ancak bu uc yillik kuculmenin cok onemli bir sonucu da is arayan genclerin 3 yildir yigilmasi ve issizlik oraninin %16’lara kadar cikmis olmasi.

Ekonomistlerin 2010 yili tahminleri isgucu piyasasinin duzelmeyecegini gosteriyor, en iyimser ekonomistler bu sekilde dusunuyor. Bu isi olmayanlar icin is bulmakta zorlanacaklari, isi olanlar icin ise zam alamamalari veya islerini kaybetmeleri anlamina geliyor. Ozellikle bu tur zamanlarda yapilabilecek en isabetli adim harcamalara ceki duzen verilmesi ve gereksiz harcamalarin belirlenerek radikal kisintilara gidilmesidir. Neler yapilabilir?