bildirgec.org

süperbilgisayar hakkında tüm yazılar

top 500 süperbilgisayar

nihilanth | 18 November 2008 09:30

top500.org‘da farklı işlemler yapmak için tasarlanmış dünyanın en hızlı bilgisayarlarının bir sıralaması mevcut. New Mexico’daki Amerikan laboratuvarı Los Alamos’da nükleer araştırmalar için kullanılan IBM’in Roadrunner’ı, 2008’in 6. ayından beri sahip olduğu ünvanı kimseye kaptırmadı.

wikipedia‘da, bu listedeki ilk 10 bilgisayar şu şekilde sıralanmış.

PlayStation 3 ile Kendi Superbilgisayarını Yap

retrospective | 26 November 2007 08:05

En ucuz süperbilgisayar
En ucuz süperbilgisayar

Dunyanın en cok bilinen oyun konsolu süperbilgisayar oldu. Massachusetts Üniversitesinde kara delikler ve kuantum kozmolojisi üzerinde araştırma yapan Professor Gaurav Khanna’ya Sony tarafında bağışlanan 8 adet Playstation 3 bu arastırmalarda kullanılmak için bir süperbilgisayar haline getirildi. Dünya’nın en hızlı superbilgisayarı 1300 adet işlemci kullanmakta.Dogal olarak da aşırı masraflı bir iş.Ancak milyar başına floating point (kayar noktalı) sayı işlemleri yaklaşık 4$’a mal olan PS3 dunyanın en ucuz süperbilgisayarı olarak iş görmekte.Bu bilgisayar ile protein sentezi ya da bu gibi bilimsel deneyleri modelleyebilirsiniz hem de kendi supercomputerinizde.Bu habere suradan ulasabilirsinizAyrıca MIT’nin CELL (pslerde kullanılan işlemci) programlama derslerine de bir göz atabilirsiniz.

Evdeki PC kanserle savaşacak

okankan | 08 April 2006 16:04

Kullanıcılar evlerindeki bilgisayarları küresel bir ağ şebekesine bağlayarak, kanser araştırmaları için kurulan dev süperbilgisayarın bir parçası yapabilir.

Her kullanıcı kendi bilgisayarının sabit diskindeki bir bölümü bilim projesine adıyor ve dünya çapında binlerce bilgisayarın gücü bütünleşerek dev bir süperbilgisayar yaratıyor. Daha önce uzay araştırmalarına odaklanan SETI@home projesiyle gündeme gelen bu yöntem, şimdi de kanser araştırmalarında kullanılıyor.

ABD’nin önde gelen araştırma kurumlarından University of Washington’un yürüttüğü Rosetta@home projesi, proteinlerle ilgili araştırmaları dünya çapında binlerce bilgisayara dağıtarak yapıyor. Proteinlerin nasıl çalıştığı, insan vücudunda ne gibi değişiklikler geçirdikleri kanser, HIV, Alzheimer ve benzeri zorlu hastalıklarla mücadelede önemli ipuçları veriyor.