bildirgec.org

normalizasyon hakkında tüm yazılar

Veri Tabanı ve SQL Yazı Dizisi. Bölüm :1

admin | 25 December 2010 16:48

Bu yazı dizisinde uzun zamandır üzerinde çalıştığım SQL başvuru kaynağını sizlerle paylaşacağım, tamamen SQL üzerine kurulu olan yazı dizisini parça parça düzenleyerek sunacağım, ilk bölümde Veri, Veritabanı, Normalizasyon gibi konulara değinerek hazırlık yapacak ardından da SQL üzerine diğer yazıları yayınlayacağım.

Veri

Veri (Data) herhangi bir konudaki en temel işlenmemiş bilgi topluğudur, örneğin bir bireyin sicil kartı bilgileri içerisinde bireyin Adı bir veridir bunun gibi Soyadı,Kimlik Numarası, Öğrenci numarası, Hesap numarası gibi daha yüzlerce örneğini verebileceğim bilgi türüne veri (data) adı verilir Veriler genellikle kendi başlarına işe yaramazlar örneğin bir veri bankasından alınan tek bir Veri bize pek bir bilgi sağlamazken bu veriye bağlı diğer verilerle birlikte oldukça geniş bir içerik sağlayabilir, Bir öğrencinin Öğrenci numarasından o öğrenciye ait Ad,Soyad,Yaş,Adres ve Ders notlarına ulaşılabilir, bu nedenle her ne kadar Veri tabanının vazgeçilmez öğesi olsa da verinin derlenip harmanlanmamış hali bizlere pek bir şey ifade etmez.
Veri doğru yerde ve doğru zamanda bir çok sorunu çözmekte eşsiz bir araçken yanlış kişilerin ellerinde korkunç bir silaha dönüşebilen oldukça değerli bir öğedir bu nedenle kuruluşlar veri güvenliği konusunda küçümsenemeyecek yatırım yapmak zorundalar kimi zaman veri girişinin malihyeti bu verinin güvenliğini sağlamak için ayrılan bütçeden daha az olabilmektedir.

ikilik düzen ve veritabanı taktikleri

admin | 28 November 2008 10:31

bir çeşit denormalizasyon konusu anlatmak istiyorum aslında, belkide programlamaya giriş derslerinde – yada kitaplarında – genellikle üstü kapalı anlatılan bitwise işlemler.

muhtemelen ilk programlama kitabınızı aldığınızda, ilk sayfalarda anlatılan işlemler bit operatörleridir, 1 byte in 8 bit ettiği, ve

1
2
1 & 0 = 0 # 1 ve 1 = 1
1 | 0 = 1 # 1 veya 1 = 1

Veritabanı Tasarımı İçin Makaleler

afs | 23 October 2008 10:13

Bir veritabanı tasarlamak zor bir iştir. Önce düşüncede başlar, sonra uzun bir süre kağıt üstünde yaşar. Sonra bilgisayarda modellenir. Her şeyin doğruluğundan emin olununca, ki hiç bir zaman her şey doğru değildir, somut olarak dizayn edilmeye başlanır.

woork.blogspot.com sitesi Veritabanı tasarlama sürecinde yardımcı olabilecek on adet makale derlemiş.