bildirgec.org

iphone programları hakkında tüm yazılar

en popüler türkçe iphone programları

akocak | 12 December 2009 10:17

türkçe içerikli uygulamalar arttıkça iphone hepimiz için daha da kullanışlı bir hale geliyor.

iphone ya da ipod touch’ı olanlarımız app store’da top 25 sekmesine sık sık bakarak en popülerler arasında ne var ne yok diye kontrol ediyoruz. her ne kadar uygulamaların çoğu evrensel olsa da, yine de başta türk kullanıcıları düşünülerek tasarlanmış, türkçe içerik sağlayan ve günlük hayatımızda işimize yarayacak programları görmek daha çok hoşumuza gidiyor. neyse ki iphone türkiye’ye ilk geldiğinde sayıları bir iki taneyi geçmeyen yerli uygulamalar, her geçen gün daha sık karşımıza çıkıyor. aralık 2009 itibariyle türkiye “top 25 free” listesinde altı, “top 25 paid” listesinde ise beş uygulama ile toplam 11 uygulama görüyoruz.

i̇phone türkiye’de 1. yılını doldurmuşken bir durum değerlendirmesi yapalım; türkçe free ve paid top 25 listelerinde şu an itibariyle hangi türkçe içerikli uygulamalar yer almayı başarmış bir göz atalım:

1. TV Rehberi

iphone tv rehberi
iphone tv rehberi

listenin en başındaki türkçe uygulama olan tv rehberi’nin i̇çeriği oldukça zengin, tasarımı kullanışlı, ve erişimi hızlı. i̇çinde 70 türk kanalının 3 günlük yayın akışını ve 5000’in üzerinde güncel program detayını barındırıyor. tasarımının başarısı, bu kadar çok detay içinde kaybolmanızı önlüyor. örneğin, editörler tarafından her gün güncellenen öne çıkan programları ayrı bir ekranda görüyorsunuz. editör tavsiyeleri dışında, ne seyretsem diye karar veremeyenlerin en çok tıklanan ve ya oylanan programlara bakmaları mümkün. bunun yanında anahtar kelimelerle program bilgileri içinde arama yapabiliyorsunuz, istediğiniz kanal, program türü, ya da zaman dilimine göre liste oluşturabiliyorsunuz, beğendiklerinizi daha sonra hızlı erişim için favorileriniz arasına ekleyebiliyorsunuz.

FriendFeed iPhone Uygulamaları

pinkfloyd | 02 April 2009 09:38

FriendFeed pek çok kullanıcının web üzerinde geçirdiği zamanın önemli bir parçası haline gelmeye başladı. Özellikle içiçe geçmiş yorumların yanısıra takip etmesi gerçekten eğlenceli olan bazı kullanıcıların varlığı, FriendFeed’i kimileri için kaçınılmaz kılıyor. Ancak FriendFeed, Twitter ile kıyaslandığında, evde ya da işte bilgisayarınızın başında olmadığınız zamanlarda erişilmesi o kadar da kolay olmayan bir servis.

Buna rağmen FriendFeed bağımlısı iPhone kullanıcıları için pek çok seçenek bulunuyor. AppStore üzerinde yer alan üç adet FriendFeed uygulamasının ne yazık ki hiçbiri ücretsiz değil, bu sebeple eğer FriendFeed için bir uygulamaya ödeme yapacaksanız, aralarından size en fazla özellik sunanı seçmeniz doğru olur. İşte biz de bu yazıda, her bir FriendFeed uygulamasının neler sunduğunu listelemeye çalıştık. Okuyun ve sizin için en doğru olanına yine siz karar verin.

Nambu

1.99$’lık fiyat etiketi ile Nambu, FriendFeed ihtiyacınıza çabucak cevap verebilecek en pahalı uygulama. Buna rağmen FriendFeed’in sunduğu özelliklerin en azını iPhone arayüzüne taşıyabilmiş ki bunun anlamı, eğer ciddi bir FriendFeed kullanıcısı iseniz, diğer uygulamalara bir göz atmanızı öneririz.

