bildirgec.org

anon10500

11 yıl önce üye olmuş, 11 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

Colemak klavye ile verimli ve hızlı yazmak

anon10500 | 11 November 2010 10:36

colemak tuş planı
colemak tuş planı

Çoğumuzun kullandığı QWERTY klavyenin aslında 19. yüzyılda dizayn edildiğini ve o zamandan beri hiç değişmediğini biliyor muydunuz? Eğer yazdığınız yazılar özellikle İngilizce ise bugün Colemak klavye ile artık çok daha verimli yazabilirsiniz. Bu verimlilik parmakların yol aldığı mesafe, parmak ergonomisi gibi faktörlere bağlı; hatta kendiniz bu linkte 3 çeşit klavyenin karşılaştırmasını uygulayarak görebilirsiniz. Aynı zamanda çok kullanılan kısa yol tuşlarının QWERTY klavyesindeki yerinde kalmasına da özen gösterilmiş. Şayet bu klavye türü size uygun ise yeni bir klavye almadan sadece yazılımını yükleyerek bilgisayarınızda etkinleştirebilirsiniz.

Dipnot: Türkçe yazılar için 1955’te İhsan Sıtkı Yener ve Türk Dil Kurumu’nun beraber çalışmasının ürünü olan F klavye her nedense bugün QWERTY modifiyesi klavyelerin gölgesi altında. Oysa Türkiye F klavye ile 1957-1995 arası 14 Dünya rekoru kırmıştır. Dipnot Kaynak

Megatsunamiler

anon10500 | 09 February 2009 14:11

Canlandırma
Canlandırma

Megatsunamiler, tsunamilerin dalga yüksekliği olarak çok daha büyük olanlarıdır. Yükseklikleri onlarca metreden kilometrelerceye kadar çıkabilir. Bu kadar yüksek boyutlarda olmalarının sebebi, normal bir tsunami gibi deprem veya volkanik aktivitelerle değil de göktaşı çarpması ya da büyük heyelanlar sonucunda oluşmalarıdır. Dinazorları yok ettiği iddia edilen, Meksika’daki göktaşı çarpmasının yan etkilerinden biri büyük megatsunamilerdir. Yakın tarihten bir örnek vermek gerekirse, 1958’de Alaska Lituya körfezinde büyük bir kaya parçasının körfez sularına kaymasının üzerine 524 metre yükseklikte dalgalar kaydedilmiş.

524 metredeki ağaçlar yok
524 metredeki ağaçlar yok
Megatsunamiden sonra
Megatsunamiden sonra, açık renkli yerlerde ağaçlar yok

Matematik modellemeler bunun olası olduğunu gösteriyor. Bu linkte afetin mini versiyonu gerçekleştirilmekte ve olay mahalinden görüntüler içermekte. Gelecekte olası megatsunamiler ise British Columbia, Kanarya adaları ve Hawaii’yi tehdit ediyor. Daha çok bilgi için buraya göz atabilirsiniz.

Mario insanlığa karşı – Syobon

anon10500 | 02 January 2008 08:14

Oyun mario türevi, mario yerine bir kedi karakteri var. Bu kediyle insanlara karşı birşey yapılmıyor ama oyunun yapımcısı oynayanlara kafayı yedirmeyi amaçlamış herhalde, şu videoyu izlerken kendinizi tutamayacaksınız.

Oyunu indirmek için buraya tıklayın

K.ro uzantılı e-mail

anon10500 | 25 December 2007 17:42

Bedava olan servisle kullanıcıadı@k.ro gibi e-mail adresleri alabiliyorsunuz. Artık amaç ne olur bilinmez, kimine tek harfli alan adı ilginç gelebilir, kimi msn adresi yapar… Bu ara ek bilgi olarak RO uzantılar Romanya adına.

PNGGauntlet: Png sıkıştırma

anon10500 | 17 December 2007 08:13

Genellikle jpg uzantısının yanında büyük boyutlu fakat daha kaliteli saklayan bir uzantı olan png’nin sıkıştırılması için program yapılmış.

Algoritması PNGOut üzerine olan program kimi zaman bayağı başarılı olabiliyor. Hatta aynı resmi jpg olarak sakladığınızda(kötü kalite) bile png’den daha fazla yer tutuyor. İndirme linki.

Fare imleciniz şenlensin

anon10500 | 14 December 2007 11:00

Eğer yıllardan beri kullandığınız klasik windows imlecinden sıkıldıysanız ya da bir değişiklik olsun diyorsanız cursorxp tam size göre.

Ücretli olan programın eski versiyonunu fakat freeware olarak buradan indirebilirsiniz.

Buradan da bedavaya yüzlerce tema bulabilirsiniz.

The Shadower: Prototypejs gölgelendirme

anon10500 | 12 December 2007 20:13

Daha önce çok kez yapılan bir objeyi gölgelendirme yöntemleri görünüş olarak kabaydı ve gerçekçi değildi.

eskiden böyleydi
eskiden böyleydi

Oysa şimdi the shadower ile kolay bir şekilde gerçekçi gölgeler elde edebilirsiniz.

şimdi böyle
şimdi böyle

Bu javascript parçası prototypejs üzerine yazılmış.

Bananascript: %70 oranında javascript sıkıştırma

anon10500 | 12 December 2007 18:09

Web 2’nin yaygınlaşmasıyla yoğun bir şekilde javascript kullanımı başladı. Örneğin digg 138.4 kilobyte javascript kullanımı var. Durum böyle olunca hem server kısmında hem de kullanıcı kısmında yoğun bir internet trafik kullanımı söz konusu, yani sayfanın dolmasını bekleme süresi artıyor. Tabii araya bananascript girerek bu duruma el atıyor, ve %70’lik sıkıştırma oranı ile geçer not alıyor. Sayfaya girdikten sonra sıkıştıracağınız javascript dosyasını seçip “compress” tuşuna basınca iş bitiyor. Fakat dikkat etmeniz gereken bir nokta sayfanın charset ayarının “ISO-8859-1″ olması ya da diğer alternatif tüm sayfanın charsetini değiştirmektense sadece scriptinkini değiştirmek, örneğin: charset=”ISO-8859-1” src=”http://arsiv.pilli.com/asd.js”>
Buradan hakkında daha fazla öğrenebilirsiniz.

lazierLoad – Sayfayı indirdikçe resimler yüklensin

anon10500 | 11 December 2007 15:01

Bramus! prototypejs‘yi kullanarak internet sayfasındaki resimleri gecikmeli göstermesini sağlayan bir add-on yazmış.

lazierLoad, mevcut bulunduğunuz internet sayfasını gözlem altında tutuyor ve sadece o anda gördüğünüz sayfanın kısmındaki resimlerin yüklenmesini sağlıyor. Siz sayfayı aşağıya doğru sürdükçe eğer bir resim mevcutsa eş zamanlı olarak indiriyor. Böylece daha az bekleyerek sayfanın yüklenmesi sağlanıyor ve bant genişliği “akıllı” bir şekilde kullanılıyor.

Kaslan: Kaplan ve aslan melezi

anon10500 | 10 December 2007 23:56

Kaslan –

Kaplan-aslan melezi kaslan, adından anlaşılacağı gibi aslan ile kaplanın birleşmesinden oluşan dev ve hantalca bir hayvan.

Bu hayvanların boyutları çeneleri düşürecek ölçülerde; arka ayaklarının üstündeyken yaklaşık 4 metreye kadar uzanabiliyorlar. Bu hayvanların bu kadar büyük olmasını sağlayan faktör, bedenlerinin büyümeyi durdurucu bir madde salgılamaması.