bildirgec.org

piyasalar hakkında tüm yazılar

ekonomi ve tüsiad

hag | 11 December 2009 14:28

Tüsiad’ın bugünkü toplatısında konuşan Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Mustafa Koç ağız birliği etmiş gibi ortamı germeye çalıştılar.İş çevresi gelen hiçbir hükümeti beğenmiyorsa ,bir zahmet siyasete girsinler.Toplantılarda ahkam kesmekle olmuyor.Birazda onların icraatlerını görelim.Borsalardaki yukarı yönlü hareket devam ediyor.AKP ve DTP kapatılma söylentileri nekadar piyasaları çalkalasada,İMF beklentisinin kaybolmaması ve çeşitli yurt dışı finans kurumlarının Türkiyenin kredi notunu yükseltmesi İMKB ayakta tutuyor.
Endekslere odaklı bankacılık sektörüne bağlı hisselerde son günlerde yabancı ortaklıkları bulunan Türkiye Ekonomi Bankası (TEBNK) ve Fortis Bank (FORTS) en çok kazandıranlar arasında.
Yıl sonuna yaklaşırken 4. çeyrek büyüme rakkamları, 3. çeyrekte son negatif büyüme rakkamını gördüğümüz beklentileriyle borsalarda fiyatlanmakta.İstatistiklerde İMKB’nın Aralık ayında sadece 7 kez düşüş yaşandığını gösteriyor.İMKB’nın Aralık ayında ortalama % 15’lik bir kar sağlamakta.
Piyasalar şimdiden 2010 yılını fiyatlama telaşına girdiler.Gelebilecek büyüme rakkamlarından sonra Merkez Bankalarının eken faiz arttırımları spekülasyonları ile gelecek yıl borsalarda sert hareketleri tetikleyebilir.Artış beklentisi olan sektörler İnşaat ve Teknoloji hisseleri.Yorumcular bu kağıtlardan çok umutlu gözüküyorlar.Ama yorumcular birşeyin üzerinde çok duruyorsa genelde tam tersi oluyor bu unutulmamalı.
Son olarak Tüsiad Üyeleri boş konuşup gerginlik yaratmaktansa bir zahmet ülkeyi yönetmek için siyasete girsinler.

EKONOMİ

hag | 08 June 2009 15:00

Haftaya düşüş yönünde başlayan piyasalar yatırımcıyı panik havasına yönlendiriyor.İMF anlaşması yapılmadan fazlasıyla fiyatlanan İMKB haber akışının kesilmesiyle duraksama dönemine girdi.Değişen kabine ve ekonomi yönetimindeki yeni isimler anlaşmanın imza aşamsına geldiği yönündeydi.Avrupa borsalarındaki rallinin durulup yerini istikrarlı bir yükselişe bırakmamasıda İMKB’nin kararlı bir tutum sergilemesin engelliyor.Dow Jones endeksi 8500 üzerinde tutunduğu sürece ulusal-100 endeksin 35.000 altı hareketi biraz abartılı.Kontrolsüz yükselişin ardından yorgun düşen endeksi yabancı yatırımcıların alışa geçmesi biraz toparlayabilir.Yerli yatırımcı panik moduna geçmezse salı ve çarşamba günü yapılacak Amerikan Devlet Tahvil satışları sonrası yukarı yönlü hareketi yakalanabilir.Çin hükümetiyle yakın temas halindeki Amerika bu tahvil satışlarında Çin’in büyük alıcı olmasını garantiledi gibi.Cuma gününe kadar herşey yolunda gider ve Dow Jones 8500 altına gerilemezse önümüzdeki hafta İMKB ulusal-100 endeks 37.000 seviyesini zorlayacaktır.Finansal tarafdaki hisselerin hızlı yüselişi gelen kar satışlarıyla törpülenmiş durumda.Endesleri sırtlanma görevi turizim ve içecek sektörlerinde.Bu hisselerdeki artışlar haftayı kurtaracak potansiyeli yakalayabilir.Finanssal hisselerden doğan kayıplar endekler üzerindeki baskısını bu sektörler biraz olsun azaltabilir.Gelen olumlu veriler ve haberlere rağmen, sokaktaki vatandaşın cebinde devam eden kriz bitmedikce piyasalar inmiş veya çıkmış pek bir anlamı yok.Piyalardaki tutarlı bir yükselişn olmamasıda artık kriz bitti dedirtemiyor.

endeks

hag | 04 June 2009 14:20

Piyasalar parçalıbulutlu bir seyirde,İMF belirsizliği İMKB endekslerini tutarsız bir seyre sürüklüyor.Yeni istihdam paketinde de beklenen açıklamalar çıkmayıncada görünüm yatay bir seyir sergiliyor.Spor hisselerindeki kontrolsüz yükseliş yatırımcıda iştah kabartsada özellikle BJK hisselerini yüksek fiyattan alanlar şuanda zararla karşı karsıyalar.
Finans sektörü hisseleri endeksin yukarı yönlü hareket sürecinde borsayı yukarı taşıdıklarından şuanda kar satışlarıyla biraz değer kaybetmekteler.
Yazın gelmesiyle içecek ve turizim sektörü karlı bir döneme girdi.30 endeks ve finansal hisse portföy ağırlıklı olan yatırımcılar bu dönemde alternatif sektörlerden bir sepet oluşturarak yaz ayını atlatabilirler.Avrupa ve Amerikan borsaları içerdeki gelişmelerden daha etkili bir yön belirleyeci olduğundan dikkatle takip edilmeli.
Şirketlerin 2. çeyrek bilançoları iyi gelirse ekonomideki düzelme sinyalleri daha kuvvetli olacaktır.İMF anlaşmasının olmamasıda borsada halen fiyatlanmamış durumda.Olası bir olumsuz gelişmede sert tepkiler geleceğinden uzun vadeden çok kısa dönemli hisse hareketleri yapılmalıdır.

