bildirgec.org

sera etkisi hakkında tüm yazılar

Hepimiz Suçluyuz…

tenedian | 17 November 2008 18:43

Hepimiz suçluyuz da, ne kadar suçluyuz?
Neredeyse her eylemimiz ile çevreye karbon ve diğer sera gazlarını yayıyoruz. Kaynak.
Yürüyerek gidebileceğimiz yerlere arabayla gidip, izlemediğimiz televizyonu, kullanmadığımız bilgisayarı açık bırakıyoruz.
Elbet bazılarının yanında yaptıklarımız devede kulak. Ama yine de sorumluyuz işte.
Ne kadar mı?

Buralardan ölçebilirsiniz:

Direct Gov
Carboncalculator.com
Climatecrisis.net
Nature.org
Carboncalculator.co.uk
Carbonfund.org
Fightglobalwarming.com
Carbon Footprint Calculator
Conservation.org
EcoNeutral Carbon Calculator
Personal Emissions Calculator
Simple Carbon Calculator
My carbon footprint.eu
Stopglobalwarming.org

Güneş Enerjisinin Farklı Kullanım Alanları

tentena | 06 April 2008 18:37

Güneş enerjisi doğrudan doğruya konutların ısıtılmasında ve sağlıkla ilgili olarak sıcak su üretiminde kullanılır. Enerji gün boyunca dam üstünde toplanmakta, daha sonra kalorilerin biriktirilmesine elverişli bir depo içinde saklanmaktadır; bu da gece süresince, ya da güneş almayan odalar içinde gün boyunca kalorilerin geri verilmesini sağlar. Yapıların ön cephesine yerleştirilen araçlar, ısıyı Güneş ışığından doğrudan doğruya sağlarlar. Bu araçların soğurucu yüzeylerinde toplanan ısı, doğal ya da yapay ısı taşınması yoluyla yapıların içine aktarılır. İçme suyu, Güneş ışınlarının, bir kabı örten plastik bir örtüye etkimesi yoluyla deniz suyundan, acı sudan, bitkilerden ya da topraktan üretilebilir. Sera olayıyla oluşturulan ısı, örtünün iç yüzünde biriken suyun buharlaşmasına yol açar. Böylelikle yazın günde, buharlaşma yüzeyinin m2’sinde 6 litre su üretilebilir.

Güneş fırınları, Güneş enerjisinin kullanımında şaşırtıcı bir durum oluştururlar. Gücü 1000 kW’a erişebilen bir Güneş fırını, 3500oC’lık bir sıcaklığa erişilmesini ve günde yaklaşık 5 ton malzemenin eritilebilmesini sağlar. Uygulama alanları çok çeşitlidir: Alüminden korindon yapımı (ergime sıcaklığı 2050oC); zirkonyum oksidin kavrulması (2700oC); toryum oksidin arıtılması (3050oC); nükleer patlamaların ısıl dalgasına karşı korunma araçlarının incelenmesi; vb.
Güneş enerjisi, yeryüzünde her gün bir milyar ton organik madde ve bir o kadar da fotosentez yoluyla oksijen üreten bitkiler aracılığıyla kullanılır. Doğada %1’e yaklaşan verim kuramsal olarak %25’e kadar çıkarılabilmektedir. Böylelikle bitkilerin büyüme hızı, özellikle de besin olarak kullanmak ya da metan üretmek için, bazı suyosunlarının ki, arttırılabilmektedir.