Nambu
Nambu

Ancak Nambu, FriendFeed’in temel özelliklerini barındırıyor. Uygulamanın özellikleri arasında diğerlerinin gönderdiği yazıları beğenmek (like), yorum bırakmak ve site üzerinde arama yapabilmek. Ancak eğer siz de “me” (kendim) görünümünü görmek istiyorsanız, o zaman dahili olduğunuz tüm odalara da erişebilmek istersiniz.

iPhone 3G Yazılımları

theaob | 14 June 2008 08:29

Geldi gelecek derken kayıtları başlayan iPhone yazılımsal olarak bizlere ne sunacak? App Store denilen özellik iTunes Store gibi ülkemizde çalışmayacak mı? Bu soruların cevaplarını ancak iPhone elimize geçtiğinde öğreneceğiz. Ben ise iPhone için çıkacak olan yazılımları tanıtacağım ki belki bir gün kullanabiliriz.

eBay’s Auctions
Bu yazılımla eBay açık arttırmalarını takip etmek kolaylaşacakmış. Aslında Safari ile tam işlevsel olarak gezilebilip teklif verilebildiği için para israfı olarak görülebilir. Zaten Türk açık arttırma siteleri bulunduğu sürece ülkemizde bu programın çok tutulmasını beklemiyorum.

Sega Super Monkey Ball

iPhone’un içinde bulunan hareket algılayıcısıyla oynanan oyunlar yapılacağı söylenmişti. Bu oyunun bir bilgisayar versiyonu var. Gerçekten çok eğlenceli bir oyun. iPhone’daki orijinal oynanış şekliyle daha eğlenceli olacağına inanıyorum. Yüzden fazla bölüm olacağı da söylenenler arasında.
TypePad

Blog sahibi olanların yakından tanıdığı bu program iPhone için de geliyor. WWDC’de anında fotoğraf çekip bloglama özelliğini anlata anlata bitiremediler. Bence çok sıradan ama iPhone sahipleri için çok işe yarayabilir. Birden fazla blog destekleyen yazılım bir mail istemcisine benzer şekilde çalışıyor. Bloglarından uzak kalmak istemeyenler için mükemmel bir çözüm.

Modality

Tıp Öğrencileri bu yazılıma sahip olmak isteyeceklerdir! Resimli olarak tüm insan vücudunun detaylarını gözler önüne seren bu program doktorlarla birlikte hazırlanmış. Zaten iPod için daha önceden varmış. Program tıklanan bölümün bilgilerini Wikipedia’dan alıyormuş.
At-Bat

Açıkçası bu yazılımın ülkemizde çok tutulacağına inanmıyorum. Yazılım canlı olarak Baseball skorlarına ulaşmanızı ve canlı olarak önemli anları izlemenizi sağlıyor. iPhone’un streaming özelliği burada büyük bir rol oynuyor. 3G ile daha kaliteli videolar izleyebiliyorsunuz.
Loopt

Bu program iPhone’un social networking programı. Bir harita üzerinden arkadaşlarınızın nerede olduğunu görebiliyorsunuz (ne de olsa iPhone 3G’nin GPS özelliği var). Anında mesajlaşma gibi özellikler de sunuyor. Sevgililerin nerede olduğunu öğrenmek hiç bu kadar kolay olmamıştı!
MooCowMusic: Band

Bu program benim favorim. Piano, bas, davul, elektro gitar gibi enstrümanları çalarak katman katman kayıt yapabiliyorsunuz. Daha sonra bunları birleştirip kaydedebiliyorsunuz. Programı açıklamak için resim yeterli değil. Yazının sonunda vereceğim linkten verilen programların hepsinin videolarına bakabilirsiniz.
Kroll

iPhone için bir başka oyun daha. Üç boyutlu bir aksiyon oyunu. iPhone’da görülebilecek en iyi openGL görüntüleri muhtemelen bu oyunda olacak. Yazının sonundaki linkte bunun da videosu var.
Associated Press
Haberi ajanstan almak herhalde en iyi yöntem. Birçok yerel haberi birarada sunan program şimdilik sadece ABD’de hizmet veriyor.
Mimvista

Doktorlar için kullanışlı bir yazılım daha. Bu yazılımla doktor hastasının CT, MRI gibi görüntüleme teknolojileriyle elde edilen görüntüleri yanında taşımasına olanak sağlıyor. Ayrıca görüntülerdeki katmanlar değiştirilebiliyor, görüntü çevirilebiliyor. Programın sitesinden daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Malum tıptan doktorlar kadar anlamam imkansız.