Her medeniyette yönetimde erkek kadar sahne arkasından da olsa kadının rolü vardır, iyi ya da kötü olsa bile imparatorlukların gidişatını çoğu zaman krallar kadar kraliçeler, imparatorlar kadar imparatoriçeler belirlemiştir. Osmanlı İmparatorluğunda da durum değişmemiştir, diğer ülkeler gibi tahta geçip yönetime ortak olma hakları olmamasına rağmen Osmanlı İmparatorluğu’nun belli bir dönemipadişah anaları veya kadınları tarafından oldukça etki altına alınmıştır.Kösem Sultan Osmanlı zamanının en etkili kadınlarından biridir, Bosna asıllı olan Kösem Sultan sarayın tümüne nüfuz etkisi gösterebilen zeki bir hanımdı.Hasekisi oldugu I. Ahmet öldüğü zaman tahta çıkıp sonra indirilen I. Mustafa ‘nın ardından gelen eşinin başkasından olan oğlu II. Osman’a o kadar karışmıştır ki II. Osman onu kendi annesinin de etkisiyle başka bir saraya göndermiştir.Genç Osman ve sonrasında I. Mustafa’nın tahttan indirilmesi Kösem Sultan’a yepyeni kapılar açmıştır, artık Osmanlı Padişahı IV. Murat‘ın annesi valide sultandır ve padişah çok küçük olduğundan yönetimin tek gücü kendisi olacaktır.

Padişah büyüdükçe annesinin etkisine karşı koymaya başlamışsa da genç yaşta ölünce yerine Kösem Sultan’ın diğer oğlu İbrahim çıktı.Kadınlara ilgi duymadığı söylenen ve dengesiz hareketleri olan İbrahim için elinden geleni yapan valide sultan pek çok hocaya, muskacıya başvurdu . İbrahim’in oğlu Mehmet dünyaya geldiğinde hanedanın devamı olacağı için Kösem Sultan oldukça mutlu oldu. Zamanla İbrahim’e söz geçiremeyen sultan Topkapı Sarayı’ndan uzaklaşmıştır ancak kendisine sürekli oğlu hakkında haberler gelmektedir.Sadrazam Salih Paşa Kösem Sultan’a oğlu İbrahim’in tahttan indirilip yerine torununun geçirilmesi gerektiğini söylediği için bunu canıyla ödemiştir, Kösem Sultan ise oğlu tarafından uzağa sürülmüştür.Bunu hazmedemeyen Kösem Sultan padişah oğluna karşı propaganda yapmaya başladı, sadrazamdan bu konuda destek görmediyse de ocak ağalarına gitmekten çekinmedi.Sonunda elbirliği ile Sultan İbrahim tahttan indirilerek yerine torunu geçirilmiştir. Sultan İbrahim’in bozuk olan ruh hali kapatıldıgı yerin annesi tarafından camlarının da ördürülmesi üzerine iyice kötüleşmiştir.İbrahim bir gün annesinin yandaşları tarafından yaşadığı yerde öldürülmüştür.Oğlunun ölümünden sonra tahta çıkan torunu IV. Mehmethenüz altı yaşında oldugundan dolayı Kösem Sultan yine etkili bir konumdaydı ancak gözardı ettiği bir durum vardı, o da padişahın annesi ,rakibi ve aynı zamanda gelini Turhan Valide Sultan. Valide Sultan kendisi olmasına rağmen saltanat naipliği görevinin padişahın babaannesinde olması Turhan Sultan‘ı oldukça kızdırıyordu. Normalde oğlu öldüğü ve tahta torunu çıktıgı için eski valide sultanların eski saraya taşınması adet olsa da Kösem Sultan yeni sarayda kalmaya devam etmiştir, bunun için yeni valide sultanın tecrübesizliğini bahane etmiştir.İki kadın arasındaki hırs ve rekabet üç yıl sürdü ve Kösem Sultan’ın odasında boğdurulması ile son buldu.Kösem Sultan’ın ölümü ile birlikte Osmanlı devlet işlerine kadınların etkili olma devrinin kapandığı söylenir. Kaynaklara göre Kösem Sultan taht üzerindeki etkisini gelinine kaptıracağı için padişah olan torununu bile öldürtmeye karar vermiştir, bunun için zehirli şerbetler hazırlatmış ancak bunun kalfalar tarafından farkedilmesi üzerine öldürülmüştür. Planına göre torunu öldürülürse yerine geçecek olan Süleyman’ın annesi Dilaşub Sultan kendisine karşı koyabilecek güçte değildir, yönetimde söz yine kendisine olacaktır ama planını uygulayamadan öldürülmüştür. (kaynak 1)

Kösem Sultan Osmanlı kadınları içerisinde belki en önemlilerinden biridir, yedi padişah görmüş , ikisi zamanında da devleti kendi yönetmiştir.Yardımseverliği ile bilinir, sık sık kılık değiştirip fakirleri ziyaret ettiği söylenir. Valide-i Muazzama, Sahibet-ül Makam, Valide-i Atika, Valide-i Kebire gibi sıfatlar almıştır.Kösem Sultan Topkapı’da Bir GelinKösem Sultan’ın hayatı film olacak