Dünyanın Kurtuluşu Bu Teknolojide…

atakner | 23 December 2007 12:13

Çoğu mühendislikte neredeyse standart olan ısı transferi dersinde hocamızın heyecanla anlattıkları karşısında ben de bir o kadar heyecanlandım ve birazdan okuyacağınız, insanlığın kaderini değiştirecek yeni, sıcak ve temiz teknolojiyi sizlerle paylaşmak istedim. (Hocama bu bilgileri benimle paylaştığı için teşekkürler…)

Küresel Isınma… Kimilerine göre Dünyamızın sonunun yaklaştığının göstergesi; kimilerine göre ise sıradan, daha önce de Dünyanın başından geçmiş çok da abartılmaması gereken bir konu… Son yıllarda gündemde oldukça fazla yer tutan ve büyük küçük çoğumuzun aklının bir köşesinde duran Küresel Isınmanın baş sorumlusunu aslında hepimiz çok iyi biliyoruz. Fosil Yakıtlar… Her gün işe giderken bindiğimiz arabamızdan tutunda evlerimizi ısıtan sistemlerimize kadar neredeyse bütün enerjimizi onlardan elde ediyoruz. Bir tarafta gün geçtikçe kötüye giden yaşlı Dünyamız, bir tarafta ne kadar istemesek de hayatımızın bir parçası olan fosil enerji kaynakları… E peki yok mu bu denklemin bir çözümü? Aslında var hem de birden fazla… Bunlardan birkaçı: (tehlikeli olsa da) Nükleer enerji, Rüzgâr Enerjisi, Jeotermal enerji ve içlerinde belki de en temizi olan Güneş Enerjisi… E peki nedir bu Güneş Enerjisi ve bu kadar güzel bir şeyse neden kullanmıyoruz? Ansiklopedilerde yazdığına göre güneşin merkezinde olan füzyon reaksiyonları sonucu yayılan ve Dünyamıza da ulaşan enerji. Atmosfer dışında şiddeti aşağı yukarı sabit ve 1370 W/m2 olan fakat yeryüzünde 0 – 1100 W/m2 değerleri arasında değişim gösteren bu enerjinin dünyaya gelen çok küçük bir bölümü bile insanlığın tükettiği enerjiden kat kat fazladır. Nasıl kullanılır bu enerji?

Kangurular küresel ısınmaya karşı

anon10500 | 09 December 2007 19:17

Blim adamları, inek, koyun gibi hayvanlara bir takım modifikasyonlar eklemeye çalışıyorlarmış. Bunu yapmalarına sebep şu: Kangurular osururken midelerinde bulunan bir çeşit bakterinin sayesinde metan gazını çıkarmıyorlar, eğer bu bakteriyi diğer hayvanlara geçirebilinirse diğer hayvanların gazlarında da değişiklik gözlemek mümkün. Bu olay bazı ülkelerde fayda gösterebilirmiş.
Bunun yanında bakterinin sindirime kolaylık sağladığı da saptanmış.

Kanguru
Kanguru

Kimisi de işi geyiğe vurmaktan kendini alıkoyamamış, bu durumun en çok çit yapanlara yarayacağını çünkü ineklerin kanguru ya da Hulk gibi sıçrayıp kaçabileceğini iddia ediyorlar.

küresel iklim değişimi sempozyumu

| 12 October 2007 10:22

insan kaynaklı aktivitelerden oluşan gazların atmosfere verilmesi ile oluşan sera etkisine bağlı olarak dünya yüzeyinde sıcaklığın artması küresel ısınma olarak tanımlanıyor. bu ısınma dünya ikliminde köklü ve ani değişimlere yol açarak, seller, taşkınlar, fırtınalar gibi hava olaylarının artmasına, bazı bölgelerde de şiddetli kuraklıkların görülmesine yol açacak. çok kısa sürede yaşanacak iklim değişiklikleri doğal yaşamın uyum sağlamasına izin vermeyecek. sosyal ve ekonomik etkilerinin yanı sıra, birbirine komşu ülkeler arasında da pek çok sorun yaşanacak. toplu göçler, sınır savaşları ve toplu yok oluşlar görülebilecek.

küresel ısınma

cemd | 19 May 2007 10:22

Kürsel ısınma nedir ve nasıl oluşur? İşte ozon tabakası nasıl deliniyor burada anlatışmış.