bildirgec.org

milli kütüphane hakkında tüm yazılar

Unesco’dan Dijital Kütüphane

fistikfistik | 24 April 2009 16:13

Daha evvel buradaki yazımda milli kütühaneden bahsetmiştim. Tutulma oranına bakıldığı zaman bu konunun faydalı olduğunu gördüğümden yeni bir site daha eklemek istedim. Birleşmiş Milletler’e bağlı olan Eğitim, Bilim ve Kültür örgütü olan
Uneso tarafından yeni hizmete sunulan dijital kütüphane sayesinde tüm dünyanın büyük küçük kütüphanelerinden kaynaklara ulaşmak artık mümkün olacak.

Buradaki linke tıklayarak girebileceğiniz site sayesinde kataloglarda tarama yaptırabilir ve sitede olan kaynaklara ulaşabiliriz.
Site şimdilik sadece İngilizce, Arapça, Çince, Fransızca, Portekizce, Rusça ve İspanyolca olarak hizmet vermekte.
Sitede 11.yüzyıldan eser bulmak bile mümkün. Fotoğrafçılar, araştırmacılar ve öğrenciler için oldukça ideal.
Sitenin amaçlarından biri de kitap ve bilgilere ulaşımı kolaylaştırmak.
Faydalı olması dileklerimle…

Milli Kütüphane

fistikfistik | 04 October 2008 12:02

Daha evvel 4 konuda linki satırlararında geçmiş olan Milli Kütüphane hakkında birkaç şey yazmak istedim.

Nasıl bir kaynağa sahip olduğumuzu daha fazla arkadaşımızın bilmesinde fayda var: Milli Kütüphane katalog tarama ünitesi yardımı ile Türkiye’de yayınlanmış belki de milyonlarca yerli kaynağa ulaşmanızı sağlıyor.

Konuların çeşitliliğini tamamen sizin hayalgücünüze bırakabilirim. Bırakın sahafları, sahafların ismini bile duymadığı birçok akademik makale ve kitapları bu site sayesinde buldum.

Türkiye’nin Hafızası…

sirkupu | 14 February 2007 11:57

kütüphane
kütüphane

Kitaptan CD’ye, el yazmalarından basma esere 2 milyon 500 materyalle Türkiye’nin ”ulusal hafızası” niteliğini taşıyan Milli Kütüphane’nin nasıl işlediğini, neden bu sıfatla anıldığını hiç merak ettiniz mi?
Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, kanunen ülkede basılan bütün eserlerden bir nüshanın Milli Kütüphaneye gönderildiğini belirtti. Bu anlamda kütüphanenin ”ulusal hafıza” niteliğini taşıdığını söyleyen Acar, ”Yasal bir zorunluluk olmasına rağmen cezai müeyyidelerin düşük olması, matbaaların bilinçli olmaması, yani kitapların gelecek kuşaklara aktarılmasının önemini kavrayamaması nedeniyle kitapların hepsi elimize geçmiyor. Örneğin 20 bin eser yayınlanıyorsa, bunun yaklaşık 3-4 bini elimize ulaşmıyor” dedi. Devamı