bildirgec.org

emile durkheim hakkında tüm yazılar

İnsanlar Neden İntihar Eder?

allnite | 10 March 2010 15:33

İntihar etmek herkesin başına gelebilecek bir şeydir.Psikolojik yönden çok sağlıklı insan da bu duruma gelebilir.Peki ekonomik durumumuz yükseldikçe intihar oranı düşer mi?Tabi ki hayır.Bu durum çünkü toplumsal gelişmişlik ve kişiselleşmeden öte bir olgudur.Bunun altında daha geniş bir neden vardır.İntiharlar sosyal bir olaydır.Sanayileşmiş ülkelerde daha yaygındır ve bunlar istatistiklerle de ortaya konulmuştur.Bu durum sosyal bir hastalıktır.Ekonomik bunalımlar, işçilerin işlerine uyamaması, bireyin topluma yönelttiği isteklerdeki şiddet gibi bir takım olgular intihara sebebiyet verebilir.İnsan intihar ettiği zaman bunun bireysel bir davranış olduğu sanılır fakat kurbanın bilincinde bu hareketi yöneten toplumdur.

Durkheim‘a göre intiharlar büyük siyasal olaylar sırasında azalma eğilimi gösterirken, toplumsal çalkantı evrelerinde artar.Bunun yanında Durkheim’ın üzerinde durduğu şey ise intiharların sıklığı olan Batı dünyasında, toplumsal varoluşun gelenekle düzenlenmeyişi, bu yüzden bireylerin birbiriyle sürekli yarış içinde oluşudur.Özlemleri ve doyum arasında oransızlık insana acı verir.Bu hava ise intihar dürtüsüne neden olur.

intihar resmi eklemek olmaz, çiçek koymayı yeğlerim.
intihar resmi eklemek olmaz, çiçek koymayı yeğlerim.

İntihar oranlarını düşürmek içinse birey; aile grubu, dinsel grubu ve siyaset grubuna yakın ve güven verecek bir toplumsal çerçevede yaşatılmalıdır ve bu olanaklar devletçe sunulmalıdır.

Toplumbilim, kimin için? Giriş – Toplum?

binyatisa | 25 November 2009 12:58

Bu yazı biraz iç dökme gibi olacak. Burada genelde rastlanılabilecek, hazmedilmemiş ham bilgilerden ve alıntılardan oluşan “şu böyle demiş, bu böyle buyurmuş, o da şu şekilde cevap vermiş” şeklinde derlenmiş bir yazı okumayacaksınız. Bu yüzden belki de bu yazı size bir şey katmayacak, böyle bir iddiası yok, hoş bu da konuya nereden baktığınıza göre değişir. Burada yalnızca bu konuya ilgi duyan ve bu konu üzerine biraz kafa yormuş bir insanın kafa karışıklığını, bir düşünceler dizisi belki bilgi/düşünce yığını ya da çöplüğü ile karşılaşacaksınız.

Plan şöyle olacak; ilk bölümde toplum ne zaman oluştu, toplumbilimnasıl kendisine yer buldu ve ilgi odağı oldu ondan bahsedeceğim, ikinci bölümde de toplumbilimin kullanılış şekillerinden, üçüncü bölümün de aslında toplumbilimin nasıl ve kimin için var olması gerektiğinden bahsedeceğim. Ya da bahsetmeye çalışacağım.