bildirgec.org

nebula hakkında tüm yazılar

dekorasyonda alternatif radyatör

muzurcan | 28 October 2008 11:48

radyatör
radyatör

Isıtes kullanıcıların radyatörün desenini tasarlayabileceği 90 mm kalınlığında paslanmaz çelikten üretilmiş. bunun yanı sıra bakır, ayna, cam gibi takviye zamazingolarla etrafına süs ya da desenler uygulanabilen, dekoratif amaçla da kullanılabilen radyatör..

Fotoğraf Hayattır

pilli pati | 16 September 2008 10:32


– Fotoğraf nedir, Ustam?
– Fotoğraf içinde bir devinim içerendir, oğlum!
– Nasıl yani, Usta?
– Şöyle ki; bir kıpırtının, bir oluşun ya da oluşumun kıyısıdır; geriye kalanıdır fotoğraf! Devinimin bir parçası, bir gelip geçenin anlık yakalanmışlığıdır, oğlum. Hani fotoğrafa baktığında, o dakika gördüklerin ve dahi sende uyandırdıkları da topyekün bir hayat analizidir aslında! O an aklında fikrinde o fotoğraf sana ait olsun ya da olmasın, baktığın hayattır ve sen hayatı irdelersin nöronlarının kıvılcımlarında. Fotoğraf sendeki hayat ateşini harlandırır. Seni o karenin içine çeker, o an orada bulunma hevesini canlandırır.
– Peki ya fotoğraflanan cansız bir varlık, misal, bir dağ ya da vadi manzarası ise?
– O durumda bile, sanır mısın ki; senin karşında durduğu gibi dağ öylece durmakta? Yerkürenin hareketi ile uyum içinde devinimini sürdürürken, o dağın toprağında gezinen kaplumbağanın ayak izini dahi fotoğrafına dahil etmektesindir. Bunu bilmez misin? Hatta, gecenin soğuğu üzerine, gündüzün sıcağını yiye yiye büzüşüp genişleyen ve sonunda da pes eden kaya parçacıklarının dağdan yuvarlanışını bile o kareye hapsedersin. Örneğin, bir nebula fotoğrafına bakarken, onun hemen öncesinde bir yıldızın artık sönen enerjisinin son haddesinde dayanamayıp bir süpernova patlaması yaşadığını bilirsin. Heyecanlanırsın. O fotoğrafın öncesinde bir yıldız, parçacıklara ayrılıp dağılmış, sonrasında ise kimbilir evrenin neresinde yeni yıldızların oluşumu gerçekleşmiştir. (Buradaki oltaya dikkat et, evlat!)
– Geçtim bir kalem, cansız varlığı Usta! Ya fotoğrafını çektiğin bir obje ise? O devinim objenin neresindedir?
– Gövdesine vuran ışıktadır evlat! Kareye yakalanan havadaki toz zerreciklerindedir! Objenin atomlarını oluşturan nötron, proton ve elektronlardadır! Hayatın o objeye kazandırdıklarındadır! Daha ne istersin?
– Fotoğrafın direkman hayat olduğunu adamakıllı idrak etmek isterim Usta!
– Söze döktüklerim idrakının çeperlerine takıldı ise bir de olayı tersten hayal edelim! Hayal gücü bilgiden daha önemlidir, zira! Sonsuz sayıda her anın fotoğrafını çekebilen bir makinan olsaydı ve o fotoğrafları ardarda sıralayıp hızlı çekimde izleme şansın olsaydı, aslında neyin görüntüsünü elde ederdin?
– …!?
– …
– …!
– … 🙂
– Senle de sohbet edilmiyor be Usta!

bu bir pilli patisözüdür!

hubble ve geride bıraktıkları

ufopilotu | 24 December 2007 13:25

hubble‘ı duymamış olanımız yoktur.

hubble’ın mirası olarak kabul edilen, birbirinden güzel fotoğrafların yayınlandığı heritage.stsci sitesi içerik olarak gayet zengin. normal galer, indexlenmiş görünüm ve galaksi, nebula, yıldız kümeleri, solar sistem objeleri ve daha fazlası için ayrılmış sayfalar bulunuyor.

hubble bilgi merkezi, pan zoom galerisi, sanatsal içerikler, ödüller sayfası sitenin diğer bölümleri.

anlayabilenler için gerçekten harika ve güncellenmiş bir site.

Hubble Teleskopundan Ölü Yıldızlar

penguen06 | 20 September 2007 16:49

nasa, esa, hubble uzay teleskopu
nasa, esa, hubble uzay teleskopu

Yıldızlar yaşam döngülerinin sonuna geldiğinde dış katmanlarını gaz şeklinde salarak veya süpernova patlamaları ile ölürler. Gerilerinde bıraktıkları gaz bulutları ise içerdiği minerallere göre farklı renklerde ışırlar. Uzay teleskopu emektar Hubble derin uzaydan gezegenimsi bulutsuların dört tanesinin fotoğrafını göndermiş. Yıldızlar 10 milyar yaşına olabilirken, bulutsular sadece 10 bin yıl uzayda kalıyorlar.

-Sol üstteki fotoğraf (He 2-47) şeklinden dolayı “Uzaybalığı” adı verilmiş. Nedeni ise yıldızın üç kez, üç farklı yöne gaz püskürtmüş olması.
– Sağ üstteki fotoğraf ise x şeklindedir. Farklı patlamalar iki yöne yayılmış.
– Sol alttaki fotoğraf ise Herkül takımyıdınızın bir üyesi.
– Sağ alttaki fotoğrafta ise yıldız patlama sırasında jet itkisiyle salannırken spiral şeklini almış olduğu düşünülüyor.