bildirgec.org

kösem sultan hakkında tüm yazılar

Mahpeyker: Kösem Sultan

queennothing | 14 September 2010 17:38

Padişah 1. Ahmet’in büyük aşkı Mahpeyker, Topkapı Sarayı’na getirilmeden önce sadece ‘Emine’ idi. Sıradan bir kız olan Emine, saraya getirildiğinde geleneklere ve türlü ihtiras oyunlarına rağmen Padişah 1. Ahmet’le nikahlanır. Sarayım harem başı olan Safiye Sultan ve Padişah’ın annesi Handan Sultan’ın kurnazlığına yenik düşen bu aşkın akıbeti ayrılık olsa da, Mahfiruz’dan çocuk sahibi olan Padişah, bu oyunlardan haberdar olunca ‘büyük aşkı’yla ayrılmamak üzere tekrar biraraya gelir.
Hikaye elbette burada bitmiyor, genç yaşta hayatını kaybeden Padişah’ın ölümünden sonra Mahpeyker, oğlu 4. Murat tahta çıkacak kadar büyüyene kadar Saltanat Naibi sıfatıyla imparatorluğun yönetimi devralır. 10 yıl süren bu süreçle devam eden film, 4. Murat’ın ‘kardeş katilliği’ni tekrar başlatmasına da değinerek adeta tarihe ışık tutuyor.
Tarkan Özel”in yönetmenliğini yaptığı filmde ‘Kösem Sultan’ karakteri ile Selda Alkor, Kösem Sultan’ın gençliğini oynayan Damla Sönmez, ‘Safiye Sultan’ rolü ile Selda Özer, Gökhan Mumcu, Münir Akça, Uğur Kıvılcım gibi isimler yer almakta.
Film, 15 Ekim 2010’da vizyonda.

Osmanlının önemli kadınları- hürrem sultan

nazokiraze | 22 March 2010 14:36

Osmanlı İmparatorluğu’nun en başarılı hükümdarlarından ,Muhteşem Süleyman lakaplı Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan imparatorlukta kadınların saltanatı devrinin kurucularındandır.Kendi oğullarından biri padişah olsun diye eşinin oğullarını katlettirmesine sebep olacak kadar hırslı bir hanım olan Hürrem Sultan istediğini başarmış Kanuni’den sonra kendi oğlunu, oldukça yeteneksiz ve keyif düşkünü Sarı Selim’i tahta geçirmiştir. (Hafifte: Hürrem Sultan’ın saraya girişi )

Osmanlının önemli kadınları-kösem sultan

nazokiraze | 21 March 2010 17:00

Her medeniyette yönetimde erkek kadar sahne arkasından da olsa kadının rolü vardır, iyi ya da kötü olsa bile imparatorlukların gidişatını çoğu zaman krallar kadar kraliçeler, imparatorlar kadar imparatoriçeler belirlemiştir. Osmanlı İmparatorluğunda da durum değişmemiştir, diğer ülkeler gibi tahta geçip yönetime ortak olma hakları olmamasına rağmen Osmanlı İmparatorluğu’nun belli bir dönemipadişah anaları veya kadınları tarafından oldukça etki altına alınmıştır.