bildirgec.org

psikiyatrist hakkında tüm yazılar

müzik terapisi ve delilik üzerine…

biSGen | 17 January 2009 09:34

george orwell‘in “tek kişilik azınlık olma durumu” diye tanımladığı delilik terimi bir zihinsel hastalık olup tıbbi bir terim olmaktan ziyade hukuki ve kültürel bir terimdir. (kaynak) delilik, terim olarak (tıbbi açıdan) “Akıl hastalığı” (kişinin kalıtımı, çevresi ve geçirdiği ağır hastalıkların etkisinde akıl yeteneklerinin çeşitli şekillerde gösterdiği uyum bozuklukları) olarak tanımlanmış. bir de şöyle bir tanım var:”düşünce , inanış ve davranışları açısından topluluktan farklı olma durumu!” Malum bu yüzyılda herşeyi “standart“laştırıyoruz ya, deliliği de unutmamışız. Neyin delilik, kimin deli olduğunu tescilleyenlere de psikiyatrist diyoruz. Deliliğin “resmi tanımlayıcısı (deliliği tanımlama, sınıflandırma vb)“da, görüşleri tüm dünya ülkelerini etkileyen “amerikan Psikiyatri derneği (apa)“ymiş meğer.

hazır yeri gelmişken şu ilginç bilgiyi de not düşmek istiyorum yazıya. “Geçtiğimiz yüzyılın önemli bir bölümünde, eşcinsellik, “kişilik bozukluğu” olarak kabul görüyordu. Ancak, 1973’te “amerikan Psikiyatri derneği (apa)“, 1990’da ise Dünya Sağlık Örgütü (WHO), eşcinselliği ’psikiyatrik bir bozukluk’ sınıfından çıkardı.”(kaynak)

Psikiyatristler ve Hastaları

Guitarist | 16 December 2007 00:36

Anti depresan ilaçlar kullanmaya başladım,depresyondayım.

Bu maceramı uzun uzun anlatmıycam da kısaca bişeyden bahsetmek istiyorum…

Anksiyete bozukluğu derin kaygı,üzüntü,başa bişey gelme korkusu,bitmek bilmez sıkıntılar kısacası kişinin kaygılarını kontrol edememesi demek. Anksiyete bozukluğu olduğunu psikiyatristte öğrenip,bunun için psikiyatristin verdiği ilaçları kullanması gereken kişiler çok zor duruma düşüyor! Aynı durum paranoyaklar için de geçerli olabailir.

Sorun şu;doktorun verdiği ilaç doğru olan ilaç mı?

internet ve psikoloji

ufopilotu | 07 April 2007 18:49

internette her geçen gün insan sağlığıyla alakalı yeni siteler açılıyor ve özellikle psikolojik destek konusunda yararlı bilgiler içeren siteler bu konuda her an ulaşabileceğimiz bilgilere sahip. deprem psikolojisi, saplantılar, panik atak, bunama, uyku bozuklukları, stress, fobiler, cinsel psikolojik sorunlar, çocuk psikolojisi vs… özellikle ülkemizde çeşitli nedenlerle psikologlara gitmeyen, gidemeyen ve çekinen insan kitlesi hiçte azımsanamayacak boyutlarda. psikoloğum bunlardan bir tanesi. genelde bayanların üye olması dikkat çekici.

diğer bir sitede ise uçuş fobisinden, sınav korkusuna kadar bir çok konu işlenmiş ve makaleler halinde site ziyaretçilerine sunulmuş.

İyi bir ilişki için iyi seks şart mı?

2006 | 20 November 2006 14:09

Her ne kadar haberin girişinde “son günlerde en fazla konuşulan konu” olarak belirtilmiş olsa da hiç şüphesiz başlangıçtan bu yana insanoglunu düşündüren bir soru “İyi bir ilişki için iyi seks şart mı?

Bizler bu soruya cevap ararken Bilim Dünyasınında içinde çalkalanmaya başlıyan bu soruya Ünlü Jinekolog Prof. Dr. Teksen Çamlıbel ve İlişki Psikiyatristi Doç. Dr. Armağan Samancı nasıl cevalar vermiş…

Prof. Dr. Teksen Çamlıbel
Cinsellik sevginin göstergesi mi?
–>Hayır, çünkü ilişkiye giremeyen çiftler buna karşın birbirlerini seviyorlar. Cinselliği başkalarıyla da yaşamıyorlar.

Cinselliğin bitmesi birlikteliğin bitmesini gerektirir mi?
–>Özellikle evli çiftlerin, cinselliği evliliğin temeli olarak gördüğünü zannetmiyorum. Cinsellik biterse evlilik temelinde sarsılmaz.
Doç. Dr. Armağan Samancı
Cinsellik sevginin göstergesi mi?
–>Tabii kesinlikle. Cinsellik, duygusallık ya da sevginin bir parçasıdır. Cinsellik evliliği ve ilişkiyi süsler.