GELECEK NESİL BİLGİSAYARLAR (3)
Abaküsten hatta bırakalım abaküsü, Charles Babbage’den, onuda geçtim, Iowa State Üniversitesi profesörü John V. Atanasoff ve yüksek lisans öğrencisi Clifford Berry ‘den bu yana (ilk elektronik hesap makinesini tasarladılar) ne değişti; elbette teknoloji… Başdöndüren bir hızla değişen, gelişen ve kendini yenileyen teknoloji… Yapay zeka yeni bir kavram değildir, şimdilik ütopik olan, gerçekte beynin bütün fonksiyonlarını yerine getiren bir yapay zekadan bahsetmektir. Bu, teknolojinin çizdiği çizgiyle yakından ilgilidir.

Aslında bahsettiğimiz yapay zekanın bir takım “önceden programlanmış” işleri yerine getirmesi değil, gerçekte yapay zekanın bir insanda var olan bütün özellikleri taşıyıp, düşünebilmesidir. Elbette günümüz koşullarında bunu sağlayacak bir yapay zekadan bahsetmek güç olsa da, beşinci nesil bilgisayarların tanımına bunu ekleyebiliriz. Öte yandan bilgisayar mühendisliğinde bilgisayar için kesin kurallarının önceden belirlendiği (formel) ve aynı girdilere aynı cevaplar vermek zorunda olduğu gerçeği vardır; yani bilgisayar deterministiktir. Kurallara katiyen bağlıdır. Yani tuştakımından bir “a” karakteri girdiğinizde, ekranda başka bir harfin çıktığını görmezsiniz. Şayet görüyorsanız kesinlikle klavyenizi kontrol ettirin.

Şimdi ne demek istedim? Şunu; beşinci nesil bir bilgisayar (ya da bir makine) insansı tepkiler verecekse, bu bilgisayar mühendisliğine (geniş anlamda fen bilimleri) aykırı olacaktır. O halde beşinci nesil bir bilgisayarı, yapay zeka ve mühendislik bilimiyle ortak noktada buluşturmak gerekir.