bildirgec.org

rokoko hakkında tüm yazılar

GÜMÜŞ

teacher07 | 31 December 2008 09:00

Gümüş, günümüzde aksesuar olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ayna ve boya yapımında, fotografçılıkta, bazı ilaçların yapımında da kullanılmaktadır. Bir gram gümüşten, iki kilometre uzunlığunda ince tel çekilebilmektedir. Acil durumlarda, deniz suyundan içme suyu elde etmekte de kullanılmaktadır. Asil bir maden olarak nitelnmektedir. Yumuşak olduğu için onu işleyene kolaylık sağlamaktadır.

Altın ve bakırdan sonra keşfedilen gümüş, MÖ. 3000′ li yıllarda Mısırlılar, 2500’lü yıllarda Çinliler ve Persler tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Gümüş, dünyanın birçok yerinde az miktarda bulunmaktadır. MÖ. 800 yıllarında Nil Nehri çevresinde para olarak kullanıldığı bilinmektedir. Romalılar tarafından işlendiğinden, Atina’daki gümüş madenlerinden söz edilmektedir. Altınnın tersine, uzun süre toprak altında kalan gümüş, asitten etkilenerek kolayca bozulabilir. Bu yüzden eski eserlerde, gümüş eser fazla bulunmamaktadır. Günümüze kadar ulaşan ilk gümüş obje, Beycesultan’da (Denizli) bulunan “Bakır Çağı” na ait bir yüzük gösterilmektedir. Türkler’in de; Orhun bülgesinde, Altay ve Tanrı dağlarında yapılan kazılarda, gümüş işlerine rastlanmaktadır.

ANTİKANIN KOKUSU…

| 18 December 2008 13:22

Dünyada farklı kültürler, gelenekler ve farklı coğrafyaların oluşturduğu form ve materyaller farklı dilleri konuşuyor olsa bile aynı evrensel amaca(insana) ulaşıyor.
Yüzyılların getirdiği estetik anlayışı ve birikimi günümüzde modernize edilerek, geçmiş ve bugünün harmanlanması ile yeni bir tasarım anlayışını doğurmuştur.
Fransız tasarımında; özgün ve önemli bir yeri olan XV. Louis sitili fazla kıvrımlı, şaşalı ve asimetrik formları ile Rokoko ve Barok tarzı, bugün çağdaş anlayış ile yerini düz, dik açılı ve sade formlara bırakmıştır.
Tasarımın babası olarak bilinen İtalyanlar, geçmişte ve günümüzde de sitillerini dünyaya kanıtlamışlardır. Lüks otomobilden tutun mobilya, moda ve endüstriyel ürünler gibi tasarımda geniş yelpazeye sahiptirler. Keskin ve rüya gibi formlarının, ironiyle fonksiyonelliğin karmaşıklığına rağmen şiir gibi tasarımlara imza atmışlardır. İtalyan estetiği, günümüzde dünyaya ulaşmış vazgeçilmez fonksiyonel tasarımlardır.