BORSALAR

hag | 14 May 2009 17:03

Amerikadaki veriler beklenenden düşük gelince Dow Jones aşağı yönlü harekete geçti.
Banka stres testi sonrası finans sektörünün toparlanama süresindeki belirsizlik 8500 bandını kıramayan Dow Jones 8200 destek seviyesine geri çekildi.Piyasaları destekleyecek olumlu veriler gelirse 8500 seviyesi kırılır, gelen kar satışları endeksi 8700-9000 aralığına bir süre sıkıştıracak bir görünümde.
Dolar üzerindeki parite baskısı kuru 1,55-1,57 aralığında tutuyor.Merkez Bankası faiz kararı da kur üzerinde etkin bir hareket yaratacak pozisyona sahip değil.
Dow 8200, Dolar-Euro paritesi 1,35 destek seviyeleri dikkate alınması gereken değerler.
İMKB haftaya belirsizliklerle başladı,İMF anlaşması ile ilgili kafa karıştıran açıklamalar endeksleri dalgalı bir seyre bırakıyor.
Endekslerdeki dalgalı hareket Hisse alım-satımında günlük kar realizasyonu sağlayacak seviyede.Ulusal 30 Endeks hisseleri dikkatli takip edilirse al-sat için fırsatlara açık durumda.
Turkcell(tcell) 7,80-8,15,Akbank(Akbnk) 5,80-6,15 ,Bagfaş(Bagfs) 69,00-73,00,Fortis(Forts) 1,15-1,30 değer aralığında hareket etmektedir.
Piyasaları dip seviyelere çekecek bir olay kalmamış gibi görünüyor.Sağlıklı bir yukarı yönlü harekete de daha zaman var.Günlük al-sat veya orta vadeli işlemler bu ortamda izlenecek yol havası veriyor.
İMKB 100 endeksi haftayı 32500-33000 aralığında tutunabilirse önümüzdeki hafta ibreyi yukarı çevirebilir.

Stres Testi

hag | 28 April 2009 16:20

Piyasalar Amerikadaki Bankacılık stres testine odaklandı.4 Mayısta açıklanacak sonuçlardan önce otraya çıkan dedikodularla Dow Jones endeksi haftabaşından beri aşağı yönlü hareketini sürdürüyor.Dünyayı tehdit eden Domuz Gribininde etkisiyle Dünya Borsalarının geneli aşağı yönlü etkinin altına girmiş durumda.İMKB
satıcılı seyire katılmış durumda.İMF anlaşması piyasalarda büyük ölçüde fiyatlandı.Piyasaları Domuz Gribi 1 Ay kadar oyalayacak gibi görünüyor.Dünya Borsalarında ilaç firmaları ve sağlık sektörü hisseleri yükseliyor.Krizde olan piyasalarda havayolları ve turizim firmalarına ait hisselerde büyük düşüşler yaşanıyor.Domuz Gribi daha fazla yayılırsa Borsalar yeni dipleri görebilir.Eğer Dünyayı bilimkurgu filimlerindeki gibi bir hale getirirse zaten etkilenecek bir piyasada kalmayacak.
Endekslerdeki yukarı yönlü hareketi Bankacılık Stres testi sonuçlarına bağlamış durumda.Bu test sonuçları iyi gelmezse piyasaları STRES basacak ve Dolar yeni zirveler yapacak gibi görünüyor.Borsalar tam toparlanma havasına girerken bu olumsuzluklar yatırımcıyı belirsiz bir ortama sürüklemektedir.Dolarmı,Altınmı,Hisse Senedimi,Tahvilmi alınmalı bunun cevabı sadece zaman gibi görünüyor.Bu belirsiz ortamda en akıllıca yatırım durup beklemek.

Dolar ne olacak? ve Kaçınılmaz kriz

Velakin | 02 April 2008 13:36

Doların 1.100 e kadar gerilemesinin üzerinden henüz 1-2 aylık bir süre geçmiş.O ara 1 ytl = 1 dolar hayaliyle yaşayan hükümetin geldiği durum ortada.Kapatma davası,türban,laiklik,pkk derken dolar bugün 1330 seviyesine ulaştı.Aslında şu seviye yüksekten öte doların Türkiyedeki değeri için düşüktür bile.Normal şartlarda tüm finans uzmanlarının söylediği şey doların asıl değerinin 1.480-1.600 arası bir değer olduğudur.

Ülkenin içinde bulunduğu durum , dış borç , dış cari açıklar düşünüldüğünde bu seviyeden çokta uzakta olduğumuz söylenemez.Yıl sonu tahminleri 1.400-1.480 seviyelerinde gezse de ülkede oluşacak bir kriz bu rakamı çok daha yukarılara çekecektir.