bildirgec.org

kayıp halka hakkında tüm yazılar

bilimadamlarından şok açıklamalar: “evrim karşıtlarına kapak olsun!”

sramana | 28 May 2009 18:15

baktım ki evrim konusu ilgi çekmekte, e bu önemli haberlerin daha önce bildirgeç’te hiç yer almadığını da ayrımsayınca hemen bunu yetiştirip yazayım dedim.

hayır, sanılanın aksine en büyük evrim karşıtlarından harun yahya’nın, charles darwin’in türkiye’deki uzak torunu olduğu falan ortaya çıkmamış; yahut meşhur evrimbilimciler, biyologlar veya paleontologlardan birisi durduk yerde çıkıp “ahan da size kapak olsun” dememiş. ancak bunlardan çok daha önemli iki keşfe önemli imza atmışlar.

bu keşiflerden bir tanesi, kanada’da bulunan bir fosile ait. buna göre fok ile onun karadaki atası arasındaki ayakları üzerinde durabilen kayıp halka bulunmuş. aslında bulunan 20-24 milyon yıllık bu iskelet, fok, denizayısı ve morsların dahil olduğu pinniped türüne ait en eski bir fosil imiş. araştırmacılardan natalia rybczynski’nin dediğine göre pinnipedlerin atası olan canlının karada yaşadığının bilinmekte olmasına karşın karadan denize geçişin nasıl olduğu konusunda bu dört ayaklı fok fosili oldukça aydınlatıcı fikirler vermekte. bu taşıllaşmış mahluka bilim adamları, eskimo dilinde fok anlamına gelen puijila ile kuramın babasının adından müteşekkil “puijila darwini” adını verdiler. bu fosil New York Doğa Tarihi müzesinde sergilenecek.

Kayıp halka: İda

darkhorn | 22 May 2009 09:35

Darwinius masillae
Darwinius masillae

“İda”, Almanya’da bulunan ve basında büyük yankı yaratan küçük “kayıp halkaya”ya verilen ad.

Fosil bilimcisi Jorn Hurum önderliğinde 47 milyon yıllık fosili analiz eden takım, İda’nın primat evriminde önemli bir kayıp halka olduğu düşüncesine vardı.

Jorn Hurum, İda’nın maymunlar, insanlar ve goriller gibi gelişmiş primatlarla lemurlar gibi az gelişmiş pritlar arasındaki evrimsel kopukluğu birbirine bağladığını belirtiyor.

Oslo, Norveç’teki Doğal Tarih Müzesi’nde konuşan Hurum, İda’nın insanların bilinen en eski atası olduğunu söyledi.

İda, bilimsey adıyla Darwinius masillae, başka bir benzeri olmayan bir anatomiye sahip. Lemur benzeri bir iskeleti bulunuyor fakat karakteristik özellikleri gelişmiş primatları andırıyor; açık eller, farklı yönde hareket eden baş parmak ve görece küçük kollar.