bildirgec.org

rastafari hakkında tüm yazılar

bir din; rastafari ve bir sembol; rasta

asiti kacmis kola | 15 July 2009 16:02

“bitli turist”, “işler arap saçına döndü” gibi betimlemeleri sıkça kullanırız. bir de öyle bakkalda sokakta günün her dakikası rastlamasak da arada 1 gördüğümüz, kolaylıkla “karman çorman, odun gibi, yağlı, yapışık” olarak nitelendirebileceğimiz, kimilerine göre dahiyane, kimilerine göre saçmalık adledilen bir saç türü vardır. bakalım o saç neymiş, ne değilmiş.
rastafarianizm, etiyopyanın son kralı Haile Selassie yani Ras Tafari Makonnen’in tanrının maddeleştirilmiş şekli olduğuna inanan bir inanç biçimidir. bu inanç türü eski mısır, hristiyanlık ve yahudilik dinlerinin bir karışımıdır. bundan dolayıdır ki bu inanç sistemi kutsal halk, vadedilmiş topraklar gibi unsurları barındırır.
rastafaride kutsal 4 renk bulunur. bu renkler ve anlamları şöyledir;
-kırmızı, sarı ve yeşil renkler; etiyopya bayrağını, yani üzerinde yaşanılan toprakları,
-siyah renk ise Afrika halkını temsil eder.
kısaca rastafarianların bu 4 rengin sarıp sarmaladığı bir hayatı yaşadığını söylemek yanlış olmaz.
rastafarianlar her inanç sisteminde olduğu gibi kendilerine has yeme, içme, barınma ve sosyal düzenlemelere sahiptir ve bu düzenlemelerde eski lahit’in koyduğu kurallar çerçevesindedir. 1-2 detay vermek gerekirse; alkol kullanmazlar, domuz yemezler, tek parça olarak ölme amaçları vardır. sigara kullanımı yasak olmasına rağmen ciddi şekilde marijuana tüketirler. dini müzikleri reggea akımına ilham olmuştur. bu dine mensup en ünlü kişi; Robert Nesta Marley yani bob marleydir.
gelelim rastaya. öncelikle rastanın ismi kral Ras Tafari’nden gelir. kesin olarak bilinmese de rastanın ortaya çıkmasının 2 nedeni vardır;
1-tabiatta zorlu şartlarla mücadele eden rastafarianlar kendilerini korumaya almak için saçlarını aslan yelelerine benzetmişler ve rastayı oluşturmuşlardır.
2- inançları gereği saçlarını kesmeyen ve yıkamayan rastafarianlar bir süre sonra doğal bir şekilde rasta saç modelini geliştirmişlerdir.
saç modeli kelimesinin üzerinde dikkatle durmak istiyorum. günümüzde rasta ülkemizde yavaş yavaş yayılan, dünyayı çoktan saran bir saç modelidir.
yapılışına gelince rasta; saçları rasta 2 ile 4 cm aralıklarla ayırmak, ayırılan saçları tersine taramak suretiyle tiftiklemek ve balmumu ile saçı sıvamak şeklinde yapılır. kulağa kolay gelse de “evde denemeyiniz” demeden edemeyeceğim.
rastaya dair 1-2 site verip yarım günde kirlendiğini hissettiğim saçlarımı yıkamak üzere huzurunuzdan çekiliyorum.
1
2
3
4

EN YENİ DİNLER

asiti kacmis kola | 17 July 2007 13:29

yeni dinler
yeni dinler

din en basit şekliyle; insanın kendinden daha büyük ve güçlü varlık-varlıklara inanma isteği olarak tanımlanabilir. tarih boyunca insanların bu istekleri ve dinleri varolagelmiştir.
dünyada yaygın olarak kabul gören 3 büyük din vardır: hristiyanlık, yahudilik ve islamiyet. ama zamanla insanların düşünce ve inanç yapıları değişmiş, var olan dinler bazılarına yetersiz gelmeye başlamıştır.
20. yüzyılın sonları ile 21. yüzyılın başlarına döndüğümüzde kaynağını bu dinlerin öğretilerinden alan ya da tamamen uydurmaca olan yeni dinlerin ortaya çıktığını görüyoruz. din modası olur mu demeyin, işte son moda dinler:
bahailik: mirza hüseyin ali isimli sahte peygamberin 1844’de ortaya attığı din. kadın-erkek eşitliğini ve tüm insanların kardeş olduğunu savunur.
tenrikyo dini: nakayama miki isimli bir kadın tarafından 1850’li yıllarda budizm’den esinlenilerek kurulmuştur. kibir, öfke, kin ve şiddetten arındırılmış neşeli bir hayat yaşamak en büyük prensiplerindendir.
tanrının yolu dini: yakın geçmişte türkiye ve civarında ortaya çıktığı düşünülen, tüm dinlerin uzlaşması gerektiğine inanan inanç topluluğu.
kadıyani dini: mirza ahmet gulam tarafından 1889 yılında ortaya atılan din. hristiyanlık, islamiyet ve hinduizm öğeleri içerir.
yehova şahitleri: charles taze russell tarafından 1870’lerde kuruldu. mesih’e, tek tanrıya, mukaddes kitaba inanırlar.
mormonlar: 1830’da joseph smith tarafından ortaya atılmıştır. hristiyanlığın devamı niteliğindeki bu dinin peygamberi smith’dir. hristiyanlığın 3 tanrı üçlemesine ve öğretilerine inanır.
rastafarianizm: etiyopya prensi haile selassie tarafından kurulmuş, zencilerin kutsal kavim olduğuna inanan din. bu dine mensup kişiler saçlarına rasta yapar ve kendilerini orman kralı aslan gibi büyük hissederler. reggae bu dinden ilham alarak ortaya çıkmış bir müzik türüdür.
moonlar: 1940’lı yıllarda sun myung moon tarafından kurulmuştur. hristiyanlığın deforme olmuş şeklidir. mesih ve eşinin gerçek adem ve havva olduğuna inanır.
realien dini: 1975’de uzaylılar tarafından kaçırıldıklarını iddia eden claude vorilhon ve avvergne tarafından kuruldu. bilimselliği savunan, uzaylı güçlerin varlığına inanan bir dindir.
vica dini: gerald brosseau gardner tarafından kurulmuştur. pagan öğeleri taşıyan bu din tanrıça ve boynuzlu tanrıya inanılır. evrenin döngüleri çerçevesinde yaşamayı amaç edinirler.
scientoloji dini: L. Ron Hubbard tarafından 1952 yılında kuruldu. reenkarnasyona inanılan bu dinde ruhu yüceltmek en büyük amaçtır.