bildirgec.org

phurl hakkında tüm yazılar

goly.in url kısaltma servisi

admin | 20 January 2010 10:33

goly.in
goly.in

Gün geçmiyor ki link kısaltma servislerine yenileri ekleniyor. Biliyorsunuz ki Twitter gibi 140 karaktere dayalı sitelerde link kısaltma servisleri kullanıcılara büyük olanaklar sağlıyor. http://goly.in adresinde yayın hayatına başlayan goly.in arkasında Türk gücünü barındırıyor…
Aylar önce sosyal medyada dile getirilen “Acaba Türkiye’den iyi bir proje çıkar mı?” sorularına en iyi yanıtı Pillinetwork put.io ile cevap vermişti. Soruya bir cevapta iki genç Türk’ten geldi. “goly.in ile neden olmasın?” Evet, bu kullanılışlı link kısaltma servisi iki genç Türk tarafından hayata geçirildi.

goly.in Teknik Özellikler:

– Kısalttığınız link hafızaya alınarak istediğiniz saat ve dakika kısalttığınız link kaç hit almış görebiliyorsunuz.
– Wordpress eklentisi ile blogunuzda yazdığınız son yazı linki kısaltılarak tarafınızdan belirlenmiş Twitter adresine otomatik olarak tweetlenir.
– m.goly.in adresine girerek mobil cihazlarınız ile de kısaltmalar yapabilirsiniz.
– HTML Widget ile goly.in tarafından verilen html kodunu sitenize yapıştırdığınızda ziyaretçileriniz ve siz dilediğiniz linki hızlıca kısaltabiliyorsunuz.
– Ayrıca ‘browser bar’ınıza eklediğiniz hızlı link ile anında kısaltma yapabiliyorsunuz.

Phurl İle Kendi TinyURL Servisinizi Oluşturun

pinkfloyd | 15 February 2009 17:47

URL kısaltma servisleri özellikle Twitter gibi mikro bloglama siteleri için olmazsa olmazlardan biridir. Kullanabileceğiniz 140 karakterin olduğu bir ortamda web sitesi adresinin bunların 100’ünü yemesini istemezsiniz. Hatta daha da kötüsü bazen kopyalamak istediğiniz web sitesi adresi 140 karakterden de uzun olabilir. TinyURL ya da benzer servislerinden birine girip siz de dilediğiniz web sitesi adresini kısaltabilirsinz. Peki ama neden Phurl kullanarak kendi URL kısaltma servisini oluşturmayasınız?

Adım 1: Phurl İçin Hazırlanmak
Öncelikle Phurl’u çalıştırıp çalıştıramayacağımıza bir bakmak lazım. İlgili betik bir PHP betiği olup en düşük PHP 4, MySQL 4 ve bir Apache sunucusunu gerektiriyor. Diğer web sunucuları üzerinde de çalışabilir, bilemiyorum, ancak bu makaleyi hazırlarken yaptığım araştırma sırasında insanların ilgili betiği diğer sunucular üzerinde de çalıştırmayı denediklerini gördüğümü anımsıyorum.

Düzenli bir şekilde kaydedilen URLleri otomatik olarak silmek istiyorsanız o zaman crontab dosyanıza bazı kodlar eklemeniz gerekebilir.

Bunun yanısıra eğer spamcılardan korunmak istiyorsanız, ki bence istemelisiniz, betiğin desteklediği CAPTCHA özelliğini kullanabilmek içn PHP image/gd modülüne de sahip olmanız gerekecek. Muhtemelen bunlardan birisine sahipsinizdir. Bu arada reCAPTCHA kullanmak istiyorsanız betik onu da destekliyor.

Phurl websitesi üzerinden betiğin son sürümü 1.5’i indirin.