bildirgec.org

css tasarım teknolojisi hakkında tüm yazılar

Her Web Tasarımcısının Öğrenmesi Gereken 9 Önemli CSS Yeteneği

pinkfloyd | 18 July 2009 11:49

Bu yazı giriş ve orta seviyedeki CSS öğrencilerine hitab etmektedir. Eğer CSS’yi sıfırdan öğrenmek istiyorsanız, o zaman muhtemelen pek çok teknikle, hile ile ve ders ile karşılaşmışsınızdır. Bu yazıda, her web tasarımcısının bilmesi gereken pek çok temel CSS yeteneklerine dair kendi yaklaşımımı yansıtmaya çalıştım. Aşağıdaki makaleleri gerçekten seviyorum ve bu sebeple sizlerle paylaşmaya çalıştım. Umarım beğenirsiniz.

1- CSS Anahatları Oluşturmak

2- Stilleme ve Listeler Kullanma

Web Tasarımcıları İçin Kullanışlı 12 CSS Framework’ü, Şablonu ve Kod Sitesi

pinkfloyd | 23 January 2009 11:33

“Eğer düzenli olarak web siteleri oluşturan ve geliştiren kişilerden biriyseniz, o zaman şablon (template) oluşturma, kullanışlı kodları arşivleme ve bunun gibi diğer şeyler hakkında düşünmeye başlamalısınız. Özellikle bu gibi şeyleri geliştirme işlemi süresini kısaltmak için yapmalısınız, bu sayede her yeni bir proje başlangıcında bu şablon üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak aynı şeyleri tekrar tekrar yazmak zorunda kalmazsınız. Ancak bu tip kod parçacıklarını ya da başkaları tarafından hazırlanmış eserleri projenizde kullanmaya başlamadan önce mutlaka ama mutlaka indirdiğiniz ürünün lisans sözleşmelerini okuyun… Pek çok geliştirici ve tasarımcı, Internet üzerinden ücretsiz olarak dağıttıkları içeriği çoğunlukla bireysel kullanımlar için ücretsiz, kurumsal kullanımlar için ücretli olarak yayımlarlar.

Yazımın devamında kendimce en iyilerin en iyilerini derlediğim ve web tasarımcıları için gerçekten kullanışlı 12 css framework’ünü, şablonunu ve kod sitesini bulacaksınız.

1. CSSTidy

“CSSTidy açık kaynaklı bir CSS bölümleyicisi ve optimize edicisidir. Komut satırı üzerinden kontrol edilebilen ve Windows, Linux ve Mac için ayrı ayrı sürümleri bulunan bu uygulamanın ayrıca bir PHP betiği de bulunuyor. Gerek masaüstü yazılımı gerekse de PHP betiği aşağı yukarı aynı özelliklere sahip.

Pek çok diğer CSS bölümleyicisinin aksine herhangi bir kurallı ifadenin kullanılmamış olması, tam CSS2 desteği ve yüksek kararlılığı ile CSSTidy, benzerlerinden ayrılıyor.”

Bu bilgiyi kendi siteleri üzerinden çevirdim, zira her şeyi benim açıklayabileceğimden çok daha iyi özetlemiş.

Bazı insanlar derhal şu soruyu sorabilirler: Neden CSS kodumu optimize etmeliyim? Sadece kodunuzun daha temiz olmasının yanısıra ilgili kodları yüklediğiniz sayfaların daha hızlı açılması gibi nedenler hem ziyaretçilerinizi hem de sizi memnun edeceğinden, kodunuzu optimize etmemeniz için herhangi bir sebep bulunmamaktadır.

Web Tasarımında Boşlukları Verimli Olarak Kullanmak

pinkfloyd | 22 January 2009 10:07

Beyaz Boşluk (White Space) Nedir?

Basitçe anlatmam gerekirse beyaz boşluk bir tasarımın farklı elementleri arasındaki boşluktur – metinler, resimler, paragraflar, başlıklar, altlıklar, bağlantılar vb. Bu boşluk bir sayfa üzerindeki farklı elementler arasındaki boşluktur, harfler arasındaki boşluk, bir paragrafın satırları arasındaki boşluktur.

Beyaz boşluk bir web sitesinin kolayca taranabilmesini sağlar. Ziyaretçinin sitenizi ziyaret ettiğinde gördüğü metin miktarını azaltır ve bu vesileyle okumayı daha da kolaylaştırır. Sayfanıza kutular ve çizgiler gibi yeni elementler eklemenize gerek kalmadan tasarım elementlerinin görsel olarak ayrımını kolaylaştırır. Bu boşluklar doğru kullanıldığında sayfanızın temiz ve profesyonel görünmesini sağladığı gibi, sitenizin karmaşık görünmemesini, taze görünümünü korumasını sağlar.

Beyaz boşluk ne yazık ki güçlü bir web tasarımında en az dikkate alınan elementlerden birisidir. Beyaz boşlukların parlak ve ışıldayan bir tasarımının olmamasının, onun web sitesi için önemli olmadığı anlamına gelmez.

Bu konudaki araştırmamıza başlamadan önce gelin tasarımlarında beyaz boşlukları verimli bir şekilde kullanan bazı web sitelerine bir göz atalım.

Made By Sofa web sitesi, sitenin üst kısmında büyük boyutlu bir imaj ve imajın alt kısmında ana içerik ve navigasyon öğeleri kullanılarak güçlü bir tasarım oluşturmuş. Sofa başlıklar, paragraflar ve slogan elementlerini birbirinden ayırmak için beyaz boşlukları kullanmış. Aşağıdaki yakınlaştırılmış resme bir bakın:

Onlarsız Yapamadığımız 53 CSS Tekniği

mglass | 09 June 2008 23:55

53 CSS Tekniği
53 CSS Tekniği

CSS çok önemli ve gün geçtikçe kullanımı artmakta. Cascading Style Sheets bizlere tablodan bağımsız tasarımlar ve kodlamaların yazı sıra kendine has seçici ve belirleyici , arayüz efektleriyle XHTML diline yeni başlayan arkadaşların çoğunun henüz tanışmadığı fakat bu işle biraz uğraşmış bir çok webtasarımcı arkadaşın kullanmadan yapamadığı bir çok tekniği içerisinde saklamaktadır.

Geçen bir kaç yıl içinde CSS üzerine bir çok makale yazıldı çoğu HTML dilinin tablolardan ayıklanmması ya da tablosuz tasarımda büyük bir websisteminin tasarımının tek bir dosya ile nasıl saniyler içerisinde değiştirilebileceğini anlatan makalelerdi .