bildirgec.org

erişilirlik hakkında tüm yazılar

Web Tasarımında Boşlukları Verimli Olarak Kullanmak

pinkfloyd | 22 January 2009 10:07

Beyaz Boşluk (White Space) Nedir?

Basitçe anlatmam gerekirse beyaz boşluk bir tasarımın farklı elementleri arasındaki boşluktur – metinler, resimler, paragraflar, başlıklar, altlıklar, bağlantılar vb. Bu boşluk bir sayfa üzerindeki farklı elementler arasındaki boşluktur, harfler arasındaki boşluk, bir paragrafın satırları arasındaki boşluktur.

Beyaz boşluk bir web sitesinin kolayca taranabilmesini sağlar. Ziyaretçinin sitenizi ziyaret ettiğinde gördüğü metin miktarını azaltır ve bu vesileyle okumayı daha da kolaylaştırır. Sayfanıza kutular ve çizgiler gibi yeni elementler eklemenize gerek kalmadan tasarım elementlerinin görsel olarak ayrımını kolaylaştırır. Bu boşluklar doğru kullanıldığında sayfanızın temiz ve profesyonel görünmesini sağladığı gibi, sitenizin karmaşık görünmemesini, taze görünümünü korumasını sağlar.

Beyaz boşluk ne yazık ki güçlü bir web tasarımında en az dikkate alınan elementlerden birisidir. Beyaz boşlukların parlak ve ışıldayan bir tasarımının olmamasının, onun web sitesi için önemli olmadığı anlamına gelmez.

Bu konudaki araştırmamıza başlamadan önce gelin tasarımlarında beyaz boşlukları verimli bir şekilde kullanan bazı web sitelerine bir göz atalım.

Made By Sofa web sitesi, sitenin üst kısmında büyük boyutlu bir imaj ve imajın alt kısmında ana içerik ve navigasyon öğeleri kullanılarak güçlü bir tasarım oluşturmuş. Sofa başlıklar, paragraflar ve slogan elementlerini birbirinden ayırmak için beyaz boşlukları kullanmış. Aşağıdaki yakınlaştırılmış resme bir bakın:

Özgün Türkçe CSS sitelerine bir yenisi daha eklendi

SrcnCkr | 02 June 2007 10:25

Bir çok (yeni) tasarımcı -geliştirici-nın canını sıkan bir olay özgün Türkçe yeterli kaynağın olmayışıdır. Bir arkadaşımın önerisi ile artık web standartları ve CSS için elimden geldiği kadarıyla makale yazmaya karar vermiştim. Baktım ki kişisel sayfamdan yayınlamakla olmuyor bir domain çatısı altında birleştirmeye karar verdim.

Web 2.0’ın sunduğu bazı yenilikleri kullanarak, bir çok alanda Ajax teknolojisi ile iskeleti pekiştirdim. Genel olarak CSS ile sınırlandırılmamış kategorize’de

  • Web standartları
  • Erişilirlik
  • Temel XHTML klavuzu
  • CSS’nin diğer betikler ile kullanılması
    gibi konularada değiniyorum. Umuyorum ki polemiklerden uzak ve sadece ziyaretçiye odaklı bir sunum içerisinde yayın hayatına devam ederim.

CSS Rehberi