bildirgec.org

kevin ham hakkında tüm yazılar

alan adı piyasası kimin elinde?

osmanoktay06 | 05 February 2008 18:15

hiç merak ettinizmi oyun.com, kitap.com.tr gibi pek çok jenerik alan adını tarayıcımıza yazdığımızda sedo ya da farklı domain parking siteleri ile neden durmadan karşılaşırız? pek çoğumuz bu kadar “jenerik” bir alan adımız olsa hemen satışa sunarız diye düşünmez miyiz? fakat yaptığım ufak çaplı bir araştırmaya göre bu “tam jenerik” alan adları piyasasını ellerinde tutan türk ve yabancılar bu alan adlarını şu an için satmayı düşünmüyorlar. peki bu piyasa kimlerin elinde? birçokları için idol olabilecek ve ellerinde oldukça fazla sayıda alan adı bulunduran bu kişiler kimdir ne iş yaparlar nerede ve nasıl yaşarlar bununla ilgili çok fazla bilgimiz olmasada birkaç örnek verebiliriz. Örneği jenerik alan adı piyasasının türkiye’deki öncüleri kıvılcım istanbulluoğlu ve murat yıkılmaz her ikisinin de elinde 100.000’lerce alan adı var diyebiliriz ben bile pek çok kez whois aramalarımda isimleriyle karşılaşmışımdır. örnek liste ve örnek alan adları ise şöyle:

Kıvılcım İstanbulluoğlu:
hakkında hiçbirşey bilinmemekle birlikte whois yapanların en çekemediği isimdir denilebilir. burada bir liste vermek anlamsız. çünkü neredeyse türkçemizde anlam taşıyan tüm alan adları bu kişiye aittir denilebilir.

internet’i satın alan adam

thewhite | 14 November 2007 19:39

kevin ham
kevin ham

Hikayenin özeti şu; Kevin Ham kendi halinde bir aile doktoru iken internetin sunmuş olduğu fırsatları keşfederek 300 milyon dolarlık bir servet ve 320 bin alan adından oluşan bir portfolyoya sahip oldu. Peki nasıl?

Çok ziyaret edilen (google.com, yahoo.com, facebook.com gibi) site adreslerine benzer (gooogle.com, yahhoo.com vb) alan adı satın alarak bu alan adlarını reklam içeren sitelere yönlendirmek çoğu kişinin farketmediği kadar kazançlı bir iştir. Kevin Ham, yazım hatalarını kullanarak kazanç elde etme işini bir adım öteye taşıyarak .cm uzantılı alan adlarını satın almaya başladı. Mesela google.com yazarak google’ı ziyaret eden milyonlarca kişiden binlercesi google.cm yazdığında agoga.com isimli reklam içeriğinden oluşan bir siteye yönlendirilmekteler. Olay bununla da kalmıyor. Kevin, Kamerun yetkililerini, başına ne yazılırsa yazılsın .cm uzantılı bütün girişleri kendi sitesine yönlendirmeye ikna etmeyi başarmış. Agoga‘nın ayda 30 milyon kişi tarafından (kazara) ziyaret edildiğini de söylemeden geçmeyelim. Açıkladığına göre Kevin şu sıralar Kolombiya (.co), Umman (.om), Nijer(.ne) ve Etiyopya (.et) yetkililerini ikna etmeye uğraşıyor.