bildirgec.org

fas hakkında tüm yazılar

kapılar–1

admin | 13 February 2010 13:00

Kabe kapısı
Kabe kapısı

Kapı kelimesi bana teyzemi hatırlatır oda kapısını açık unuttugum zaman kapısız yerden çıktıgı ne belli ardından beş kardeşi daha olmuş diye . Kapı bir korunma aracıdır, sadece evlere değil gönüllere de kapıyı çalmadan giremeyiz, bu dünyanın ve öteki dünyanın kapıları ise bizim isteğimiz dışında bize açılan kapılardır. Kapılar hayatımızda büyük yer kaplar, girişte, çıkışta, tekrar girişte tekrar çıkışta. Doksan kapının tokmağını çalıyor derler çok gezen kişilere. Hayat iki kapı arasındadır denir.( Israrla çalınan kapı,
elbet bir gün açılır-Ahmet Hulusi)

Kapamak fiilinden türeyen kapı sadece kapanmıyor aynı zamanda açılıyor da, ama ismi kapı işte. Korku filmlerindeki tüm kapılar nedense gıcırdar, evlerin giriş kapıları ise hiç kilitli değildir. Umutsuz hallerde ”üzülme bir kapı açılır, bir kapı kapanır” deriz.

Fas kapılarıylada çok ünlü bir ülke, kapılar burada büyük önem taşıyor ve kapı tokmakları sanar eserini andırıyor. Bab Oudaia denilen ünlü kapıdan ise Kasbah’a giriliyor. Bu kapı Fas’ın en güzel şehir kapısıdır.Ülkede küçük evlerin haricindeki yapıların kapıları insanın atla girebilecegi yükseklikte. Fas’ın Fes kentinin tarihi kapıları çok sayıda turist çeker.

Fas’ta genellikle ev kapıları mavi oluyor bunun sebebi çöl akreplerinin burada fazla olması. Maviyi çöl kumu rengi kızıl olarak gören akrepler ev kapılarıyla çölü ayırt edemiyorlarmış. Bilindigi gibi akrepler akrepler mavi rengi ateş zannediyorlar . Tunus’ta da bu yüzden pencere ve kapılar hep mavidir.

Twitter Birleşik Arap Emirlikleri’nde Yasaklandı

mturkmen | 07 December 2007 23:44

Bilirsiniz ki bir ülkede tamamen yasaklanmak sizin oradaki erişiminizi komple engeller. YouTube bunu Pekin, Tayland, Fas, Avustralyave diğer ülkelerde yasaklanarak büyük ölçüde hissediyor. Buna benzer, MySpaceve Facebookisimlerini sayamadıkları ülkelerde yasaklandı.

Twitterşimdi kervana Birleşik Arap Emirliklerinde yasaklanarak katılıyor. Artık bu ülkeden Twitter’a ulaşmaya çalışanların karşılarına şu şekilde bir mesaj çıkıyor:
Ulaşmaya çalıştığınız sitenin içeriğinin dini, politik, ahlaki ve kültürel yapısı Birleşik Arap Emirlikleri’ne uymadığı için siteye erişiminiz engellenmiştir.
Kaynak: Mashable