Yazın bu vakitleri gelince hararetimi aldığından mı bilinmez bir kahve merakı başlıyor. Bugün sizlere sofistike bir üründen ve onun çalışma esaslarından bahsetmek istiyorum.
İngilizceden vakum demlik veya vakum çaydanlık olarak çevirebileceğimiz “vacuum pot”lar ilk kez 1840’lar civarı Avusturya’lılar ve Fransız’lar tarafından hemen hemen aynı zamanlarda fakat birbirlerinden habersiz olarak geliştiriliyorlar. Bugün piyasada camdan ya da diğer malzemelerden olsun çok sayıda çeşitini bulmak mümkün. Bu methodla kahve pişirmenin temel avantajı ise diğer demleme yöntemlerine göre daha temiz, gevrek, ve zengin bir aromanın elde edilmesi.

Vakum Demlik Şeması
Vakum Demlik Şeması

Vakum demlikler temelde üç ana parçadan oluşurlar. Bunlar üst üste yerleştirilen iki hazne ve onları birbirine bağlayan filtreli bir kanallı çubuktur. Çalışma esasları karışık gibi gözükse de aslında son derece basittir. Başlangıçta alt hazne su dolu olarak ısı kaynağının üstüne yerleştirilir. Kaynamaya yakınken üst hazne kahve dolu olarak yerine konur. Kaynama başladığında oluşan buhar basıncı altındaki suyu kanallı çubuktan yukarıya iterek kahvenin demlenmesini sağlar. Oluşan basınç ve yukarı hazneye iletilen sudan dolayı bir süre sonra alt haznede su minimum düzeye iner. Bu durumda ısı kaynağı iki dakika kadar daha tutulduktan sonra ortamdan uzaklaştırılır. Bir süre sonra alt haznedeki buhar yoğunlaşmaya başlayacağından bir vakum etkisi yaratır ve yukarıdaki haznede demlenmiş olan kahve bu vakum etkisiyle filtre edilerek tekrar alt hazneye döner. Son olarak kahvemizi alt hazneden servis yaparız. Nasıl gayet basit değil mi ? 🙂