bildirgec.org

niagara niagara hakkında tüm yazılar

Niagara Niagara (1997)

berryberk | 30 August 2009 10:20

FilmAfişi
FilmAfişi

Bob Gosse‘nin yönetmenliğini üstlendiği Niagara Niagara, Tourettes Sendromlu bir genç kız olan Marcy (Robin Tunney) ile kendi halinde sessiz sakin bir erkek olan Seth‘in (Henry Thomas) peruk koymak için kullanılan siyah bir kadın başı aramak için Kanada’ya yaptıkları yolculuğu anlatır. Seyahatlerinde Marcy, yaptığı istemdışı hareketler, aniden atttığı çığlıklar, garip göz kırpma ve ilginç yüz ifadelerini Seth‘ten saklayamaz ve ona Tourettes sendromlu olduğunu anlatır. Her şey Marcy‘e ilaç almak için gençlerimizin bir eczaneye girmesiyle başlar. Filmin ismi de Marcy’nin hastalığı sebebiyle Niagara Niagara diye tutturmasından gelir.

Tourette Sendromu

| 10 May 2007 15:05

1997 yapımı “Niagara Niagara” filmini izlemiş olanlar filmdeki Tourette Sendromundan muzdarip Marcy karakterini hatırlayacaktır. 1885’te Nörolog Georges Gilles de la Tourette tarafından tanımlanan bu hastalık kendini istem dışı ani hareketler veya sesler içeren tiklerle belli ediyor. Tikler, genellikle nöbetler halinde meydana geliyor. Hastalar zıplama, diğer insanlara veya eşyalara dokunma, koklama, dönme hareketleri yapabiliyor. İşitilen bir sesi ve kelimeyi tekrarlama, küfürlü konuşma,göz kırpma, göz çevirme, ağız oynatma, boyun bükme, omuz kaldırma, parmak-el oynatma, tekrar tekrar dokunma, boğaz temizleme, öksürme, sümkürme, derin soluk alma, sözcük yineleme, konuşurken takılma,bağıra çağıra açık saçık sözler etme hastalığın diğer karakterize özellikleri.Tikler hafif ve ağır biçimde değişebilir ve yüz ekşitmeyi, kafa atmayı veya vücudu döndürmeyi içerebilir. Söz konusu birey başka insanlara haddinden fazla dokunabilir veya hareketleri takıntılı biçimde tekrar edebilir. Homurdanmak, öksürmek veya havlamak gibi bazı tikler sesle ilgilidir.

Tourette hastaları, yoğun çaba ve konsantrasyon ile, zaman zaman tiklerini bastırabilir veya en azından bunları daha müsait bir zaman ve mekanda ifade edilinceye dek erteleyebilirler. Ancak çoğu tik eninde sonunda ifade edilmek zorundadır. Hiçbir tedavisi olmasa da, ilaçlar semptomları azaltabilir.