Rap türkiye’ye ilk geldiğinde hiç hoş karşılanmadı. Anadolu’da özellikle tarzı ne olursa olsun tüm sanatçılar karşı çıktı. Rap’i müzik olarak görmediklerini söyledir. Rapçilere serseri, uyuşturucu bağımlısı gözüyle bakılıyordu. Rap’in Amerika’dan gelme bir sömürü aracı olduğu düşünüldü. Oysa şu an o ilk zamanlardan yaklaşık 15 sene geçti ve türkçe rap gençler arasındaki en popüler müziklerden biri. Hatta akım bile denilebilir buna. Bu nasıl mümkün oldu da bu kadar yükseldi? Artık siz ne derseniz; alt kültür, müzik, sanat, saçmalık..

Hip hop; break dans, graffiti, rap söylemek ve dj’lik yapmaktan oluşur. Ülkemizde rap kadar yayılmış bir kolu yok. Bunun nedenini bulmak bize birçok ipucu verecektir.

break
break

Ülkemizde rap’ten önce break dans modası hakimdi. O zamanlar çok az rapçi vardı. Break dansçıların çaldığı müzikler hep yabancı mclerin oldukları şarkılardı. Fakat Anadolu’da dahi birçok break dans grubu vardı. Ta ilkokuldan başlayarak gençler break dans hareketlerini öğrenir, sokak ortalarında yarışırlardı. Şehir meydanlarında gösteri yaparlardı. Ama dediğim gibi ne kadar ilginçtir onların arasında bir tane bile mc yani rap söyleyen birileri yoktu, birisi çıkıp bağıra bağıra kafiye üretmeye çalışmazdı. Break varken rap’e gerek duyulmazdı, break yeterince etkili ve havalıydı. Üstelik break yapmak çok daha zordu rap’e göre. Çok ilginç bir şekilde bu böyle oldu ve ülkemize break dans rapten çok daha önce yerleşmişti. Breakin rapten önceliği 2000’in ilk yıllarına kadar devam etti. Break dansın yayılması ise 90’lı yıllar da başlamış olmalı.