bildirgec.org

delphi hakkında tüm yazılar

Excel’de Eğersay Fonksiyonunun Kullanımı

gezer33 | 01 May 2011 16:29

Bu yazımda sizlere eğersay fonksiyonun neden ve nasıl kullanıldığını anlatacağım.
Önce eğersay fonksiyonunu neden kullandığımızdan bahsedelim.
Diyelim ki excel ile yapılmış büyük bir tablo var. Bu tabloda belki 100 lerce öğrenci ve bu öğrencilerin çeşitli derslerden aldıkları notlar var ve mesela siz kaç tane öğrencinin belirli bir dersten belirli bir notu aldığını öğrenmek istiyorsunuz. Mesela öğrencilerden kaç tanesi tarih dersinden 60 üzeri aldı gibi. Tutup tek tek elle saymak ıstemediğinize göre ne yapmalıyız?
Tabiki eğersay fonksiyonunu kullanacağız.

Örnek tablo

Şirket verilerinizi google map ile entegre edin

mkaderoglu | 16 July 2010 12:19

Haridata programı ile şirketinizin müşteri listelerinin lokasyonlarını saklayabilir ve mevcut kullandığınız yazılım ile entegre edebilirsiniz. Tamamen ücretsiz olan bu yazılım ile interaktif bir şekilde lokasyonlarınızı ve rootlarınızı takip edebilirsiniz. Bunun için google earth ve google maps yazılımı kullanan haridata google’ın tüm imkanlarını size sunmaktadır.

Olerenta Harita Koordinasyon Sistemi

mkaderoglu | 28 December 2009 17:25

Olemap Harita Koordinasyon Sistemi
Olemap Harita Koordinasyon Sistemi

Olemap Google ‘ın Maps hizmetini Türkiye’de de açmasından sonra ortaya çıkmış yeni bi program. Hiç bir kar amacı gütmeyen program ile haritalarınızı kaydedebilir, belirlediğiniz koordinatlar arasında yol tarifi alabilir ve gerektiğinde de tüm bu işlemleri kaydedebilirsiniz.

Sokak sokak cadde cadde arama yapabileceğiniz arama çubuğu ilede ileri seviye harita işlerinizi halledebilirsiniz.

Delphi şifreli giriş ekranı

brcakdmr | 02 November 2009 16:16

kullanıcı giriş ekranı
kullanıcı giriş ekranı

Senaryo

Proje çalıştığı zaman ilk karşımıza gelen ekran kullanıcı girişidir. Ana menü formuna girilmesi için bu formda kullanıcı adı ve şifre textlerine doğru veriler girilmelidir. Bu girişler kullanıcı ekle formundan yapılır. Kullanıcı adı ve şifre textleri formun üzerinde bulunan “ADOConnection”, “ADOTable”, “DataSource” ve “ADOQuery” bileşenleri SQL sorgusunu çalıştırır.

Select * from kullanicilar WHERE kullaniciadi = ”’ trim(Edit1.Text) ”’ and sifre=”’ trim(Edit2.Text) ”’ sorgusu; Edit1.Text ve Edit2.Text alanları formdan girildiğinde kullanıcılar tablosunda böyle bir kayıt olup olmadığına bakar. Eğer böyle bir kayıt varsa ve kullanıcı adı ve şifre birbiriyle uyuşuyorsa anamenu formuna giriş sağlanır. Eğer kayıt yoksa tekrar kullanıcı adı ve şifre girilmesi istenir.

Delphi e-mail gönderimi

brcakdmr | 17 October 2009 11:41

Delphi’de e-mail bir çok yolla gönderilebilir. Projede e-mail sunucusu olarak SMTP kullanılmıştır. Eğer e-mail’ lerin görülmesi istenseydi POP3 sunucu kullanmak gerekirdi.

Forma Indy Clients menüsünden “IdSMTP” ve Indy Misc menüsünden ”IdMessage” bileşenleri yerleştirilir. IdSMTP nesnesi SMTP mail sunucusuna bağlanmayı sağlar.
IdSMTP nesnesi seçili iken Properties kısmından Authentication özelliği AtLogin seçilip mail adresinin şifreli olanı seçilir. Properties kısmından Host kısımına gelinir. Bu kısım mail sunucusunun adresinin yazıldığı yerdir. Bu adres mail gönderimi yapacak mail adresinin mail sunucusunun adresi olmalıdır.

Bir programın anatomisi – 2

karflake | 09 July 2009 09:44

Bir programın en başından nasıl yapıldığını anlatmaya devam ediyorum. Geçen yazımda, basit bir dosya adlandırma programının arayüz tasarımını yapmıştım. Şimdi de programın kodlarını yazmayı anlatacağım.

