bildirgec.org

mehmet aslan hakkında tüm yazılar

Özcan Deniz’den “Ya Sonra?” (2010)

queennothing | 03 March 2011 17:44

Adem ile Didem, evli bir çifttir. Sevgililik dönemlerinde hissettikleri heyecanlı aşkı kaybetmeye başlayan ikiliden özellikle Adem, alışkanlığa dönüşen sevgisini artık daha az belli eder hale gelmiştir. Didem ise aşık olduğu adamla evlenebilmek uğruna sahip olduğu her şeyi geride bırakma fedakarlığını göstermiş ve şimdi aynı özveriyi kocasından beklemektedir. Ne var ki Adem için her şey olması gereken sadeliktedir ve rahatsız olacağı bir durum yoktur.
Özgüvenini kaybetmiş bir kadının yeni arayışlara yönelmesiyle alevlenen aşkı anlatan film, 2010 senesinde çekildi.

Müzisyen Özcan Deniz‘in ilk yönetmenlik denemesi olan “Ya Sonra“, 2011’de vizyona girdi. Senaryosunu yine Deniz’in yazdığı filmin çekimleri 8 haftada tamamlandı. Filmde Özcan Deniz, “Yaprak Dökümü” dizisinin ‘Ferhunde’si Deniz Çakır, Barış Falay, Erdem Akakçe, Janset, Ayşen Gruda, Naz Elmas, Cezmi Baskın ve Mehmet Aslan gibi isimler rol alıyor.

Çizgi romandan sinemaya bir Türk kahramanı: ”Tarkan”

gorcun | 17 February 2010 14:36

”Tarkan”, Sezgin Burak’ın yarattığı çizgi roman kahramanı olarak 1966 yılında ilk defa ortaya çıktı. Çizerin İtalya’da yaptığı araştırmalar sonucunda Hun Türklerinin bir kahramanı olarak yarattığı bu karakter 1967 yılında Hürriyet Gazetesinde günlük olarak yayınlanmaya başladı. İlk hikayesi ”Mars’ın Kılıcı” olan serinin toplamda 15 ayrı adlı macerası bulunuyor. Bunlardan 5’i sinemaya uyarlanmış. Çizeri Tarkan isminin nereden geldiğini ise şu cümlelerle açıklıyor: “Tarkan, Türk gücünü ve kudretini yansıtan bir kelimedir. Bu kelimeyi Türk kanı taşıyan kahraman manasında yarattım. Kahramanlık ve mertlik ifade eder.” İlk uyarlanan film 1969 yılında Tunç Başaran tarafından çekilen ”Mars’ın Kılıcı” olmuş. Aslında aynı yıl ”Bozkırlar Şahini Tark-Han” adıyla bir Tarkan filmi çekilmiş. Ama bu film eser sahibi Sezgin Burak’tan habersiz çekilmiş ve filmden hak iddia etmemesi için kahramanın ismi Tarkhan olarak değiştirilmiş. Tarkan asıl popülerliğini Kartal Tibet’in canlandırdığı karakterle kazanmış ve bundan sonra ”Tarkan: Gümüş Eğer” (1970), ”Tarkan: Viking Kanı” (1971), ”Tarkan: Altın Madalyon” (1972) ve ”Tarkan: Güçlü Kahraman” (1973) filmleriyle Türk Sinemasında unutulmayacak bir seri yaratılmıştır. Aynı zamanda ilk filmin başarısından sonra aynı yıl taklitleri de çekilmiştir. (”Tarkan Camoka’ya Karşı”, ”Tarkan Canavarlı Kule”). Kartal Tibet’in daha önce Suat Yalaz’ın yarattığı ”Karaoğlan” filmlerinde yine bir kahramanı canlandırdığını göz önüne aldığımızda Kartal Tibet’in neden etkili olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Ancak yine de filmlerdeki Tarkan karakteri çizgi romandakine göre çok daha cılız ve heybetsiz bir görünüm sergiler.