bildirgec.org

genetiği değiştirilmiş organizma hakkında tüm yazılar

Başucu: GDO meselesi

shane | 21 March 2013 14:00

Mutfağımıza giren, boğazımızdan geçen her şeyden şüphelenir olduk. Çocukluğumuzda, ilk gençliğimizde rahat rahat yediğimiz […]

GDO NEDİR VE GDO HAKKINDA BİR ARAŞTIRMA

SERKANEHIR | 04 November 2009 12:40

Son zamanlarda konuyla ilgili yapılan yasal düzenlemeler ve ardından gelen tartışmalar nedeniyle konuyla ilgili olarak taraf olmadan konuya farklı açılardan yaklaşarak, hem kendim bilgi edinmek hemde okurlara özet ve daha anlaşılır bir şekilde bilgi verebilmek için GDO hakkında yaptığım bir araştırmadan bahsetmek istedim sizlere.. Organizma derken tüketiğimiz meyve ve sebzelerden dolayı konuya başta insan sağlığı açısından bakılacak, konu büyük oranda tükettiğimiz yiyecekler açısından değerlendirilecektir.
Genetiği değiştirilmiş organizma yani GDO, kısaca gen yapısının değiştirilmesi yoluyla genel karakteristik özellikleri değiştirilmiş olan organizma demektir. Genetik mühendisleri tarafından yapılan bu işlem, bir organizmanın DNA sından belirli bir gen parçasını keserek başka bir organizmanın DNA sına eklenmek suretiyle de yapılabilir, ya da sadece kendi DNA sından belirli bir özelliği temsil eden genlerin çıkartılması şeklinde de olabilir. Şimdi öncelikle neden bazı canlıların genetik yapısı değiştiriliyor ne gibi bir ihtiyacı karşılamak ya da neyi önlemek için bu işlemin gerçekleştirildiğine bakalım. GDO teknolojisi ilk olarak 1996 da ABD de bitkileri zararlı bakterilerden korumak amaçlı olarak uygulanmaya başlamıştır. Yani bitki bakterilere karşı genetik olarak güçlendiriliyor ve artık o bakteri o bitkiye olumsuz etki edemiyor.Bunun yanında üretimi artırmak, üretilen organizmayı daha kaliteli bir hale getirmek ve böcek ilaçlarının zararlı etkilerini ortadan kaldırma gibi yararlarınında olduğu söylenmekte. Ayrıca şu da var ki tohum bulma gibi bir dert olmayacak çünkü istediğiniz özellikte meyve sebze çeşidi ve tohumları laboratuvarlarda rahatlıkla üretilebilecek. Dünyada başta ABD,Kanada,Arjantin ve Çin olmak üzere toplam yaklaşık 67 Milyon hektar alanda GDO tarımı yapılmakta.