bildirgec.org

kükürt hakkında tüm yazılar

EVRİM

tentena | 06 January 2009 16:03

Evrim gerçektir, bunun kanıtlarının bulunması, üzerinde fantazi kabul etmeyecek bir durumdur artık. Ancak yukarıda da dendiği gibi biz her zaman herşeyden şüphe etmeye devam etmeliyiz. Evrim gerçektir ama “Evrim teorisi” adı üstünde bir teoridir. Ayrıca tamamen de tesadüfidir. Dünyanın oluşumundan yana geçirdiği aşamaları incelerseniz 3 defa felaketler sonucu dünya üzerinde yaşamın yok olma aşamasına geldiğini görürsünüz. Her defasında canlı türleri yeniden çeşitlenmişdir. Bizden önceki dinazorların yok oluşu ile ilgili en tutarlı teoriye göre; ölüme, dünyaya düşen bir meteor neden olmuştur.

Meteorun düştüğü yer çok önemli; Güney Amerika dünyanın kükürt açısından en zengin bölgesi. Durum böyle olunca atmosfere karışan dev kükürt tabakası dünya genelinde bir zehir tabakası ve karanlığa neden olmuştur. Meteor başka bir yere düşseydi, başka bir aksilik olmaması durumunda halen dünya üzerinde dinazorlar yaşıyor olacaktı. Dinazorların yok oluşuyla insan ırkı kendini geliştirme şansı bulmuş olabilir. Belki o meteor başka yere düşseydi insan ırkı kendini geliştirecek yaşam alanı bulamayabilirdi. Her yokoluş başka canlılara yaşam alanı açarak onların gelişmesine imkan vermiştir. Bütün bu olayların gelişimi ise tamamen tesadüfidir. İnsan gibi zekaya sahip bir canlının tesadüfler sonucu oluşamayacağını düşünmek büyük hatadır. Bugün doğayı incelediğiniz zaman canlıların pek çoğunun şaşırtıcı bir zekaya sahip olduğunu görürsünüz. Beynimizin de evrim geçirdiğini kabul etmek durumundayız. Bugün bilimadamları beynin herhangi bir alana yönelik kullanılması sonucu o alana özel bölgesini geliştirdiğini ve zamanla o bölgede hücre artışlarının, elektiriksel tepkilerinin kat kat arttığını ispatlamış bulunmaktalar. Bu bile beynin evrimi için ufak bir ipucu olabilir.

Kükürtleme odasının özellikleri

bucans | 06 May 2008 16:10

Kükürtleme odası 2.5 m en ve boyda, 2.2 m yükseklikte olup duvarları 30 cm kalınlıkta beton veya tuğladan yapılır. Kükürt odasının kapısı 110 cm genişlik, 200 cm yükseklikte, contalı ve hava geçirmez olmalıdır. Yukarıdaki ölçülere sahip bir kükürt odasında kerevette 1.200 kg, kasada 1.500 kg çekirdekli yaş kayısıyı bir defada kükürtlemek mümkündür.
Kükürtlemede kullanılan kükürdün saflık derecesi yeterli olmadığından yanması için bir kapta ısıtılması gerekir. Isıtma işleminde kullanılmak amacıyla oda kapısının tam karşısında duvarın tabanla birleşen orta yerinde bir kükürt ocağının yapılması gerekir. Ocağın tabanla aynı seviyede olması kükürt gazının odaya homojen yayılmasını sağlar.

Kasa yöntemi ile kükürtleme

bucans | 04 May 2008 13:11

Malatya’da ve çevresinde genellikle kayısılar tahta veya plastik kasalara konularak kükürtlenmektedir. Meyve kasalarına konularak yapılan kükürtlemede kasanın üst kısmında bulunan meyveler yeterli SO2 gazı almasına karşılık orta veya alt kısımlardaki meyveler yeterli kükürt dioksit gazı alamamaktadır. Bu yüzden kayısı meyveleri kükürtleme odasından çıkarılmadan ikinci bir kükürtlemeye daha tabi tutulmaktadır. İkinci kükürtleme işlemi sonrası kasanın orta ve alt kısmında bulunan meyveleri yeterli miktarda kükürt gazı alırken bu sefer de üst kısımda bulunan meyveler aşırı kükürt gazı almaktadır. Kayısının ikinci kez kükürtlenmesi ile yumuşayan meyvelerin şırası akmakta ve kuru kayısı randımanı düşmektedir. Bu yüzden kasa içerisinde kükürtlemeden vazgeçilerek önceki yıllarda olduğu gibi kerevet usulü kükürtlemeye dönülmesi gerekmektedir. Şekil 3’de 1930’lu yılların başında Malatya’da modern kükürtleme çalışmaları görülmektedir.

Kerevet yöntemi ile kükürtleme

bucans | 04 May 2008 10:07

Kerevet yönteminde tek sıra halinde dizilmiş kayısı meyvelerinin toplam yüzey alanı arttığından daha düşük kükürt miktarı ile istenilen ölçüde kükürt verilebilmektedir. Kerevetler dikdörtgen şeklinde 90 X 180 cm veya kare şeklinde 90 X 90 cm ölçülerinde plastik veya kavak kerestesinden yapılmaktadır. Kerevetlerde çıta aralıkları yarım santimdir. 90 X 180 cm ölçülerindeki bir kerevete tek sıra halinde kayısı meyvesi dizildiğinde 32 kg meyve almaktadır (şekil 2). Kayısılar kerevetlere yerleştirilirken aşırı olgun, şekli bozuk, yaralı, patlamış ve ham kayısılar seçilerek ayrılır. Yaralı, bozuk ve patlamış kayısılar kabuk yapılarak değerlendirilir.