bir varmış, bir yokmuş, evvel zaman içinde...
bir varmış, bir yokmuş, evvel zaman içinde…

çocuk edebiyatı; doğumdan ergenlik dönemine kadar süregelen çocukluk döneminde, çocukların dil, kültür, ahlak ve psikolojik gelişimlerini destekleyen edebiyat türü anlamına gelir. çocuk edebiyatı, hemen hemen her edebiyat çeşidinde faaliyet gösterir. tiyatro, masal, hikaye ve şiir gibi.
çocukların yetersiz dünya deneyimleri ve gelişimini tamamlamamış zihin dünyaları onların yetişkilerden farklı edebi eserler okumasını gerektirir.
-okuma-yazma bilmeyen okul öncesi çocuklar için hazırlanan kitaplarda genellikle hayal gücünü destekleyici konular işlenir.
-7 ile 9 yaş arasındaki çocuk kitapları somut kavramlarla ilgilidir.
-9 ile 12 yaş arasındaki çocuk kitapları soyut kavramların kazanımı ile ilgilidir.
-12 ile 14 yaş arası kitaplar ise dünya ve hayatla ilgilidir.
çocuk edebiyatının tarihçesine bakmak gerekirse;
-kitabın olmadığı devirlerde çocuklara kahramanlık ve milliyetçilik duygularını kazandırmak için mitolojik efsaneler ve eğlendirici ballad kullanılırdı.
-15. yüzyılda nesilden nesile aktarılan bu efsane ve balladlar matbaanın icadıyla yetişkinler için basıldı.
-17. yüzyılda teknolojik gelişmeler sayesinde edebiyat gelişti ve çocuk edebiyatı edebi bir dal kabul edildi. bu dönemde basılan çocuk kitapları; Kül Kedisi”, “Parmak Çocuk”, “Mavi Sakal”, “Kırmızı Başlıklı Kız”, “Çizmeli Kedi”, Uyuyan Güzel”dir.
Dünya edebiyatında çocuklar için yazılmış meşhur kitaplar arasında Geçmiş Günlerin Masalları, La Fontaine’nin Fablleri, Grimm Kardeşlerin masalları, Pinokyo, Binbir Gece Masalları sayılabilir.
türkiye’ye baktığımızda ise Ömer Seyfettin, Kemalettin Tuğcu, Yaşar Kemal, Aziz Nesin’in çocuk kitapları çocuk edebiyatının en güzel örneklerindendir.
günümüzde Yalvaç Ural ve Gülten Dayıoğlu çocuk edebiyatına yönelik kitaplar yazar.
bir de kuşkusuz her ne kadar büyüklerinde büyük ilgisini çekse bile çocuklar için yazıldığı yazarı tarafından bizzat söylenen harry potter serisini anmakta da yarar var.
konuyla ilgili ilginç bir bilgi:
Robinson Crusoe, Gulliver’in Gezileri, Alice Harikalar Diyarında kitapları bilinenin aksine çocuklar için değil, yetişkinler için yazılmış kitaplardır.