Programın işlevsel hale gelmesi için ilk aşama, Listele düğmesinin çalışmasıdır. Bunun için de bir klasördeki dosya adlarına nasıl erişebileceğimi bilmek gerekiyor. İnternette yaptığım arama sonucunda şu sayfaya ulaşarak bu işi nasıl yapacağım hakkında bilgiye ulaştım.

Bir programın anatomisi – 1

karflake | 07 July 2009 11:07

Bu yazımda en son yazdığım programı, en başından nasıl yazdığımı, anlatmaya çalışacağım. Öncelikle belirteyim ki, programcılığı sadece hobi olarak, amatörce yapıyorum. Bu yüzden yazdığım programdaki kodlar size son derece basit gelebilir, programda yüzlerce hata olabilir, ama elimden gelen budur.

Bir programın yazılması için önce ortada bir sorun olması gerekir. Yakın bir arkadaşım, dizilerini pek sevmesine rağmen, hafta içerleri işten güçten fırsat bulup televizyon seyredememekten şikayetçiydi. Eve bilgisayar ve internet alınca, kaçırdığı dizileri internetten indirip seyretmeye başladı. Takdir edersiniz ki, bilgisayar başında “tüneyip” dizi seyretmek pek keyifli olmuyor. Benim ön ayak olmamla, kendisine bir divx player aldık.

Delphi’de DLL içersinde API Çağırırken Sıkıntı Yaşamayın…

admin | 20 December 2008 11:50

PROGRAMLAMA DİLİ : DELPHI

Eğer Harici bir DLL içersinden API çağırıyorsanız ve bu DLL içersinde çağırdığınız fonksiyon yoksa EXE çalıştığında hata vericek ve çalışmayacaktır.
Bunu windows version farklarında yaşamak muhtemel, örneğin XP’ye göre bi takım kodlar yazdınız ve kodlarda XP’ye özel bir API çağırdınız, program hatasız çalışacak fakat 98’de bu API olmadığından program hiç çalışamadan hata verecektir.
Bu tür durumları yaşamamak için aşağıdaki koda benze bir kod yazarak sıkıntıdan kurtulabilirsiniz.

————————-

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
unit Main;
interface
uses {...}
Type {...}
.
.
.
Var
GetDiskFreeSpaceEx : FUNCTION (lpRootName : PChar;
Var FreeBytesAvailableToCaller,
TotalNumberOfBytes ,
TotalNumberOfFreeBytes : COMP) : Bool; STDCALL;
.
.
.
implementation
.
.
.
function DLLCagir(): Boolean;
Var
Lib : THandle;
begin
If (@GetDiskFreeSpaceEx = Nil) then begin
Lib := GetModuleHandle ('kernel32');
If Lib <> 0 then GetDiskFreeSpaceEx := GetProcAddress (Lib, 'GetDiskFreeSpaceExA')
Result := True;
end;
If (@GetDiskFreeSpaceEx = Nil) then begin
Result := False;
end;
end;

Başlat Yazısını Artık Değiştirelim !

ekuplu | 24 September 2008 13:43

Ne kadar gerekli tartışılır ama eğlenceli ve şaşırtıcı olduğu kesin.. Başlat yazısını değiştirmekten bahsediyorum. Küçük bir program bir kaç seri işlem ardından artık görmekten bıktığımız BAŞLAT yerine farklı şeyler yazabileceğiz.

Öncelikle exproler.exe yi editleyebilmek için BU PROGRAMA ihtiyacımız olacak. Boyut 541 KB ve kurulum gerektirmiyor. Programı indirip herhangi bir dizine çıkardıktan sonra File-Open dan C:WINDOWSexplorer.exe yi açıyoruz. Çıkan dosyalar grubundan sırasıyla String Table-37-1055 ya da 1033 (nadiren değişebilir) a tıkladıktan sonra yan kısımda göreceğiniz Başlat ya da Start yazan yere dilediğinizi yazın.

Değişikliği yaptıktan sonra File-Save Asden dilediğiniz bir adla kaydedin. (ör : exproleredit.exe)

Programlama Dillerinde Son Durum

oceangray | 13 August 2008 19:32

Programlama dilleri arasındaki popülerliği inceleyen tiobe ağustos 2008 araştırmasıyla bu diller arasındaki son durumun tablosunu çıkarmış..

Bu tabloya göre Java, C, (Visual) Basic, C++, PHP önceki yıllardaki yerlerini korurken Pyhton, Delphi, Powershell, ActionScript, pascal sıralamada üst sıralara çıkanlardan… Özellikle microsoft’un PowerShell‘i listeye girer girmez en büyük ilgiyi gören proglama dili.. Tabloyu şuradan inceleyebilirsiniz..