bildirgec.org

menapoz hakkında tüm yazılar

Geleceğin Kadını

CihanTurK | 01 January 2010 21:38

Geleceğin Kadını Nasıl Olacak?
Geleceğin Kadını Nasıl Olacak?

Geleceğin kadınlarını merak edenler hemen yandaki resme bakıpta sevinmeyi aklınızın ucunda bile geçirmeğin.

Çünkü geleğin kadınları hiç göz zevkine hitap etmiyormuş. Amerika’daki Yale Üniversitesi’nin araştırmasına göre gelecekteki kadınlar şişman ve kısa olacakmış. Ama fazla üzülmeyin gözlere hitap etmiyorlar ama her zaman dediğimiz gibi “önemli olan sağlık” gelecekteki kadınlar günümüzdekilerden daha sağlıklı olacaklarmış.

Kuaför mü olsam acaba ?

Asturias | 26 March 2008 22:50

Gazetede geçenlerde bir yazı okudum. Türkiye’de en cok kazanan meslek dalları arasında bayan kuaförlüğü geliyor. Bir an dedim ki içimden
” Hakkaten kuaför mü olsak ne? İyi fikir aslında …”

Bize küçüklükten beri hep öğretilmiştir. Zorunlu ihtiyaçlar vardır. Birde lükse kacan ihtiyaclar vardı.
Her insan zorunlu ihtiyaclarını karsılamak zorundadır ancal lüks ihtiyaclar insanın parasıyla dogru orantılı olarak artarlar.

Benim değinmek istedigim lüks ihtiyaclardan biri kuaförlük hizmeti. Ancak bayanlar için lüks birsey değil sanırım bu…

Ne kadar Andropoz o kadar puan

redbutterfly | 01 November 2005 03:28

Andropoz gerçekten var mı, yok mu, tartışması sürüyor. Kadınlardaki menopozun erkeklerdeki karşılığı olduğu öne sürülen andropozun kelime anlamı “erkekliğin sonu”. Uluslararası dernekler ve bilim adamları, andropoz yerine başka bir deyimi yerleştirmeye çalışıyor: İlerleyen Yaşlarda (Geç) Oluşan Hipogonadizm. İngilizcesi Late Onset Hypogonadism (LOH). Kısa adı ESSM olan Avrupa Cinsel Sağlık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emre Akkuş’un verdiği bilgiye göre erkeklerin 50 yaşından sonra, testosteronları yılda yüzde 0.4-1 azalıyor. Ama bu testosterondaki küçük düşüşler, kadınlardaki gibi üreme fonksiyonlarının sona ermesine yol açmıyor. Bundan etkilenen erkeklerin sayısı, menopozdan etkilenen kadınlarda kadar yüksek değil. Prof. Dr. Emre Akkuş – Erkeklere hormon verirken iki kere düşünmek lazım Testosteron kaybı küçük oranlarda. Buna rağmen erkekler çok mu etkileniyor? – Aslında bu yaşlanma sürecinin bir parçası. Birçok erkeği de hiç etkilemiyor. Farkında bile değiller. Genellikle cinsel fonksiyonlarında da bir azalma varsa ciddiye alıyorlar. Aslında hormondaki değişim vücuttaki fiziksel yapıları da etkileyebiliyor. Kasların gücü azalıyor. Algılamada farklılıklar oluyor. Cinsel hayata olumsuz yansımalarının da etkisiyle biraz daha stresli, sinirli, daha tepkisel insanlar olmaya başlıyor. Bunun getirdiği bir kısır döngüyle cinsel ilişkiden kaçma eğilimi de gelişiyor. Yaşadığı bazı başarısızlıklar hormonal gibi algılanıyor. Bunlar üst üste gelince kısırdöngü oluşuyor. Erkekteki fiziksel değişimler ruhsal değişimler de yaratır. İş performanslarında düşüşler başlar. Bütün bunların sonunda klasik erkek geyiği başlar: Sen andropoza girdin! Testosteron eksikliği olan erkeklere, menopozdaki kadınlarda olduğu gibi hormon takviyesi mi öneriyorsunuz? – Hepsine değil. Erkeklere hormon verirken iki kere düşünmek lazım. Testosteron hormonu özellikle prostatı direkt etkiliyor. Prostat bezinin büyümesi veya prostat kanserinin başlamasını tetikleyebilir. Hormonal değerlendirmeleri iyi yapmak şart. Prostat kanserine ait bazı belirteçleri önceden bilip, kontrollü olarak hormon tedavisini vermek gerekir. Zaten testosteron düzeyi normalse hormon önermiyoruz. Çok nadir erkeğe, çok kontrollü veriyoruz. Benim kişisel tercihim dönemsel tedavilerle hormonların dengede tutulması. Uzun süreli tedavilerin yan etkileri var. Karaciğer, sinir sistemini olumsuz etkileyebilir. Andropozdaki her erkeğe hormon tedavisi veriliyor mu? – Hayır. Her erkeğe direkt verelim, demek yanlış. Prostat kanseri şüphesi olanlar, prostat büyümesi nedeniyle ciddi idrar yolu sorunu olan hastalara vermemek lazım. Bir de vücuttaki kan yapımını da bozabilir. Yine ciddi psikiyatrik sorunları bulunanlarda da dikkatli kullanmak lazım. Meme kanserli erkekler (ender de olsa rastlanıyor) ve yüksek kolesterollülere de vermek sakıncalı. Test Aşağıdakilerden hangisi sizin şu anki şikayetlerinizi en iyi tarif ediyor? Her yakınma için uygun olan kutucuğu işaretleyin.